Hoe snoei en onderhoud ik mijn leibomen? Tips van onze specialist
Alle leibomen verlangen snoei. Wanneer dat niet gebeurt zal de boom uiteindelijk haar oorspronkelijk vorm aannemen. Welke snoeitechnieken zijn er en wanneer snoeit u nu het beste?
Bij Leibomen worden de takken van de boom in een houding gedwongen. Een aantal twijgen wordt daarvoor aangebonden in een frame van bamboe. Totdat de twijgen dik genoeg zijn blijft het frame in de boom zitten. Zo ontstaat een groen scherm dat beschutting en privacy biedt. Helaas gaat dat niet helemaal vanzelf, er moet gesnoeid worden. Als er niet wordt gesnoeid zal de boom haar natuurlijke vorm weer aannemen. De slanke vorm van een leiboom gaat dan verloren.
In principe volstaat het om leibomen eenmaal per jaar te snoeien. U kunt er altijd voor kiezen om dit vaker te doen. De leiboom ziet er dan vaak nog strakker uit. Afhankelijk van de soort gebeurt dit het beste in de zomer of winter. Er zit ook verschil in de manier waarop gesnoeid kan worden. Ook dit is afhankelijk van de soort leiboom. Voor alle leibomen op tuinplantenwinkel.nl vindt u hier het juiste snoeiadvies.
Hoe snoei ik leibomen?
Er zijn verschillende methodes van snoei. Leibomen kunnen worden geknot of als een haag geschoren worden. Andere leibomen worden maar deels terug genomen. Alles hangt af van de soort leiboom.
Voor het snoeien is het belangrijk om te weten hoe onze leibomen zijn opgebouwd. Bij een leiboom worden takken aangebonden in een rek *. Deze aangebonden takken noemen we in het vervolg de hoofdtakken. Hoofdtakken vormen de basis van de leiboom en worden nooit terug gesnoeid. Vanuit deze hoofdtakken zullen zich zijscheuten ontwikkelen. De zijscheuten worden wel gesnoeid. De wijze van snoei verschilt per methode.
* Extra tip: In de meeste gevallen is het rek opgebouwd uit een aantal horizontale etages. Op elke etage is een tak aangebonden die we beschouwen als een hoofdtak. Dit is het geval bij leibomen in de Basic-, Classic- en Small-serie. In een aantal gevallen worden de takken over het rek uitgewaaierd en zijn de etages minder duidelijk of niet aanwezig. Dit is het geval bij de Lei-Olijfwilg, de Lei-Photinia, de Lei-Steeneik en alle Lei-schermen. Bij deze bomen worden alle aangebonden takken beschouwt als hoofdtak.
Methode 1: Het knotten van leibomen:
Een aantal leibomen kan worden geknot. Bij het knotten worden de zijscheuten tot dicht bij de hoofdtak terug genomen. In feite blijft er na het snoeien alleen een knoest over. Niet voor elke leiboom is deze methode geschikt. Het knotten gebeurd altijd in de winter als het blad van de boom is verdwenen. De zijtakken zijn dan goed te onderscheiden van de hoofdtakken. Knip alle zijscheuten met een snoeischaar terug tot op de hoofdtak.
Knotten is geschikt voor de volgende soorten leibomen: Lei-linde en de lei-plataan.
Methode 2: Scheren van leibomen als haag:
Het scheren van een leiboom kan het makkelijkst worden vergeleken met het knippen van een haag. Met een snoeischaar of heggenschaar knipt u langs het scherm af. De leiboom brengt u zo weer terug in model. Bij deze methode knipt u delen van de zijscheuten af. In het vervolg zullen er vanaf de zijscheuten nieuwe scheuten ontwikkelen. Het resultaat is een scherm met steeds meer fijne vertakkingen en dus meer blad, een dichtere leiboom dus.
Het scheren van een leiboom gebeurd het beste in de maanden juni en juli. Snoei bij voorkeur op een bewolkte en koele dag. Dit voorkomt brandschade aan het blad.
Het scheren van leibomen is geschikt voor de volgende leibomen: Lei-amberboom, leibeuk, lei-conifeer 'Excelsa', lei-conifeer 'Leylandii 2001', Lei-haagbeuk, Lei-Kornoelje, Lei-laurier lusitanica 'Brenelia', lei-laurier 'Novita', Lei-linde, Lei-Olijfwilg, Lei-parrotia, lei-photinia, lei-rode beuk, lei-sierappel, lei-sierpeer, Lei-steeneik, Lei-taxus, Lei-tsuga en de Lei-veldesdoorn.
Aandachtspuntje: Met een snoeischaar kunt u gericht snoeien zodat er geen blad- en of vruchtschade optreedt. We bevelen dit vooral aan bij de leibomen met een groot blad omdat dit daar vaak goed zichtbaar is. Denk hierbij aan de de lei-amberboom en de lei-laurier. Bij vruchtdragende leibomen zoals de lei-sierappel is er bovendien kans op schade aan de pas jonge vruchten als u snoeit met een heggenschaar. Kies er dus ook bij de lei-sierappel voor om de leiboom met een snoeischaar terug te knippen.
Methode 3: Het uitdunnen en terugsnoeien van de zijscheuten bij (sier)fruitbomen
Knippen met een heggenschaar heeft bij (sier)fruitbomen soms een ongewenst effect. Het toenemende aantal zijscheuten zorgt voor een verminderde vruchtzetting en meer kans op ziekten omdat de takken en het blad te dicht opeen zitten. Uitdunnen van het aantal takken houdt de leiboom gezond. Bij deze methode kan het best een snoeischaar worden gebruikt. U kunt dan gericht bepalen welke takken u terug neemt en welke niet. Knip zijscheuten en/of de scheuten daarvan tot ongeveer 10-15 centimeter vanaf de hoofdtak terug. Neem kruisende zijtakken compleet weg. Deze methode wordt zowel in de zomer als winter toegepast.
Het uitdunnen en terugsnoeien van zijscheuten is geschikt voor de volgende leibomen: lei-appel, lei-kweepeer, lei-peer, lei-pruim, lei-sierappel en lei-sierpeer
De snoeimethoden kunnen ook naast elkaar worden gebruikt. We zien vaak dat de leilinde in de zomer eenmalig wordt gescheerd worden als haag, om de leiboom in model te brengen. In de winter wordt ze vervolgens geknot.
Bekijk ons aanbod en bestel direct
Wanneer snoei ik het best mijn leibomen?
De snoeitijd verschilt van boom tot boom. Over het algemeen kunnen de meeste bomen zowel in de zomer als de winter gesnoeid worden. Als u een leiboom wilt knotten doet u dit het beste in de de winter. Bij de meeste leibomen is het blad van de bomen gevallen en is de takstructuur goed zichtbaar.
Als u een leiboom als haag scheert gebeurd dit meestal in de zomer. Eventueel kan dit herhaalt worden in de winter als de leiboom na de zomersnoei flink uitgelopen is. Wintergroene leibomen laat u in de winter het beste met rust.
In het schema hieronder vindt u de ideale snoeitijd voor elke leiboomsoort op tuinplantenwinkel.nl. Voor veel soorten leibomen geldt dat ze ook buiten de door ons aanbevolen periode gesnoeid kunnen worden. Dit geven we aan met de licht-oranje kleur. Op tuinplantenwinkel vindt u van enkele boomsoorten meerdere variëteiten, zoals bijvoorbeeld de ‘Red Sentinel’, ‘Evereste’ en ‘Freja’, die allen onder de sierappel vallen. Ons advies geldt voor al deze variëteiten.
Let op bij het terugsnoeien van een lei-plataan in de zomer. Bij het snoeien van een leiplataan komen stofdeeltjes die zich aan de onderzijde van het blad bevinden vrij. Deze kunnen leiden tot allergische reacties aan vooral de luchtwegen.
Afbeelding: In dit overzicht vindt u gemakkelijk wanneer u welke leiboom het beste snoeit, Met donker oranje geven we de aan te raden snoeiperiode aan. Sommige leibomen zoals de leilinde kunnen 2x per jaar worden gesnoeid.
Hoe verzorg ik een leiboom na het planten?
Als u bij ons een leiboom koopt dient deze nog geplant te worden. We hebben voor u plantinstructies opgesteld zodat u dit klusje goed kunt klaren. Als u meerdere leibomen in een rij plant kunt u deze koppelen. In pakketvorm vindt u alle hiervoor benodigde onderdelen bij elkaar.
Na het planten zal de boom gaan groeien. Op iedere etage is door ons een hoofdtak aangebonden. Soms is deze nog niet helemaal tot aan het einde volgroeid. Na ieder groeiseizoen kunt u de nieuwe scheut aan het einde van de hoofdtak verder aanbinden met bindbuis. De leibomen groeien zo snel dicht. Wanneer u de rekken in serie heeft gekoppeld groeien de bomen door het aanbinden snel naar elkaar toe.
Afbeelding: Nieuwe scheuten van de hoofdtak(lichtgroen) kunnen ieder jaar verder worden aangebonden met bindbuis (oranje in deze afbeelding).
U kunt de leibomen altijd van extra voeding voorzien indien dat nodig is. Gebruik hiervoor organische meststof. Meststof kan het best worden gegeven in het voorjaar. In de zomer kan dit herhaalt worden maar dan met een wat kleinere hoeveelheid.
Alle leibomen op tuinplantenwinkel.nl koopt u met aangroeigarantie. Tuinplantenwinkel.nl besteedt veel zorg aan de selectie en het aanbinden van leibomen. Het complete productieproces ligt in eigen hand. Leibomen van Tuinplantenwinkel.nl zijn daarom een echt kwaliteitsproduct. Koop uw leibomen vertrouwd online bij Tuinplantenwinkel.
Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl
U kunt ze terug knippen tot het kale hout dat klinkt gek maar de plant heeft de kracht om op kale takken uit te schieten en zorgt ervoor dat er weer nieuw blad komt dat kan niet missen en werkt heel goed
Ik heb in mijn tuin 4 lei photinia's waarvan de middelste twee helaas na 10 jaar dood zijn gegaan. Ik wil nu nieuwe planten. De oude twee die nog wel leven, zijn inmiddels erg ver uitgegroeid omdat ik ze niet als strakke haag gesnoeid heb en hebben binnenin nauwelijks blad. Ik wil deze twee terugsnoeien zodat ze weer beter passen bij de nieuwe bomen. Dan gaan wel alle bladeren eraf en blijven alleen kale takken over. Zullen deze takken weer nieuwe scheuten aanmaken en wat is de beste tijd om dit te doen?
Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl
Als u ons even een overzicht foto stuurt dan zien we beter hoe de situatie is en kunnen we u beter adviseren.
We horen graag van u.
Heb net mijn leiboom gesnoeid en zag dat de takken niet meer horizontaal waren. Deze heb ik geleid met bamboe maar deze houden de takken niet meer recht. Het frame zit er 6 jaar aan.
Hoe krijg ik de takken weer mooi horizontaal.
Vriendelijk bedankt.
Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl
U mag een linde ook met een zaag snoeien dat is geen probleem.
Stel dat de wonden wat groot zijn kunt u er voor kiezen om de wonden met boombalsem in te smeren.
Mag ik de leilinde “snoeien” met een reciprozaag (met nieuw zaagblad) in plaats van de traditionele snoeischaar?
Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl
Bedankt voor uw reactie op een van onze blog berichten.
De steeneik kan gesnoeid worden, zorg voor rechte nette wonden welke zo klein mogelijk zijn, gebruik dus een scherpe snoei- takken of heggenschaar. Smeer grote wonden eventueel in met boom wondmiddel.
Beste,
Wij hebben geleide steeneik in de tuin staan. Deze zijn nu ongeveer een kleine 4 meter hoog. Wij wensen deze terug te snoeien naar 3,50m zodanig dat deze weer even hoog zijn als de palen waaraan deze bevestigd zijn.
Mag dit gewoon recht afgezaagd worden met een elektrische snoeischaar of knippen wij de takken best manueel recht af?
Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl
De oude boom zal het nu nog moeilijk hebben maar geef hem wat meer tijd het kan eigenlijk niet missen dat hij toch nog uit gaat schieten
Goedemorgen,
Wij hebben 3 leilinde langs t huis en die heb ik in november vorig jaar rigoureus gesnoeid want er was nooit veel aan gedaan door de vorige bewoners. Nu zie ik alleen langs de stam wat kleine rode knopjes maar aan de takken nog helemaal niks. Ik ben bang dat ik iets verkeerd heb gedaan.
Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl
U kunt de leilinde gewoon flink terug snoeien. Dat kunt u ook nu nog gewoon doen. Bij de lindeboom mag dit het hele jaar door. Bij een rigoureuze snoei is het aan te raden dit in de wintermaanden te doen als het niet vriest.
U kunt de wond evt afdekken met wondbalsem zodat er geen infectie in komt. Dat werkt prima.
Beste medewerker,
Wij snoeien onze leilinde bomen elk jaar. Het is steeds moeilijker de top te snoeien omdat ze steeds hoger worden. Kan ik de bomen inkorten door de bovenkant van de boom bijvoorbeeld 30 cm vanaf de top af te zagen? Als dit mogelijk is...zaag ik dan recht of schuin af? Dit omdat het niet kan gaan rotten
Hoor graag van je
Jos
Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl
Bedankt voor uw reactie op een van onze blog berichten.
Helaas is het niet te voorkomen dan de leilinde van onder steeds uitschiet u kunt niets anders doen dan dat elke keer weghalen.
De meeste leilinde bomen zijn aan de voet geent en van daaruit komen vaak veel grond scheuten .
Dit ter info
Beste,
De leilindes krijgen veel scheuten op de stam, van de grond tot de eerste zijtakken.
Die moet ik dan voortdurend wegsnoeien. Kan ik daar iets aan doen om die ongewilde scheuten te voorkomen of te verminderen.j
Gr,
Karel
Beste Tony
Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht.
Ik kan niet zien of u de leibomen bij ons heeft gekocht. U kunt de rekken van onze Lei-amberboom op precies dezelfde manier koppelen koppelen als bij de Lei-linde. Op etages waarbij de takken nog een deel moeten groeien t.o.v. andere etages zullen zich in de toekomst ook scheuten ontwikkelen.
De dikte tussen hoofdtakken op de etages kan onderling verschillen. Vaak zie je dat de scheuten bovenin het rek ieder jaar langere zijscheuten ontwikkelen en deze takken dus automatisch dikker groeien dan de hoofdtakken van de onderste etages. Dit ter info.
Met vriendelijke groet,
Team Tuinplantenwinkel.nl
Beste ik heb amberbomen geplant en verbonden met bamboe mijn vraag kan ik dit leiden gelijk linde horizontale takken laten naar elkaar groeien en dan nog een vraag ik heb 4 etages er zijn op een paar etalages nog geen takken al er later overal op de gewenste hoogte takken zijn zullen ze dan bijna overal even dik zijn gr
Beste Tuinliefhebber,
Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en onderhouden van leibomen.
Dit snoeien gaat wel, maar het tijdstip waarop dit het beste kan gebeuren is afhankelijk van de soort leiboom die u heeft. Bij een aantal soorten zal dit inderdaad in de winter zijn, maar er zijn er ook die beter in de zomermaanden of het voorjaar gesnoeid kunnen worden.
De wondpasta (boombalsem) zal er niet voor zorgen dat er geen nieuwe twijgen vanuit de top omhoog zullen groeien. Dit zal altijd opnieuw blijven gebeuren. Als de nieuwe scheuten elk jaar een of twee keer weggeknipt worden, dan is de leiboom in toom te houden. Dit ter info.
Met vriendelijke groet,
Team Tuinplantenwinkel.nl
Kun je de bovenste horizontale hoofdtakken weghalen (na het vallen van de bladeren) en behandelen met wondpasta, zodat deze ook niet meer aangroeien. De bomen zijn nu te hoog en nemen veel licht weg.
Beste Jan,
Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en onderhouden van leibomen.
Dat gaat zeker en mag ook nu. Juist deze dagen met bewolkt en niet te warm weer zijn prima geschikt. De leiboom zal dan over een aantal weken nieuwe scheuten gaan aanmaken. Knip vooral ook de scheuten in de top van de boom weg.
U kunt ook een keer extra voeding geven. Dit kan bijvoorbeeld koemestkorrel of Culterra zijn. Strooi deze korrels rondom de voet van de leiboom. Dit kan nu en over ongeveer 2 maanden nog een keer. Dit zal de leiboom een boost geven en de aanmaak van nieuwe scheuten bevorderen. Dit ter info voor u.
Met vriendelijke groet,
Team Tuinplantenwinkel.nl
Hebben leilaurier staan, deze zijn echter nog niet helemaal dichtgegroeid als “groen scherm”. Zou graag de groei/vertakkingen bevorderen. Wanneer ik deze nu lichtjes snoei, lopen de bomen dan voor een 2e keer uit dit jaar ?
Beste mpb van de Water,
Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en onderhouden van leibomen.
Dat gaat zeker. U kunt de horizontale takken van de leiboom die nu aan het rek gebonden zijn, na het weghalen van het rek aan de kabels binden. Het beste kunt u dit met zogenaamd bindbuis doen. Dat is elastisch touw dat meerekt met het dikker worden van de takken en niet meteen in de takken snijdt.
Met vriendelijke groet,
Team Tuinplantenwinkel.nl
wij hebben een lijboom geplant maar nu he en we ook palen met kabels gespannen kunnen nu de rekken eerder van de bomen af?
Beste Cor,
Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en onderhouden van leibomen.
Het beste kunt u ons een foto sturen van de plekken op de leibomen die u bedoelt. Met een beeld erbij kunnen we u beter van advies voorzien. U kunt de foto('s) mailen naar [email protected].
Let op, onze mailontvanger kan geen grote bestanden verwerken, stuur foto's daarom 1 voor 1 of u kunt ze verkleinen en dan wel samen vesturen. Dit ter info.
Met vriendelijke groet,
Team Tuinplantenwinkel.nl
Beste Irma,
Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en onderhouden van leibomen.
Hoe lang staan de lei-steeneiken er al? Dat is van belang of er nog wel of niet een nieuw (bamboe) rek teruggeplaatst moet worden. Na een jaar of 5 zijn de takken van leibomen lang genoeg gedwongen om een bepaalde richting in te groeien, dat ze niet meer terug zullen buigen naar hun natuurlijke stand. Als de bomen er korter dan 5 jaar staan, dan is het aan te raden om er nog een nieuw rek in te binden. Staan ze er al langer, dan is dit niet meer nodig en kan de leiboom verder groeien zonder rek.
Met vriendelijke groet,
Team Tuinplantenwinkel.nl
ik heb een 6-tal leibomen staan (+15 jaar oud) en ik zag, vandaag, tijdens het snoeien dat enkele leibomen bij de knoesten aan het rotten waren. Kan ik daar nog wat aan doen??. Wondpasta oid. Thnx!!
We hebben twee lei steeneiken. Ze staan solo dus geen verbinding met rek of takken naar elkaar.
Mijn vraag.
De rekken zijn van metaal en nu flink dicht gegroeid. Met de harde wind zwiepen de bomen flink heen en weer. Wel per boom 2 steunpalen.
Wanneer kan het ijzeren rek verwijderd worden en moeten we dan met bamboe een nieuw rek maken?
Heeft u foto's nodig?
Beste Liesbet,
Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en onderhouden van leibomen.
De Carpinus behoort tot de zogenaamde ABC-bomen. Dit zijn boomsoorten die in de wintermaanden beter niet gesnoeid kunnen worden. De beste tijd is het moment dat ze vol op in blad zitten. Nu de dikke takken verwijderen, is niet aan te raden. Het beste kunt u dit een keer in mei doen. De boom zit dan in blad en na de snoeibeurt heeft de boom nog de tijd om dit seizoen nieuwe knoppen + blad aan te maken. Zo wordt hij ook bovenin waar gesnoeid is, dit jaar weer netjes.
Dus terugsnoeien / knotten op het niveau dat u wenst is prima om te doen, maar dan niet eerder dan in de maand mei. Ik zou hem niet helemaal knotten, maar altijd iets van 5 a 10 cm van de takken laten zitten. Hij zal dan makkelijker uitlopen dan bij helemaal tot de hoofdtak knotten.
Succes!
Met vriendelijke groet,
Team Tuinplantenwinkel.nl
Beste
Onze carpinus betulus leibomen werden aangeplant en geleid op 6 niveaus. Op dat moment werd er nog getwijfeld of er een extra laag zou geleid worden. Uiteindelijk beslisten we na een tijdje om dit niet meer te doen. Dit heeft als gevolg dat op het hoogste niveau op dit moment de boom niet geleid is en alle richtingen is uitgeschoten (en momenteel al twee vingers dik is). Alle energie van de boom gaat ook naar deze top.
Is het een kwestie om de boom op het laatste niveau nu gewoon te knotten/snoeien? Of wat raadt u aan?
Wanneer wordt dit best gedaan?
Heel erg bedankt!
Beste Daphne,
Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en onderhouden van leibomen.
Een boom groeit het makkelijkste bovenin. Dus de onderste etage van een leiboom is de lastigste om daar een nieuwe tak te krijgen. Met een beetje geluk komt er dit jaar een nieuwe tak uit de stam, maar het kan ook zomaar een paar jaar duren voordat er iets gaat groeien.
Wat misschien een goede (tijdelijke) oplossing kan zijn, is door een scheut die op een etage hoger uit de horizontale tak groeit, naar beneden te leiden en te gebruiken als tak voor de onderste etage. Aan de horizontale takken groeien elk jaar meerdere scheuten, dus daar moet er dit seizoen zeker een bij zitten die bruikbaar is.
Eventueel kunt u deze naar beneden geleide tak verwijderen als er toch vanuit de stam een nieuwe scheut komt, maar u kunt hem ook definitief blijven gebruiken. Voor het beeld van de leiboom geeft dit niks. Dit wordt wel vaker op deze manier gedaan.
Met vriendelijke groet,
Team Tuinplantenwinkel.nl
Bij een van onze jonge leilindes was de onderste tak volledig verrot, waardoor er geen bladeren aan groeiden en er elk jaar een stuk van afbrak. Dit jaar hebben we de tak volledig tot de stam terug gesnoeid. Gaat hier nog een nieuwe scheut/tak uitgroeien. Of blijft de onderkant van deze boom kaal?
Beste G. Schuurman,
Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en onderhouden van leibomen.
Als de leiboom een Linde is, dan moet dat gaan. Lindebomen verdragen sterke snoei goed en zullen daar geen hinder van ondervinden.
U kunt de boom inderdaad net boven de 4e etage (5cm erboven is aan te raden) afzagen om zo een lagere boom te krijgen.
Met vriendelijke groet,
Team Tuinplantenwinkel.nl
Onze leilinders staan al meer dan 10 jaar en worden jaarlijks gesnoeid. Er zitten 5 horizontale, rijen takken aan. Nu vinden wij de totale hoogte eigenlijk te hoog. Is het mogelijk om de totale hoogte aan te passen, door de verticale stam door te zagen, net boven de 4e horizontale rij takken?
Beste Roger,
Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien van de leibomen.
U kunt de boompalen weghalen na 3 jaar dat moet geen probleem op leveren.
Met vriendelijke groet,
Team Tuinplantenwinkel.nl
Hallo,
Ik nu 2.5 jaar 3 leilaurieren achter in de tuin staan. Deze zijn voorzien van twee steunpalen per boom. Nou is mij vraag hoelang moeten deze palen blijven staan, aangezien er twee bijna rot zijn.
Met vriendelijke groet
Roger
Beste Martijn,
Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien van de leibomen.
De lange nieuwe scheuten kunnen nu al van de boom gesnoeid worden. Zeker de scheuten in de top van de boom mogen er nu af geknipt worden. Daar gaat altijd veel energie in zitten.
De horizontaal geleide takken laat je altijd zitten. Dat is de basis van de boom. De scheuten die daaruit groeien snoei je wel terug. Laat van deze scheuten zo'n 10 cm staan. Aan deze korte takjes komen later de bloemen en vruchten te hangen.
U moet er dus voor zorgen dat er zoveel mogelijk takjes van zo'n 10 lengte aan de boom komen te zitten.
Als de etages nog niet helemaal tot het einde gegroeid zijn, kijk dan voordat u gaat snoeien eerst of er nog nieuwe scheuten zijn die gebruikt kunnen worden om aan het rek te knopen.
Het jaar erop zullen er uit de takjes van 10 cm ook weer nieuwe scheuten groeien. Deze mogen ook weer op 10 cm lengte afgeknipt worden.
Hopelijk is het zo duidelijk voor u.
Met vriendelijke groet,
Team Tuinplantenwinkel.nl
Beste,
Ik heb twee lei-peren, wanneer kan ik deze het beste snoeien en leiden? En welke takken haal ik er dan af en welke takken laat ik zitten?
Beste Werner,
Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien van de leibomen.
U mag deze nu indien u wenst wat aanbinden, maar als de takken niet op een goede plaats zitten is terug knippen / scheren als een haag het beste. U zult zien dat de leibomen dan steeds voller worden.
Let op wacht het warme weer even af zodat het niet heel heet is en er kans op verbranding van het blad is door de zon.
Succes met het snoeien.
Met vriendelijke groet,
Team Tuinplantenwinkel.nl
Enkele weken geleden hebben wij de lei haagbeuk geplant.
Bomen slaan aan en lopen flink uit, ondanks de droogte.
Wat moet ik met de (nieuwe) scheuten tussen de stokken van het rek? Aanbinden of snoeien?
Beste Marcin,
Bedankt voor uw vraag ins ons blogbericht over het snoeien van de leibomen.
Het komt inderdaad voor dat bomen op hun stam uitschieten. Als de boom bovenin gewoon goed vol en mooi groen is, dan geeft dat helemaal niet.
Soms komen er scheuten op de stam, omdat de leiboom bovenin niet wil groeien, dan is er wel iets aan de hand, meestal met de bodem. Maar dit zal bij u niet het geval zijn, geen zorgen daarover.
Knip de takken zo dicht mogelijk tegen de stam weg. Dat kunt u altijd doen, ook in de zomermaanden. Hoe eerder u ze wegknipt, hoe beter. Meer hoeft u niet te doen. Vooral niet de stam in gaan wikkelen of tapen.
Met vriendelijke groet,
Team Tuinplantenwinkel.nl
Beste,
Ik heb 6 lei linde bomen in mijn tuin die wel mooi geleid zijn. Op de boomstammen, vertrekkend vanaf de grond, is er wel hier en daar een wildgroei aan ongewenste takken en scheuten. Kan u me meegeven hoe is dat best aanpak en hoe verdere uitbreiding kan voorkomen? Moet ik de boomstammen inwikkelen of intapen?
Beste Sharon,
Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en onderhouden van de leibomen.
Wolluis is een lastig te bestrijden luizensoort. Het wol wat je ziet is een soort bescherming van de luis. Dit moet eerst kapot gemaakt worden / verwijderd worden, voordat je kunt gaan bestrijden.
Je kunt dit doen met een harde waterstraal (geen hoge druk spuit, daar kan de plant niet tegen) of als u erbij kunt met uw handen (met handschoen aan) eroverheen te gaan. Het 'wol' gaat dan kapot.
Daarna kunt u bestrijden met een middel tegen luizen.
De standplaats zal niet veel invloed hebben op het al dan niet aanwezig zijn van luizen. Zolang het maar geen hele donkere plek is waar helemaal geen zon komt.
Deze tijd van het jaar komen luizen het meeste voor, en daarnaast is Sierappel er enigszins gevoelig voor. Deze combinatie zorgt ervoor dat er op dit moment zoveel luizen in uw boom zit.
Met vriendelijke groet,
Team Tuinplantenwinkel.nl
Goedemiddag,
Ik heb twee leibomen Lei-Malus 'Evereste', die allebei onder de wolluis zitten waar ik niet vanaf lijk te komen. Hoe kan ik dit het beste behandelen? Kan een oorzaak zijn dat de standplaats niet goed is? Is op het oosten wel een goede optie?
Goedemiddag,
Ik heb twee leibomen Lei-Malus 'Evereste', die allebei vol zitten met wolluis. Hoe kan ik dit het beste bestrijden; het is nogal hardnekkig. Is een plek in de zon anders de beste standplaats (tuin op het oosten)?
Beste Ine,
Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien van de leibomen.
Waarschijnlijk kunnen ze het verdampen niet zo goed verwerken door het schrale winderige weer. De plant staat wel nat maar krijgt het vocht niet snel genoeg bij de bladeren omdat hij pas aangeplant is.
Dit is niet erg en heeft geen gevolgen, geen zorgen daarover.
Met vriendelijke groet,
Team Tuinplantenwinkel.nl
Hallo,wij hebben pas nieuwe leibomen gepland nu zien we dat de bladeren wat meer gaan hangen.. terwijl ze toch iedere keer water krijgen. Wat zou hier de oorzaak van zijn?
Beste C. Krom,
Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en onderhouden van leibomen.
Het is niet noodzakelijk dat het metalen rek van een dakboom verwijderd wordt. De kans dat de boom beschadigt tijdens het verwijderen is vrij groot. De boom heeft verder geen last van het rek, hij zal het 'overgroeien'.
Met vriendelijke groet,
Team Tuinplantenwinkel.nl.
Wij hebben sinds 3 jaar een dakplataan in onze tuin staan. Deze was al meerderjarig voorgeleid. Nu wilden wij dit jaar het rek verwijderen, maar de metalen houder waar de stokken inzitten is al helemaal vergroeid met de boom. Dat wil zeggen dat de stam er omheen is gegroeid. Hoe kunnen we dit rek nu verwijderen en is het noodzakelijk dat dit zsm gebeurd?
Beste Marij,
Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en onderhouden van leibomen.
U kunt de takken tegen elkaar binden. In elkaar laten groeien gebeurt meestal niet. Het einde van de tak gaat altijd omhoog staan en zal dus altijd net als de andere horizontale takken aan het einde ook verticaal gaan staan.
Je ziet dan helemaal niet waar de tak vandaan komt en zal het één geheel zijn.
Met vriendelijke groet,
Team Tuinplantenwinkel.nl
Ik heb leilindes in de tuin staan (tillia europeaan pallida) en wil deze tegen elkaar laten groeien. Nu zijn de takken al zo lang dat ze elkaar kruisen, wat nu...de takken "vlechten" of schuin kan afsnijden en dan tegen elkaar aan kan binden. De takken zouden dan vast groeien aan elkaar (??). Hoe zit dit dan met de sap stroom van de bomen. Die “botsen” dan toch op zo’n knooppunt?
Beste Jan,
Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over het snoeien en onderhouden van leibomen.
Dit heeft zeker weten te maken met het in half maart verzetten van de leibomen. Het verplanten van bomen kan in de periode dat ze in rust zijn. Op het moment dat ze weer groeikracht krijgen, is het verplanten niet zonder risico's. In maart zit er vaak alweer groeikracht in de bomen..
Wat u moet doen is:
Probeer zoveel mogelijk takken van de bomen te snoeien. Hoe minder takken, hoe minder plekken waar de energie naartoe hoeft. Laat wel zoveel mogelijk de horizontale takken die de etages vormen in tact. Bloemen mogen er ook uit geknipt worden!
Geef verder een keer heel veel water. En dan hopen dat het goed gaat....!
Met vriendelijke groet,
Team Tuinplantenwinkel.nl