Informatie over tuinaarde
Tuinaarde, dit is misschien wel de meest gebruikte term voor de verschillende soorten grond die in zakken wordt aangeboden. Daarnaast wordt met tuinaarde ook nog eens de bestaande grond in de border bedoeld. Dit maakt het er allemaal niet overzichtelijker op. En toch is het minder moeilijk dan het lijkt.
Wat is het verschil tussen tuinaarde en potgrond?
Als we beide namen goed lezen, dan is het eigenlijk heel simpel. TUINaarde, wordt in de tuin gebruikt en POTgrond in de bloempotten. Tuinaarde bestaat uit zwaarder materiaal. Hierdoor is het niet geschikt om in bloempotten te gebruiken. Gebruik daarvoor altijd potgrond.
Welke soorten tuinaarde zijn er?
Op Tuinplantenwinkel.nl scharen we een aantal verschillende soorten grond onder de categorie tuinaarde. Dit hebben we gedaan om het overzichtelijk te houden. Het zijn allemaal grondsoorten die toegepast worden in de tuin / border. Hieronder volgt per soort tuinaarde een korte toelichting.
Aanplantgrond
Aanplantgrond wordt gebruikt bij de aanplant van nieuwe beplanting. Verwerk aanplantgrond direct in het plantgat en vermeng het met de bestaande aarde. In aanplantgrond zit een wortelstimulator. Deze wortelstimulator zorgt ervoor dat de wortels van de planten een goede start krijgen. Aanplantgrond kan worden gebruikt bij het verplaatsen van bestaande en bij de aanplant van nieuwe bomen en planten. Bij het zetten van beuken (Fagus sylvatica) is het gebruik van aanplantgrond ten zeerste aan te raden.
Bemeste tuinaarde
Wanneer een border flink opgehoogd moet worden, dan kan hiervoor het beste bemeste tuinaarde gebruikt worden. Bemeste tuinaarde bestaat grofweg uit zwarte grond aangevuld met siertuinbemesting. Om de structuur wat losser te houden, is er nog een gedeelte tuinturf aan toegevoegd. Vermeng de bemeste tuinaarde met de bestaande grond in de border. Spit of frees het door elkaar, zodat er een groot volume aan goede tuingrond ontstaat.
Siertuinbemesting
Siertuinbemesting is een deftige naam voor compost. Siertuinbemesting wordt gebruikt als er structuur, voeding en humus aan de bestaande tuingrond moet worden toegevoegd. Verdeel een laag van maximaal twee centimeter over de bestaande grond en vermeng dit met de bovenste 10 centimeter. Op die manier ontstaat er een humusrijke bovenlaag die ook nog eens extra vocht vasthoudt. Omdat siertuinbemesting op den duur vergaat, kan er eens in de paar jaar een nieuwe gift aangebracht worden.
Potgrond voor tomaten & groente
Deze grond wordt ook wel moestuingrond genoemd. Wanneer tomaten- en groenteplanten uitgeplant gaan worden in de moestuin of kas, dan kan er in het plantgat deze potgrond voor tomaten & groente aangebracht worden. Zeker als de kwaliteit van de aarde in de tuin niet optimaal is, heeft deze moestuingrond toegevoegde waarde. Moestuinpotgrond kan, in tegenstelling tot de andere soorten tuinaarde, ook in bloempotten gebruikt worden.
Zaai- en stekgrond
Zaai- en stekgrond wordt gebruikt als bovenlaag in een bloempot / zaaibak. Het is grond met een fijne structuur en weinig bemesting. Hierdoor is het de perfecte grond om zaden in te laten kiemen en stekjes in aan te planten. In de volle grond wordt zaai- en stekgrond doorgaans niet toegepast.
Vijveraarde
Vijveraarde is natuurlijk geen tuingrond, maar omdat het wel buiten de bloempotten en bloembakken wordt toegepast, hebben we hem wel aan deze categorie toegevoegd. Vijveraarde wordt gebruikt om water- en oeverplanten mee te zetten. Het kan worden gebruikt in speciaal daarvoor aangebrachte delen in de vijver(bak). Daarnaast kunnen vijvermanden worden gevuld met vijvergrond. Het is wat zwaardere grond, zodat het niet gaat 'rondzweven' in de vijver, maar altijd neerslaat.
Toepassingsmogelijkheden Tuinaarde:
Ook voor de ondergrond van gazons is goede tuinaarde nodig, gebruik bijvoorbeeld siertuinbemesting.
Humus is belangrijk voor een goede bodem, hoog borders op met bemeste tuinaarde en bemest de bovenlaag met wat siertuinbemesting.
Gebruik bij het aanplanten de juiste grond, aanplantgrond zorgt voor een goede start.