Informatie over seringen
Seringen zijn misschien wel een van de meest gewilde struiken voor de tuin. Samen met de magnolia en de rozen zijn het tuinplanten van het eerste uur en in menig (boeren)tuin staat er wel een. Er zijn vele soorten sering verkrijgbaar, hieronder geven we een overzicht van de soorten die verkrijgbaar zijn bij tuinplantenwinkel.nl. Alle genoemde seringen zijn goed te combineren met andere struiken, heesters en vaste planten in uw tuin.
De herkomst van de sering
Van oorsprong komt de gewone variant voor in het zuidoosten van Europa, voornamelijk in de heuvelachtige gebieden van de Balkan. Andere soorten werden in Azië ontdekt. De gewone sering, oftewel Syringa vulgaris, werd in het midden van de zestiende eeuw van Constantinopel naar Wenen overgebracht. Vanuit Wenen verspreidde zijn populariteit zich naar andere delen van Europa waar deze heester zodoende in steeds meer tuinen werd geplant. Het grootste deel van de seringen die we nu kennen werd in de laatste 150 jaar gekweekt.
Gewone sering
Meest gezien is de gewone sering (Syringa vulgaris in het Latijn), een bladverliezende, winterharde heester die kan uitgroeien tot een behoorlijke struik met een volwassen hoogte van ruim 2 meter of soms zelfs meer. De grote bloemtrossen met witte, paarse of roze bloemen geven een heerlijke geur af tijdens de bloei in mei. In juni zijn de meeste soorten uitgebloeid.
Dwergsering
Alternatieven voor de kleinere tuin zijn er ook. Kiest u dan voor de dwergsering of een sering uit de villosa-groep. Dwergseringen zijn verfijnde struikjes met een compacte groei en kleinere bloemen die eveneens geuren. Het kleinst blijft de Syringa ‘Palibin' met paarse bloemen die uitgroeit tot een compacte struik van maximaal 1.25 meter hoogte. De klein blijvende seringen worden ook wel dwergseringen genoemd. Ze zijn meestal roze van kleur indien u een witte sering wenst dan zult u op een hoger soort uit komen. Een sering kopen kan het hele jaar door dat is geen probleem ze zijn altijd beschikbaar. U vind bij tuinplantenwinkel.nl de mooiste planten waardoor u ze mooi kunt combinereen met andere vaste planten of heesters.
Amerikaanse sering
De Amerikaanse sering is een groen blijvende sering plant, wat dus een groot verschil is met andere seringen.
De Amerikaanse sering zijn in verschillende soorten te koop zowel laagblijvend als opgaand. De Amerikaanse sering die laag blijft is bv de Ceanothus repens dit soort blijft compact en word vaak als bodembedekker gebruikt. Let wel, plaats een Amerikaanse sering altijd op een beschutte standplaats zodat bij extreem winterweer hij geen schade op loopt. De hoge soorten staan het beste tegen een muur op een beschutte plek en groeien vaak uit tot mooie struiken met blauwe bloemen.
De plant is ook mooi te combineren met andere heesters zoals bv een vlinderstruik, aanplanten kan het hele jaar door.
Chinese sering
Ook de mooie Sering, Syringa pekinensis is verkrijgbaar via tuinplantenwinkel.nl. 'China Snow' is een hoogstam boom die wel 5 - 10 meter hoog kan worden en is daarom beter geschikt voor de grotere tuin. Hij bloeit in juni - juli met witte, geurende bloempluimen die uitgroeien tot donkerbruine vruchten. De jonge twijgen zijn bruin, de bast van de jonge boom is glad; later schilfert de bast en krijgt een kaneelkleurige waas. Deze prachtige sering is geschikt als solitair in de grotere tuinen in de border of op het gazon.
Standplaats van een sering
Dit zijn sterke planten die houden van een plek in de volle zon en prima groeien in de meeste soorten voedzame, goed doorlatende bodem met liefst wat klei of kalk. In de schaduw zullen de struiken minder rijk bloeien en zure grond wordt minder verdragen. Deze plant heeft een beschutte standplaats nodig om te voorkomen dat de koude wind, zeker tijdens strenge winters, schade kan toebrengen. Plaatst u hem daarom bij voorkeur uit de koude noorden en oosten wind, dicht bij een muur of een heg. Ook is het van belang voldoende ruimte tussen de planten te houden zodat zij in hun groei niet worden belemmerd.
Een sering planten en verzorgen
Belangrijk is dat u voor het planten van de sering een ruim plantgat maakt, de grond goed los maakt en zorgt voor een humusrijke bodem door potgrond of aanplantgrond te mengen met de bestaande grond voor een goede start. Aanplantgrond verrijkt de bodemstructuur en zorgt voor extra voeding voor deze sierheester. Ook een extra mulchlaag van compost kan de struik waarderen. Zo heeft de sering voldoende voedingsstoffen tot zijn beschikking. Tijdens warme, droge zomers is het belangrijk de sering af en toe wat extra water te geven.
Een sering snoeien
Deze tuinplanten zijn verder vrij gemakkelijk in onderhoud. Dwergseringen laten zich gemakkelijk snoeien. De gewone sering maakt na het snoeien veel uitlopers die niet altijd de vorm van de plant volgen. U kunt de takken in dat geval nog een keer dunnen. Wanneer een sering niet gesnoeid wordt, kan hij erg hoog worden terwijl zijn onderkant kaal blijft. Zeker in een kleine tuin is dat niet wenselijk. De bloemen bevinden zich dan bovenin en zijn nauwelijks zichtbaar. Door jaarlijks te snoeien kunt u de heester compact houden, tot een hoogte van maximaal twee meter.
Snoeien kan het beste direct na de bloei of aan het einde van de winter. Uitgebloeide bloemen dienen zo snel mogelijk verwijderd te worden. De jonge scheuten laat u daarbij zitten, omdat de sering volgend jaar op deze scheuten gaat bloeien.
Een sering kopen bij Tuinplantenwinkel.nl
Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u een ruim assortiment. Wij leveren alle seringen in pot. Planten in een pot hebben als voordeel dat ze het hele jaar door te planten zijn, dus ook in de zomer. Wij bezorgen uw planten met onze eigen bezorgdienst. Zo weten we zeker dat uw plant zonder schade aan komt. We geven daarnaast ook aangroeigarantie op uw sering en alle andere planten.
Veelgestelde vragen over seringen:
Welke sering bloeit het langst?
Antwoord: Dat is afhankelijk van de standplaats en de soort sering die u kiest. Kijk bij de betreffende productpagina's op onze website voor meer informatie. Een veel gekozen Sering is de Seringa vulgaris Andenken an Ludwig späth.
Waar plant je een sering?
Antwoord: Syringa vulgaris zet je het liefst op een plek in de volle zon, ze groeien prima in de meeste soorten voedzame, goed doorlatende grond met liefst wat klei of kalk.
Hoe hoog wordt een Seringenstruik?
Antwoord: Dat is afhankelijk van de standplaats en de soort sering die u kiest. Kijk bij de betreffende productpagina's op onze website voor meer informatie.
Wat doe je met de uitgebloeide bloemen van een sering?
Antwoord: Uitgebloeide bloemen verwijdert u zo snel mogelijk na de bloei. De jonge takken laat u zitten omdat de sering volgend jaar daarop gaat bloeien.
Inspiratie Seringen:
Seringen bloeien uitbundig in het voorjaar. Hier groeien twee gewone seringstruiken door elkaar en zorgen voor een boeket in eigen tuin. Links op de foto nog een deel van een Magnolia 'Susan'.
Van dichtbij zijn de bloemen al even zo mooi en kunt u ook genieten van een heerlijke geur. Van de gewone sering zijn zowel dubbelbloemige als enkelbloemige variëteiten.
Seringen kunnen uitgroeien tot kleine meerstammige bomen met een grillig uiterlijk. Deze Syringa 'Charles Joly' heeft bijzonder gevormde takken. Er zijn ook seringen die klein blijven. Deze vindt u bij de dwergseringen.
Video's over Sering:
Seringen zijn echte voorjaarsbloeiers. Dwergseringen combineren ook in border met een lagere beplanting zoals deze Calamintha nepeta of bergsteentijm. Beide houden van een zonnige plek in de tuin.
Bij het planten van een sering in uw tuin raden wij aan om aanplantgrond te gebruiken. Vermeng de aanplantgrond in het plantgat met de aarde voordat u de kluit in het gat plaatst.
Gewone seringen kunnen flinke struiken tot kleine bomen worden. Onder en bij deze planten groeien niet alle planten maar deze Liriope voelt zich er prima thuis.