Informatie over kardinaalsmuts
De Kardinaalsmuts (Euonymus) is een uitgebreide plantenfamilie met soorten die uiteenlopende groeiwijzen hebben. Er zijn wintergroene Kardinaalsmutsen en bladverliezende, maar ook flinke struiken en hele lage bodembedekkers. Er is zelfs een soort die van nature in Nederland en België voorkomt. Elke soort heeft zo zijn eigen sierwaarde. De Nederlandse naam dankt de plant aan de vorm van de vruchten die op een kardinaalsmuts lijken. Deze tuinplant wordt om dezelfde reden ook wel Kardinaalshoed genoemd. De Latijnse naam is Euonymus.
De Euonymus fortunei, een mooie wintergroene bodembedekker
Een veel aangeplante variant van de Kardinaalsmuts is de Euonymus fortunei. Deze Euonymus is wintergroen en kan zowel in de zon als in de schaduw uit de voeten, al hoewel een plek in de halfschaduw of schaduw de voorkeur heeft. Er zijn verschillende cultivars, waarvan de Euonymus fortunei radicans de beste soort is om in de volle zon aan te planten. Deze soort is ook het beste geschikt voor de aanplant van grote vakken. Het is een ijzersterke soort.
Andere varianten van de euonymus fortunei zijn vaak bonte soorten. Zo is er de Euonymus fortunei 'Emerald Gaiety' met witbont blad en de Euonymus fortunei 'Emerald 'n gold' met geelbont blad. Daarnaast zijn er nog een paar soorten met hele kleine bladeren. Dit zijn de Euonymus fortunei 'Minimus', 'Silver Carpet' en 'Silverstone'. Ten slotte is er nog de Euonymus fortunei 'Harlequin' met zuiver wit uitlopend blad. Dit doet de 'Silverstone' trouwens ook.
Japanse kardinaalsmuts aanplanten in de tuin
Ook de Japanse kardinaalsmuts planten zijn winterhard en wintergroen. De Euonymus japonicus of Japanse kardinaalsmuts is de laatste jaren populairder geworden. Er zijn een aantal varianten die als vervanging van de Buxus kunnen dienen.
De Buxus haagplant heeft het de laatste jaren erg lastig vanwege een schimmelinfectie plus de buxusrups die de Buxusplanten van boven tot onder kaal vreet. Door deze aantastingen, worden de Buxusplanten massaal vervangen door andere hagen. De Euonymus japonicus 'Green Spire' is hiervoor een regelmatig toegepaste soort. Deze soort heeft donkergroen blad en is qua grootte vergelijkbaar met het blad van de Buxus plant. Deze plant is dan ook het beste geschikt om als lage haag aangeplant te worden en is niet gevoelig voor de rupsen van de buxusmot.
Euonymus alatus en andere bladverliezende kardinaalsmuts planten
Naast de wintergroene Kardinaalshoed zijn er ook een aantal bladverliezende soorten. De Euonymus alatus en Euonymus europaeus zijn hiervan de bekendste soorten. Ook de Euonymus planipes wordt regelmatig gezien. Deze bladverliezende soorten staan bij voorkeur op een zonnige plek. Dit in tegenstelling tot de wintergroene Euonymus soorten.
De Euonymus alatus is in de tuin de meest aangeplante struik. Deze kardinaalshoed valt op door de kurklijsten die op de takken aanwezig zijn. Daarnaast heeft deze heester een opvallende herfstkleur. Het blad kleur rood voordat het van de boom valt. Ten slotte draagt deze kardinaalshoed mooie en opvallende vruchten. Ook is deze kardinaalsmuts winterhard.
De Euonymus alatus kan als solitaire plant aangeplant worden. Het mooiste is als elkaar kruisende takken verwijderd worden, zodat er een mooie open takken structuur ontstaat. Dit geeft deze heester een enigszins meerstammig effect.
De euonymus europaeus staat ook wel bekend als de wilde kardinaalsmuts. Hij komt van nature voor op verschillende plaatsen in Nederland, hij is inheems. Het is een vrij snel groeiende struik, waardoor hij het beste tot zijn recht komt als erfbeplanting, in grote borders als onderbeplanting onder bomen, of als solitaire plant. De Wilde kardinaalsmuts is minder geschikt voor de kleine tuin. Kies dan voor de Euonymus alatus 'Compactus'.
Kardinaalsmuts kopen bij Tuinplantenwinkel.nl
Op Tuinplantenwinkel.nl zijn verschillende soorten Kardinaalsmuts verkrijgbaar. Grofweg zijn deze op te delen in twee groepen. De eerste zijn de bladverliezende struiken die de kenmerkende vruchten dragen. Deze struiken worden, afhankelijk van de variant 1 tot 3 meter hoog. In de herfst krijgen deze Kardinaalsmutsen een werkelijk prachtige bladverkleuring voordat het blad afvalt. Dit zijn de Euonymus alatus en Euonymus europaeus. In de tweede groep zitten de lagere wintergroene struikjes die tussen de 5 en 100 cm hoog worden. Dit zijn de Euonymus fortunei en Euonymus minimus. Daarnaast is er ook nog een hele sterke bodembedekker die perfect geschikt is voor het aanplanten van grotere vakken en ook onder boomgroepen eventueel nog zou kunnen groeinen. Dit is de Euonymus radicans. Deze Kardinaalsmuts wordt ook in parken en plantsoenen regelmatig aangeplant.
Kardinaalsmuts snoeien en verzorgen
De Bodembedekkende groenblijvende soorten Kardinaalsmuts hebben nagenoeg geen snoei nodig. Eventueel kunnen in het vroege voorjaar de langste uitlopers weggeknipt worden, zodat er sneller frisse nieuwe scheuten ontstaan. De hogere groenblijvende soorten verdragen snoei goed. De vertakking is zo sterk, dat ze op een gegeven moment zelfs in een bol of kegelvorm gesnoeid kunnen worden. Met hun vaak bonte bladkleur is het dan zelfs een mooi en opvallend alternatief voor een buxusvorm. De bladverliezende grotere struiken hebben geen jaarlijkse noodzakelijke snoei nodig. Snoei deze Kardinaalsmuts alleen als de tuinplant te groot dreigt te worden. Knip de oudste takken diep weg, als het kan mag er zelfs tot aan de grond gesnoeid worden. Van onderuit de plant, zullen er snel nieuwe twijgen gaan groeien.
Veelgestelde vragen over de kardinaalsmuts:
Is de kardinaalsmuts wintergroen?
Antwoord: Jazeker, de kardinaalsmuts, waarvan de wetenschappelijke naam euonymus is, heeft een aantal wintergroene varianten. De Euonymus fortunei emerald gaiety en Euonymus fortunei emerald n gold zijn hiervan bekende voorbeelden. Ook de Japanse kardinaalsmuts Euonymus japonicus is wintergroen. De wintergroene soorten kardinaalshoed, zijn leverbaar in verschillende bladkleuren. Je koopt ze niet voor de bloemen, maar voor de bladkleuren. De meeste soorten kardinaalshoed hebben een afwijkende kleur bladranden.
Is de kardinaalsmuts winterhard?
Antwoord: Alle kardinaalsmuts euonymus planten zijn winterhard. Dus zowel de groenblijvende euonymus japonicus, als de planten die bladverliezend zijn. In het voorjaar krijgen de bladverliezende soorten weer nieuwe bladeren.
Hoe hoog wordt de kardinaalsmuts?
Antwoord: De hoogte van de kardinaalshoed, is zeer afhankelijk van de variant. De Euonymus japonicus green spire bijvoorbeeld is geeschikt om als laagblijvende haag aan te planten. Terwijl de meeste soorten euonymus die bladverliezend zijn, 2 tot 3 meter hoog kunnen worden.
Is de kardinaalsmuts giftig?
Antwoord: De bessen van de soorten Kardinaalshoed die kaal worden in de winter, zijn giftig. Vogels kunnen ze gerust eten, maar de mens kan er beter vanaf blijven.
Kan je kardinaalsmuts snoeien?
Antwoord: Jazeker, kardinaalshoed is goed te snoeien. Zowel de opgaande groeiwijze van de Euonymus japonicus soorten als de breder uitgroeiende Euonymus fortunei soorten zijn goed te snoeien.
Waar kardinaalsmuts aanplanten?
Antwoord: Voor elke plek in de border is er wel een geschikt Kardinaalsmuts euonymus te vinden. Er zijn soorten met bonte bladeren, geschikt voor bijvoorbeeld de japanse tuin, maar u kunt ook Euonymus kopen dat een soort kleine bomen zijn. Ze hebben een stam van ongeveer 60 cm met daarboven hun vertakkingen. Daarnaast zijn er Kardinaalsmuts euonymus soorten die geschikt zijn om als haag aan te planten. Doorgaans gaat het dan om lage hagen tot ongeveer 50 cm hoog.
Inspiratie Kardinaalsmuts:
Deze Kardinaalsmuts is groenblijvend, de japonicus en fortunei soorten zijn (vrijwel) alle groenblijvend. Dit is de Euonymus japonicus 'Kathy'.
De kardinaalsmuts combineert gemakkelijk met andere tuinplanten zoals vaste planten en siergrassen zoals de Carex.
Deze heidetuin valt in de herfst extra op door de herfstkleur van de Euonymus alatus. Deze Kardinaalsmuts heeft de mooiste herfstkleur.