Informatie over bloesembomen
Een Bloesemboom valt in het voorjaar extra op; magnolia's en sierkersen sieren dan menig tuin, straatbeeld of park met een wolk van vaak roze of witte bloemen. In de volksmond worden deze bomen ook wel bloesembomen genoemd. Bloeiende bomen dus, en er zijn er een heleboel van; allerlei soorten in diverse maten en bloeiperioden. Want niet elke boom bloeit op hetzelfde moment. Zelfs in de herfst en winter zijn er bomen die bloemen geven.
De meest bekende en toegepaste bloesembomen zijn de bomen die in het voorjaar bloeien. Voorbeelden van voorjaarsbloeiende bloesembomen zijn de sierkers, de sierappel en de magnolia of beverboom. Echte klassiekers zijn de Magnolia soulangeana en de Prunus serrulata ‘Amanogawa' of ‘Kanzan'. Imposant zijn daarnaast de paardenkastanjes ofwel Aesculus die na tientallen jaren uitgroeien tot flinke bloesembomen en bloeien met kenmerkende kaarsvormige bloemtrossen.
Bloeiende bomen staan sinds jaren als symbool voor de lente door het frisse uiterlijk. Een bloesemboom is er in verschillende kleuren, van roze tot wit. Meestal worden later in het jaar vruchten gevormd.
Bloeiende (sier)fruitbomen
Daarnaast zijn er ook tal van fruit- en sierfruitbomen die met hun bloemen zorgen voor een waar feest in uw tuin. Denk aan de sierappel en de sierpeer. Beide zijn ook goed geschikt voor de kleine tuin. Maar ook echte fruitbomen zoals peren-, appel-, kersen-, perzik- en pruimenbomen maken er een feestje van en zijn bij uitstek leuke bloesembomen. Met een sierfruitboom in uw tuin doet u zichzelf een plezier, maar ook bijen en andere insecten zijn er erg blij mee en zullen deze bomen met een bezoekje komen vereren. Ondanks dat een aantal bomen zichzelf bestuiven, komen de bijen als vanzelf af op de kleurenpracht van de bloesem.
Van een fruitboom heb je twee keer plezier. In April en Mei geniet u van prachtig kleurende en geurende bloesem en later in het seizoen plukt u fruit uit eigen tuin om direct op te eten, te verwerken in jam en taarten of op traditionele wijze te bewaren in een weckpot. De vruchten van een sierfruitboom zijn niet om op te eten of te verwerken, maar zorgt er wel voor dat de boom gedurende het seizoen een andere uitstraling krijgt en je de seizoenen heel beeldend voorbij ziet trekken.
Appelbloesem
De Malus domestica is een appelboom die vaak een ander ras nodig heeft om bestoven te worden, maar er zijn ook rassen die voor hun eigen bestuiving zorgen. Het voordeel hiervan is dat één boompje voldoende is om heerlijke appels in uw eigen tuin te laten groeien. De lentegeur en -kleur van de roze bloesem wakkert in uw tuin het voorjaarsgevoel aan. Sierappels (waaronder de Red Sentinel) hebben meerdere sierwaarden. Ze bloeien in het voorjaar met de kenmerkende en overweldigende appelbloesem. In de zomer zijn de bomen groen met een fijne blad- en takkenstructuur. De vruchtjes zijn dan ook al in wording maar worden in de vroege herfst pas echt goed zichtbaar.
Perenbloesem
De overdadige voorjaarsbloesem van de Pyrus communis bloeit wit. Voor extra sierwaarde en om deze bloesem in al zijn pracht te aanschouwen is een oude perenboom perfect. De grilligheid van deze boom geven de pyrus gedurende de bloesembloei een sprookjesachtige uitstraling. De sierpeer Pyrus calleryana 'Chanticleer' heeft al vroeg in het voorjaar een overdadig wit bloesemkleed en schiet vervolgens snel in het blad dat er erg lang aan blijft zitten en in het najaar van kleur verschiet.
Andere soorten bloeiende fruitbomen
Het prille begin van de lente wordt ingeleid en voor het eerst zichtbaar door de bloesem van de Prunus domestica. Deze bloeit wit tot zachtroze en al heel vroeg in het voorjaar steken de kleine bloemetjes af tegen de kleurloze achtergrond die tot dan toe nog in een winterslaap zit. Alleen al vanwege de bloesem van deze kersenboom zou je de Prunus avium in je tuin willen hebben. De bloeikleur verschilt van wit tot donkerroze. De bloemen hangen aan lange steeltjes en vormen een mooi contrast met de fijne en frisgroene blaadjes. De perziken van de Prunus persica beginnen met een roze zee van bloesem die meestal eind Maart of begin April op zijn mooist is.
Andere soorten bloesembomen
Ook in de late lente en de zomer zijn er tal van bomen die de tuin flinke kleur geven. Deze bomen worden minder toegepast simpelweg omdat veel mensen het tuincentrum in het voorjaar bezoeken en deze bomen er dan nog niet ‘uitspringen'. Denk aan de Japanse kornoelje, de Meidoorn en de Pindakaasboom. Maar ook de Storaxboom, Sneeuwklokjesboom, Chinese vernisboom en de zevenzonenboom zorgen met een prachtige of juist subtiele bloesem voor kleur in andere jaargetijden dan het voorjaar.
De Amelanchier lamarckii of het Krentenboompje krijgt een grote hoeveelheid aan witte bloemen die in de zomer besjes vormen waar de vogels dol op zijn. Het is dus een boom of struik die over een lange periode een hoge sierwaarde in uw tuin vertegenwoordigd. Ook de Syringa meyeri 'Palibin' laat bij gunstig weer al in april lichtpaarse bloemtrossen zien en deze bloei duurt dan tot en met juni. De heerlijke geur is overbekend en een paar takken in een vaas brengen de lente in huis.
Een Bloesemboom kopen bij Tuinplantenwinkel.nl
Zoekt u een bloesemboom die wit is of juist een roze bloesemboom? Elke boom bij Tuinplantenwinkel.nl wordt in pot geleverd en is daardoor het hele jaar door te planten en te bestellen. Bloesembomen in pot groeien in bijna 100 procent van de gevallen direct aan. U krijgt daarnaast op alle planten en bomen dus bent altijd verzekerd van een goed resultaat.
Veelgestelde vragen over Bloesembomen
Welke maand bloesem?
Antwoord: De meest uitbundige bloesem is in het voorjaar. E zijn veel verschillende bloesembomen die in het voorjaar prachtige bloemen geven. Dit zijn dus niet alleen de Prunus soorten, maar denk ook eens aan de appel en de peren bomen. Maar er zijn ook bloesembomen die in de zomer hun uitbundige bloei laten zien. Vaak zijn deze bomen wel minder bekent. Zoals de Koelreuteria paniculata is een bijzondere boom die gele bloemen geeft en later mooie lampioenachtige vruchten geeft.
Zijn er ook bomen met mooie witte bloemen?
Antwoord: Veel fruitbomen geven witte bloesem. Soms zijn de knoppen voor dat de bloemen open gaan licht roze van kleur. Een krentenboomje geeft mooie witte bloemen in het voorjaar. Deze heeft als voordeel dat deze boom ook nog een mooie herfstverkleuring heeft in het najaar.
Zijn het alleen Prunus bomen die in het voorjaar bloeien?
Antwoord: Ook de Malus en de Pyrus, de appel en de peer geven in het voorjaar, in de lente dus bloemen. Maar er zijn ook bloesembomen zoals de Cercis die al vroeg in het jaar hun bloemen tonen. De bladeren van deze boom geeft zelfs in het najaar een mooie herfstverkleuring. De meeste bladeren van bloesembomen hebben geen extreem op vallende herfst verkleuring.
Is een bloesemboom geschikt voor elke tuin?
Antwoord: Omdat er zoveel bloesembomen zijn is er altijd wel één geschikt voor in de tuin. Zowel voor in een kleinere tuinen als in grotere tuinen en parken. De meest voor komende bloesemboom voor in de tuin is de Japanse sierkers. De meest bekende is de Prunus serrulata, deze is vaak een lust voor het oog.
Welke bloeiende bomen geven bloem in de zomer?
Antwoord: De Goudenregen geeft in de maand mei juni bloesem in lange hangende trossen. De Koelreuteria paniculata geeft in de maand juli/augustus ook gele bloemen. Maar ook bijvoorbeeld de Clerodendrum geeft in augustus bloemen, deze zijn rood/wit.
Waar kan ben een bloesembomen het beste plaatsen?
Antwoord: Bloesembomen die in het voorjaar bloeien kunnen in zowel kleine tuinen als in grotere tuinen geplaats worden. Een Japanse bloesemboom of een sierappel kunnen voor een mooie blikvangers zorgen. De bloesem bomen hebben wel voldoende zonlicht nodig. Omdat bloesembomen vaak zo vroeg bloeien zijn er helaas in die periode nog weinig vlinders, de bijen vliegen meestal al wel volop. Een beschutte plek zorgt er voor dat de bloesem langer aan de boom blijft hangen.