Acer palmatum 'Sangokaku'
Acer palmatum 'Sangokaku' XL + bloeit in mei - juni met onopvallende rode bloemetjes. Maar de grootste attractie zijn de diep ingesneden handvormige(palmatum), groene bladeren, die in de herfst goudgeel verkleuren en dan schitterend afsteken tegen de rode takken. De Japanse esdoorn wordt niet hoger dan 3,5 meter en is dan ook als solitair geschikt voor de wat kleinere tuinen of gazons: een echte eyecatcher! De plant verliest in de winter zijn bladeren (de takken zorgen dan voor extra kleur) en is goed winterhard.
Standplaats Acer palmatum 'Sangokaku'
Zet Acer palmatum 'Sangokaku' op een beschutte standplaats tegen koude oostenwind in de (half)schaduw in een vochthoudende, maar waterdoorlatende bodem met tuinturf als extra toevoeging voor het verkrijgen van het goede zuurgehalte. Te felle zon kan de bladeren beschadigen of verbranden. Bij nachtvorst in het voorjaar kunnen de jonge blaadjes bevriezen, maar er komen dan snel weer nieuwe blaadjes aan de Japanse esdoorn.
Acer palmatum 'Sangokaku' snoeien en onderhouden
Als de grootte van Acer palmatum 'Sangokaku' erom vraagt, kan in juli/augustus of in het begin van de winter gesnoeid worden, door de dode takken eruit te halen en te lange twijgen terug te knippen. Strooi dan meteen weer wat tuinturf rond de plantvoet. Snoei zo weinig mogelijk en niet teveel in één keer; zeker niet van februari tot mei, want dan gaat de Japanse esdoorn te sterk bloeden.