Informatie over japanse esdoorn
De Japanse esdoorn valt vooral op door het prachtige blad. Van stervormig tot soms diep ingesneden en zeer fijn ingesneden en van groen tot rood. Het is een genot om de jonge blaadjes van de Japanse esdoorn te zien uitlopen en de knoppen in het voorjaar te zien ontluiken. In het najaar wordt het dichte bladerdek van de Japanse esdoorn kleurrijk en toont de plant tinten van felgeel tot rood, voordat hij weer zonder blad de winter ingaat.
De Japanse esdoorns zijn grote struiken die goed winterhard zijn en het zowel in de volle grond als in potten goed doen. De meeste soorten hebben een voorkeur voor een plaats in de halfschaduw; dus ochtend- en/of avondzon is al genoeg. De Japanse esdoorn, zijn wetenschappelijke naam is Acer palmatum, laat zich prima combineren met andere Japanse planten zoals de Rhododendron, de Hosta, Hydrangea of tuinvarens.
Welke Japanse esdoorn zoekt u?
Er zijn verschillende soorten japanse esdoorns. De Japanse esdoorn groeit uit tot een compacte struik of kleine boom, afhankelijk van het soort. Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u een ruim aanbod. Klein blijvende soorten zijn bijvoorbeeld de Acer palmatum ‘Garnet', ‘Dissectum', ‘Beni Maiko' en ‘Little princess'. Soorten die een meer opgaande vorm krijgen en kunnen uitgroeien tot een kleine (meerstammige) boom zijn bijvoorbeeld de Acer palmatum ‘Bloodgood' en Acer palmatum ‘Atropurpureum'. Deze twee soorten zijn tevens de meest aangeplante varianten. Als u op zoek bent naar een Japanse boom, kan een Japanse esdoorn op stam wel eens de beste optie zijn.
De herkomst van Japanse esdoorns
Het zal u niet verbazen dat deze esdoorn zijn oorsprong kent in Japan. Ook in Korea is hij inheems. In deze landen staat hij symbool voor inspiratie en om diezelfde reden zijn de planten daar dan ook vaak in meditatietuinen of bij tempels te vinden. Behalve als een bron van meditatie ziet men de Japanse esdoorn ook als bescherming tegen onheil. Rond 1850 werd deze Japanse esdoorn voor het eerst naar Europa gehaald.
Hoe moet ik een Japanse esdoorn planten?
Japanse esdoorns houden niet van klei en harde grond, dus deze kunt u het beste vermijden. U kunt het beste gebruikmaken van potgrond.De struik houdt van licht zure grond. U maakt daarbij een ruim gat, waarin u een laag turfgrond plaatst. Turf houdt water en voedingsstoffen vast die anders uit de grond zouden lopen. Ook maakt het de grond luchtiger en verlaagt het de zuurgraad. De wortels van de Japanse esdoorn krijgen op deze manier tevens voldoende ruimte om door te groeien.
De verzorging van de Acer palmatum
Houd bij Japanse esdoorn verzorging rekening met het volgende: De Japanse esdoorn oftewel de Acer palmatum vindt het niet prettig om teveel water te krijgen. In goed gedraineerde grond, is eenmaal per week bewateren meer dan voldoende. Op warme zomerdagen kunt u deze frequentie opvoeren naar driemaal per week, mede om te voorkomen dat de punten van de bladeren door het sterke zonlicht verbranden. Verder staat de Japanse esdoorn Acer palmatum graag op een luwe plek. Wilt u hem verplanten, dan is het vroege voorjaar daar de ideale periode voor. Wilt u deze plant bemesten, dan is dit niet vaker nodig dan tweemaal per jaar. Hiervoor kunt u koemestkorrels gebruiken.
De Japanse esdoorn snoeien
Waar de snoeiperiode van de meeste planten in het voorjaar ligt, zijn de maanden juli en augustus de beste maanden om een Japanse esdoorn te snoeien. Sterker nog, snoeien in het voorjaar wordt afgeraden vanwege het plantensap dat dan uit de afgeknipte takken zal stromen, wat de gezondheid van deze struik niet ten goede komt. Het beste wat u kunt doen, is de Japanse esdoorn uitdunnen in plaats van grote, dikke takken te verwijderen. Dode punten aan het eind van deze takken kunt u wel weghalen.
Zwarte takken. Wat nu?
De Japanse esdoorn is voor relatief weinig ziekten en plagen vatbaar. Op de esdoorn kan de zwarte esdoornluis voorkomen, wat doorgaans niet ernstig is. Na een stevige regenbui verdwijnen deze meestal vanzelf, anders kan een tuinslang de oplossing bieden. Slechts één ziekte heeft bij deze plant een ernstig verloop, dat is Verticillium, ook wel bekend als de verwelkingsziekte. De schimmel die in de grond leeft wordt dan door de wortels in de Japanse esdoorn opgenomen en weet zich middels de sapstroom te verspreiden. Dit levert zwarte takken op, die geheel moeten worden weggeknipt.
Japanse esdoorn kopen bij Tuinplantenwinkel.nl
Of het nu gaat om een Japanse esdoorn op stam of een esdoorn struik. Voor een variant van deze prachtige boom kunt u terecht in onze webwinkel. Een Japanse esdoorn kopen op Tuinplantenwinkel.nl is erg eenvoudig, omdat we hem zelf bij u thuis af komen leveren en u aangroeigarantie krijgt. Vooral naast een vijver komt een Japanse esdoorn bijzonder goed tot zijn recht. Ook in kleine tuinen komt deze langzaamgroeiende struik goed tot zijn recht. De opvallende kleuren van een esdoorn zijn vaak doorslaggevend in de keuze. U kunt op deze pagina zien welke soorten wij in ons assortiment hebben. Er zit zeker een passende Acer palmatum bij voor uw tuin en wij komen hem graag bij u thuis bezorgen.
De sierlijke groeiwijze van de Japanse esdoorn
De Japanse esdoorns zijn een betoverende verschijning in menig tuin. Deze kleine bomen staan bekend om hun sierlijke groeiwijze en het diep ingesneden blad dat in de herfst prachtige herfstkleuren krijgt. Een Japanse esdoorn is een langzame groeier. Dit maakt de boom ideaal voor kleinere tuinen of als sierobject in een grotere tuin. De onderste bladeren hebben de neiging om wat lager te hangen, waardoor ze soms de grond kunnen raken. Een lichte snoei kan dit voorkomen. De Japanse esdoorn staat graag in de lichte schaduw. Gefilterd licht door andere planten of bomen is ideaal, omdat direct en fel zonlicht de delicate bladeren kunnen beschadigen.
Bovendien houdt de boom van gewone (lichtzure) grond, maar niet van natte voeten. Goede afwatering van vochtige grond is essentieel om wortelrot te voorkomen. Een Japanse esdoorn verplaatsen kan, maar het is aanbevolen om dit in de late winter of het vroege voorjaar te doen voordat de nieuwe groei begint. Een Japanse esdoorn stekken is mogelijk, net zoals het planten van de gevleugelde vruchten van de boom. Is een Japanse esdoorn winterhard? De meeste Japanse esdoorns kunnen wel tegen lichte vorst. Bij strenge vorst is het aan te raden om hem extra te beschermen bijvoorbeeld met behulp van vliesdoek.
Veelgestelde vragen over de Japanse esdoorn:
Kan een Japanse esdoorn in de volle zon?
Antwoord: Nee, let op als u een Japanse esdoorn in de volle zon plaatst. Zal hij brandschade krijgen op zijn fijne bladeren.
Waar kan een esdoorn niet tegen?
Antwoord: De Esdoorn houdt niet van een felle middag zon.
Waar plant ik een Japanse esdoorn?
Antwoord: De beste standplaats voor een Japanse esdoorn is in de halfschaduw.
Hoe verzorg je een Japanse esdoorn?
Antwoord: Een Japanse esdoorn stelt weinig eisen, hij hoeft namelijk niet gesnoeid te worden.