Informatie over buxus
Het palmboompje (Buxus) kent een lange geschiedenis. Al reeds honderden jaren wordt de plant gebruikt voor haag- en vormsnoei. Vooral in grote Franse tuinen is de Buxus rijkelijk vertegenwoordigd. De fijne vertakkingen en het frisgroene loof maken de Buxus tot een aansprekende plant. Deze is vooral geschikt voor lage hagen, tot ongeveer 70 centimeter hoogte.
De buxus en natuurlijke vijanden
Tot voor kort was deze plant een van de meest toegepaste haagplanten in België en Nederland maar de populariteit heeft een flinke knauw gekregen sinds de plant wordt aangetast door de rupsen van de buxusmot (met 2018 als voorlopig dieptepunt). In grote kolonies kan de rups voor flinke schade zorgen met kaalgevreten hagen en bollen tot gevolg. Voorlopig is voorzichtigheid geboden bij het toepassen van de buxusplant. Is er dan geen herstel in zicht? Gelukkig zijn vogels en andere natuurlijke vijanden van de rups steeds beter in staat de rups te vinden. Daardoor lijkt een extreme aantasting voor de toekomst deels te worden voorkomen. Een harde garantie is er echter nog niet.
Buxus alternatieven
Wat wel zeker is, is dat er veel alternatieven zijn die niet worden aangetast door de buxusmot of -schimmel. De meest gelijkende alternatieven zijn de Japanse hulst of Ilex crenata en de struikkamperfoelie of Lonicera nitida. In het assortiment van Tuinplantenwinkel.nl vindt u beide soorten terug. We bieden verschillende maten aan op onze webshop.
Het planten van de buxus
De buxus en de alternatieven worden in de meeste uitvoeringen in pot geleverd en kunt u het hele jaar door aanplanten en kopen. Daarnaast zijn er een aantal planten verkrijgbaar met blote wortel of met kluit. Deze planten kunt u aanplanten in de periode tussen medio oktober en april. Wanneer u de buxus niet direct wilt planten, dient u zijn wortels regelmatig nat te maken. Voor de exacte leverbaarheid kunt u het beste de site in de gaten houden. U kunt daarnaast contact opnemen met onze klantenservice bij vragen over de beschikbaarheid.
Een vaste groene waarde in uw tuin
De Buxus sempervirens (de volledige Latijnse naam voor deze variant) is een prachtig voorbeeld van een groenblijvende struik. De blaadjes van de buxus zijn eivormig, glad en stevig. De haagplant houdt zijn groene blad het hele jaar door, wat een van de belangrijkste redenen voor tuineigenaren is om hem in hun tuin te planten. De blaadjes groeien erg dicht op elkaar, waardoor de buxus een mooie, compacte haag vormt. Zelfs de kleine, witte bloemetjes die in het voorjaar verschijnen zijn door de dichte groei nauwelijks zichtbaar.
De verzorging van de buxus
De Sempervirens is een langzaam groeiende plant die zowel in de zon als in de schaduw geplaatst kan worden. Echter moet worden voorkomen dat de zon in de zomermaanden continu op de haagplant schijnt, aangezien zijn bladeren hierdoor verdrogen en dit afbreuk doet aan de esthetische waarde van de plant. Een plekje in halfschaduw geniet de voorkeur, net als een goed doorlatende grond. De Buxus sempervirens gedijt namelijk niet goed onder natte omstandigheden. Ook te veel wind doet hem niet goed. Een licht windje kan hij wel waarderen, dit helpt ook schimmelvorming voorkomen.
De Buxus sempervirens snoeien
De buxus is een haag die behoefte heeft aan veel snoeibeurten. Snoeit u hem daarom minstens twee keer per jaar, zodat hij zijn volle en strakke uiterlijk weet te behouden. De meest ideale frequentie is elke zes of acht weken. Snoeibeurten dienen plaats te vinden tussen de maanden mei en oktober, wanneer er geen nachtvorst meer heerst. Snoeit u uw plant nogmaals voordat de winter zijn intrede indoet, dan groeit er jong blad aan dat er in de winter afvriest. Dit geeft hem een lelijk uiterlijk.
Wanneer u een buxus snoeit, ontstaan er kleine, open wondjes op de takken en bladeren, via welke water kan verdampen. Vermijdt u het snoeien van uw buxus dan ook op warme dagen en doet u dit liever op een dag met veel bewolking om zo het verbrandingsgevaar en verdorring als gevolg daarvan uit de weg te gaan. Het beste kunt u een manuele heggenschaar gebruiken, zodat de snoeiwonden zo klein mogelijk blijven. Bij het snoeien van een buxus begint u aan de bovenkant. Bekijkt u de voortgang af en toe van een afstandje om te zien of de gewenste vorm ontstaat.
Inspiratie Buxus:
Buxus laat zich goed snoeien en is daarom al jaren geliefd als haagplant. De snoei vindt het beste plaats rond eind juni/begin juli. Een tweede snoei kan worden toegepast in het najaar of in tijdens de winter.
Als een lage haag kan buxus worden gebruikt ter omkadering van een border. Vaak wordt deze stijl de Franse stijl genoemd omdat ze gebaseerd is op principes die veel werden toegepast in de Franse tuinarchitectuur tijdens de 17e eeuw. Met deze plant worden ook zogenaamde parterres gevormd.
Ook in de moderne tuinarchitectuur wordt dankbaar gebruik gemaakt van de buxus. De buxus kan uiteraard ook in strakke vormen worden gesnoeid.
Video's over Buxus:
Om een contrast te vormen met de strakke vorm van een buxushaag kan worden gekozen voor vaste planten met een wat lossere natuurlijke uitstraling zoals siergrassen en deze Calamintha nepeta.
Bij het planten van buxus kan aanplantgrond worden toegevoegd aan het plantgat. Aanplantgrond is een bodemverbeteraar die de aangroei van planten bovendien stimuleert.
Een alternatief voor buxus en ook geschikt voor blokken is de Prunus laurocerasus 'Otto Luyken'. Deze laurierstruik blijft veel kleiner en groeit compacter dan de meeste andere soorten.