Informatie over vijverplanten

Een vijver of waterelement is vaak het middelpunt van de tuin. Het zijn idyllische en levendige plekken. Vissen, maar zeker ook planten dragen daaraan bij. Met vijverplanten komt iedere vijver pas echt tot leven. Bovendien zorgen vijverplanten voor een natuurlijke zuivering van het water. Riet neemt bijvoorbeeld veel afvalstoffen op en gebruikt deze om te groeien.

 

Wat is het verschil tussen waterplanten en oeverplanten?

Waterplanten en oeverplanten stellen verschillende eisen aan de leefomgeving. Een waterplant kan met zijn voeten daadwerkelijk permanent onder water staan. Waterplanten zijn daardoor geschikt om onder water te worden aangeplant. De plant vormt in de meeste gevallen bladeren of stelen die boven de waterspiegel uitsteken of in het geval van een waterlelie op de waterspiegel drijven. Oeverplanten daarentegen kunnen wel tijdelijk met hun voet in ondiep water staan, maar staan liever met hun basis net boven de waterspiegel. Oeverplanten zijn ook uitermate geschikt voor vochtige tot natte gronden om aan te planten. De aanwezigheid van water is voor hen geen pré.

 

Hoe blijven drijvende planten drijven?

De bekendste drijvende planten zijn natuurlijk de waterlelies, maar ook de Orontium aquaticum (Goudknots) is een vijverplant die blijft drijven. Wat is het geheim van deze vijverplanten? Deze drijfplanten blijven drijven, omdat hun bladeren met lucht gevuld zijn. De wortels van de drijfplanten hangen in het water en nemen zo hun voedingsstoffen op. Waterlelies hebben allemaal hun eigen diepte nodig om te kunnen groeien. Kies de waterlelie en andere drijfplanten dus uit bij de diepte van je vijver.

 

Hoe krijg ik een heldere vijver?

Vaak is een troebele vijver met veel algen een gevolg van te weinig CO2 in de vijver. Dit is op te lossen door meer zuurstofplanten aan je vijver toe te voegen. Vooral bij een pas aangeplante vijver zie je dat algen zich snel vermeerderen. Dit komt omdat de vijverplanten nog niet voldoende ontwikkeld zijn om alle CO2 op te nemen. Zuurstof planten zorgen niet alleen voor een heldere vijver, maar ook voor extra zuurstof voor vissen en noodzakelijke bacteriën.

 

Planten zorgen voor een biologisch evenwicht

Vijverplanten zorgen voor biologisch evenwicht in zowel een grote als een kleine vijver. Een vijver kan niet zonder bacteriën. Deze zijn namelijk onmisbaar voor een biologisch evenwicht en zetten afvalstoffen om in CO2. Deze CO2 is weer een belangrijke voedingsbron voor zuurstofplanten die zorgen voor de nodige zuurstof. Alle vijverplanten, vissen en bacteriën in een vijver hebben elkaar dus nodig.

 

Verschillende soorten vijverplanten kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

In ons online vijverplanten assortiment vindt u allerlei soorten waterplantenoeverplanten en waterlelies. Deze vindt u bij elkaar op de verschillende pagina's. U kunt de vijverplanten filteren op standplaats, bloemkleur en bijvoorbeeld hoogte.

Alle vijverplanten worden keurig verpakt en snel bezorgd. Zorg er wel voor dat uw bestelde vijverplanten niet te lang in de doos blijven zitten. Plant ze dan ook zo snel mogelijk. Op al onze planten geven wij aangroeigarantie. Wij staan in voor de kwaliteit van onze producten.

 

Let op: Er zijn vijverplanten die vanaf augustus/september al beginnen af te sterven. Het afgebeelde product kan daardoor afwijken van het product bij levering. Gedurende de winter kunnen er geen waterplanten worden aangeplant in verband met de vorst. U kunt bij ons weer vijverplanten kopen vanaf begin april.

 

Veelgestelde vragen over vijverplanten:

Wat zijn de beste vijverplanten?

Antwoord: Lis of Iris soorten zijn veel gebruikte vijverplanten. Kattenstaart, snoekkruid en natuurlijk waterlelies kunnen daarnaast ook niet ontbreken in vijvers.

 

Welke planten zorgen voor helder vijverwater?

Antwoord: Met name zuurstofplanten zorgen voor helder fris water. Heeft u daarnaast een natuurlijke filter dan zijn Irissen ook erg geschikt.

 

Welke vijverplanten tegen algen?

Antwoord: Zuurstofplanten zorgen voor een goed watermilieu zonder algen. Zorg dat u vijver niet de gehele dag in de zon ligt, hierdoor warmt het water te veel op. Ook door stroming in de vijver zullen er minder algen zijn.

 

Welke vijverplanten zijn winterhard?

Antwoord: In principe zijn alle vijverplanten die op Tuinplantenwinkel.nl verkrijgbaar zijn winterhard. Bij strenge winters kan het zijn dat enkele soorten bevriezen.

 

Iris rondom de vijver zijn een plaatje an sich

 

Inspiratie Vijverplanten:

De bloei van iris wordt automatisch al geassocieerd met waterpartijen

 

De bloei van Iris sibirica 'Blue King' wordt automatisch al geassocieerd met waterpartijen.

Planten zorgen voor een natuurlijk beeld van de vijver en dragen bij aan de waterkwaliteit

 

Planten zorgen voor een natuurlijk beeld van de vijver en dragen bij aan de waterkwaliteit.

 

Bladplanten zoals Darmera en Hosta weerspiegelen prachtig in het water en zorgen voor een exotische sfeer

 

Bladplanten zoals Darmera en Hosta weerspiegelen prachtig in het water en zorgen samen met de waterlelie voor een exotische sfeer.

 

Video's over Vijverplanten:

 

 

 

Met zijn grasachtig uiterlijk heeft bamboe veel weg van riet en past ook deze plant prima rondom een vijver- of waterelement.

 

 

 

Nog een gelijkende plant aan riet is dit Chinese prachtriet.

 

 

 

Voor vijver- of water- of oeverplanten verkopen wij ook speciale vijvergrond.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.