Informatie over hortensia

Van alle heesters bloeit de hortensia, naast de roos het langst. De hortensia of de hydrangea is daarom al jaren de meest populaire en veelzijdige plant van allemaal. De hoeveelheid soorten Hortensia's is enorm en daarom is deze struik in bijna elke tuin terug te vinden.

 

Een hortensia kunt u in een perk, een border of een grote pot planten op een plek in de halfschaduw. In de volle zon voelt hij zich niet thuis. Een hortensia / hydrangea is weer terug van weggeweest en er worden steeds meer kruisingen gemaakt. Vooral de populariteit van de Hortensia ‘Annabelle' met zijn grote bolvormige bloemen stijgt enorm.

 

Het grootste deel van de hortensia's heeft roze of witte bloemen. Een blauwe hortensiaplant komt minder vaak voor. De zuurtegraad van de grond is bepalend voor de kleur van de bloem.

 

De herkomst van hortensia's

Al 140 miljoen jaar geleden groeide de hortensia in Azië. Hoewel deze heester zijn oorsprong vooral in Japan en China kent, is hij ook inheems in andere delen van Oost-Azië en delen van Noord- en Zuid-Amerika. In totaal bestaan er wel honderd soorten.

 

In 1775 kwam deze plant voor het eerst naar Europa. Zijn wetenschappelijke naam Hydrangea impliceert een verwijzing naar water. Niet zo vreemd, want hij heeft veel water nodig.

 

Welke kleuren Hortensia zijn er?

Een Hortensia is een opvallende bloeiende plant die verkrijgbaar is in allerlei kleuren met onder andere paarse, blauwe, witte en roze bloemen. Roze Hortensia's zijn misschien wel de meest bekende en populaire kleur. Ze hebben pluimvormige bloemen die in verschillende tinten roze kunnen zijn, van lichtroze tot donkerroze. Een bekende roze variant is de Hydrangea paniculata Pinky Winky, maar ook de Hydrangea macrophylla 'Forever & Ever' heeft een roze variant.

 

Blauwe bloemen zijn ook erg populair en zijn er in verschillende blauwtinten, variërend van lichtblauw tot diepblauw. Deze Hydrangea soorten worden gekweekt in zure grond, wat helpt om de blauwe kleur te behouden. Enkele populaire soorten blauwe Hortensia's zijn de Hydrangea macrophylla 'Endless Summer Blue' en de Hydrangea macrophylla 'Little Blue'.

 

Witte Hortensia's zijn een andere populaire keuze. Deze bloemen met een witte kleur kunnen grote, pluimvormige bloemen hebben of kleinere, ronde bloemen. Een populaire witte Hortensia-soort met pluimen is de Hydrangea paniculata Limelight. De Strong Annabelle heeft rondere witte bloemen. Paarse Hortensia's zijn minder bekend dan de andere kleuren, maar ze zijn nog steeds prachtig. Deze bloemen hebben een diep paarse bloemkleur en zijn een geweldige keuze voor mensen die op zoek zijn naar iets anders. Een populaire paarse Hortensia is de Hydrangea macrophylla 'Forever & Ever' (Paars).

 

Waarom kleurt mijn blauwe Hortensia roze?

Verreweg de meeste hortensia planten zijn roze of wit. De blauwe hortensia planten komt aanzienlijk minder vaak voor. Deze uniciteit en de prachtige kleur van de bloemen maken deze variant haast onweerstaanbaar. De kleur van de hortensia combineert prachtig met de meeste andere bloemkleuren. Veel mensen die een blauwe variant kopen, kijken er echter van op als hun plant het volgende jaar ineens roze kleurt. De blauwe kleur blijft namelijk alleen behouden bij een voor deze variant ideale bodemzuurgraad. Gebruikt u daarom zure grond en voegt u aluin of aluminiumsulfaat toe. Door middel van bijvoorbeeld Culvita - Hortensia blauw. Roze hortensia's hebben juist behoeft aan een kalkrijke bodem.

 

Heeft de bodem een neutrale pH-waarde dan zullen de bloemen dezelfde kleur houden. Is de pH lager dan 4,5 ? Dan zal de bloem langzaam blauw worden. Is de pH-hoger dan 5,5? Dan zorgt dit voor een rodere kleur.

 

Hortensia bij Boederij. Bij deze boerderij zorgt de enige echte boerenhortensia voor een prachtig plaatje

Hortensia soorten

Binnen de categorie hortensia's zijn een aantal grote groepen te onderscheiden. Wanneer u dit weet, wordt de keuze uit de verschillende soorten Hortensia's een stuk gemakkelijker.

 

Hydrangea macrophylla

Het bekendst is de Hydrangea macrophylla die ook als Boerenhortensia bekend staat. Binnen de groep Hydrangea macrophylla is er weer enorme variatie. Er zijn twee soorten bloemen te onderscheiden: de bolvormige bloemen van de Bolhortensia en de schermvormige bloemen van de Schermhortensia.

 

Boerenhortensia's bloeien doorgaans op het oude hout, maar er zijn selecties die ook op het nieuwe hout bloeien en daardoor iets langer hun bloemen behouden. Bekijk hiervoor de doorbloeiende hortensia.

 

Hortensia Annabelle

De tweede bekende groep van de hortensia is de Annabelle hortensia. De officiële naam luidt Hydrangea arborescens, maar de naam Annabelle is synoniem geworden voor deze groep. De Annabelle bloeit met grote wit-groene bloemtuilen op stelen van ongeveer een meter hoog. De bloemen verschijnen in tegenstelling tot bij de boerenhortensia's altijd op het eenjarige hout.

 

Naast de planten met witte bloemtuilen hebben sommige soorten roze en limoengroene bloemen. De ‘Strong Annabelle' wordt veel gekozen ter vervanging van de bekende Hydrangea ‘Annabelle', die wat eerder door gaat hangen.

 

Hydrangea paniculata

Een derde grote groep is de Pluimhortensia (Hydrangea paniculata). Deze bloeit met grote witte, rode of roze pluimen en bloeit net als de Annabelle op het nieuwe hout. De bloemtuilen hebben geen bolvorm maar hebben een punt. Vanwege de vorm wordt deze hortensia ook wel de schapenkop hortensia genoemd.

 

Een hele sterke en bekende hortensia variant is de Hydrangea ‘Limelight'. Met zijn stevige takken en limoengroene bloemen is de Hydrangea paniculata ‘Limelight' een echte aanrader. Het mooie is dat deze plant nu ook online te koop is in een kleine variant: de Hydrangea ‘Little Lime'. Veel van deze soort hortensia's zijn ook te koop als kleine boom op stam. Bekijk hiervoor onze stamhortensia's.

 

Hydrangea serrata

Hydrangea serrata 'Blue Bird' is een Boerenhortensia met blauwe schermvormige bloemen die opgebouwd zijn uit kleine, blauwe bloemetjes in het midden die aan de rand bijna wit kleuren.

 

In welke grond voelen Hortensia's zich het prettigst?

De hortensia voelt zich vooral prettig in een humusrijke en vrij zure grond. Het is van belang de plant van voldoende water te voorzien; in een droge grond gedijen ze aanzienlijk minder goed.

 

Pluimhortensia's kunnen van alle soorten het beste tegen iets drogere omstandigheden. Een vochtige bodem en voldoende water is ook een voorwaarde om de hortensia in de (indirecte) zon te kunnen zetten. In een drogere grond kunt u hem beter een plaatsje uit de felle zon in halfschaduw geven. Wilt u deze planten een andere plek in uw tuin geven? De Hydrangea laat zich goed verplanten. Een voorwaarde daarbij is wel, dat u hem op een andere plek op dezelfde diepte weer in de grond plaatst en de plant in de periode daarna voldoende water geeft.

 

Maart en april zijn de beste maanden om uw hortensia te verplanten, omdat de grond dan al iets is opgewarmd. Zo kan uw plant ook beter herstellen van eventuele beschadigingen aan de wortels die tijdens deze procedure zijn ontstaan.

 

Veelgestelde vragen over Hortensia:

Wat is de beste plaats voor een hortensia?

Antwoord: De Hydrangea macrophylla staat graag op een halfschaduw of schaduwrijke plaats. De Hydrangea paniculata soorten staan liever wel in een zonnige plek. De Hydrangea paniculata wordt heel soms ook Amerikaanse hortensia genoemd. De verzorging is per soort heel verschillend. Door de juiste verzorging groeien ze vaak uit tot mooie aanwinsten in de tuin.

 

Waar kunnen hortensia niet tegen?

Antwoord: Een Hydrangea macrophylla, de Eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia) en de Fluweelhortensia (Hydrangea aspera ) kunnen niet tegen de volle zon. Ze staan liever in de schaduw of halfschaduw met wat vochtige grond. Snoei voor de snoei voor de winter is niet het advies.

 

Kunnen hortensia's in de zon?

Antwoord: De Hydrangea paniculata of te wel pluimhortensia kan prima in de zon, Hydrangea macrophylla soorten daarin tegen niet. Zij houden meer van een schaduw of halfschaduw plaats in de tuin. Omdat er dus allerlei soorten zijn moet u goed kijken waar deze moeten komen staan in de tuin.

 

Hoe verzorg ik een hortensia buiten?

Antwoord: Hydrangea planten dienen in het voorjaar gesnoeid te worden. Hoe u dit moet doen is afhankelijk van de soort Hydrangea die u heeft. Bekijk de specifieke product of categorie voor meer informatie. Over het algemeen zijn Hydrangea soorten goed winterhard. Pluimhortensia mogen ieder voorjaar op 30 cm hoogte worden terug geknipt. Van de vele tuin planten is de deze toch wel de meest gebruikte soort in de tuin. Blauwe hortensia's kan men in het voorjaar en najaar aluin of hortensiablauw bij geven. Dit stimuleert het behoudt van de blauwe kleur.

 

Zijn er ook Hydrangea soorten die klimmen?

Antwoord: Er is ook een klimhortensia De Latijnse naam van deze soort is Hydrangea anomala petiolaris. De klimhortensia staat graag op een standplaats die halfschaduw tot schaduw. De juiste verzorging is niet moeilijk. Men mag oude takken (indien nodig) weg snoeien zodat er weer nieuwe takken kunnen uitgroeien. De snoei is in het vroege voorjaar. Ook de mooie klimhortensia is goed winterhard. Zet de klimplant in een grond waar veel organisch materiaal in zit. Deze prachtige plant geeft witte bloementuilen. Geef in het voorjaar wat compost bij aan de wortels van de klimhortensia. Soms lijken de bloemen van de klimhortensia op die van de pluimhortensia. De klimmende Hydrangea wordt zeker een meter hoog, meestal wel hoger.

 

Welke bloemkleuren zijn er allemaal?

Antwoord: In de Hydrangea soorten zijn veel kleuren verkrijgbaar. Dit kan van wit tot gebroken wit zijn. Rood, blauw, roze, paars, paars met wit en de verkleuring in de loop van de zomer is enorm. Bijvoorbeeld bij de Hydrangea aspera plant zitten steriele bloementjes in het midden en buiten om grotere bloemen.

 

Inspiratie Hortensia's:

De Annabelle hortensia of hortensia 'annabelle' is een bekende soort die met enorm grote witte bloemtrossen menig tuin siert

 

De Annabelle-hortensia of hortensia 'annabelle' is een bekende soort die met enorm grote witte bloemtrossen menig tuin siert. De bloemen hebben een groen-witte kleur die makkelijk combineert met andere heesters, vaste planten en bomen.

De boerenhortensia is verkrijgbaar in veel kleuren en bloeit heerlijk lang. Mooie Hortensia

 

Bij deze boerderijwoning komt de boerenhortensia goed uit de verf. De boerenhortensia is een makkelijke tuinplant met een rijke en lange bloei in de zomer. Er zijn veel kleuren verkrijgbaar en zelfs laag blijvende soorten!

 

Pluimhortensia's bloeien de gehele zomer met opvallende puntvormige bloemtrossen

 

Pluimhortensia's bloeien de gehele zomer met opvallende puntvormige bloemtrossen. De bloemen bloeien vaak wit en verkleuren daarna naar roze of rode tinten. Pluimhortensia's kunnen beter tegen een plek in de volle zon dan de boerenhortensia's.

 

Hortensia verzorging

De hortensia is wat onderhoud betreft geen veeleisende plant. Het belangrijkst is dat de plant (vooral in het voorjaar en in de zomer) voldoende water krijgt. De Hortensia is een dorstige plant en verdampt van half mei tot half augustus meer vocht dan hij aan regenval opneemt. De Hydrangea kan in de schaduw staan van een grote boom en dan is het zaak om nog wat meer water te geven.

 

Het beste is om een Hydrangea in de volle grond tweemaal per week een bescheiden hoeveelheid water te geven, zodat de grond waarin hij staat altijd licht vochtig blijft. De grond dient waterdoorlatend te zijn. Houdt u uw hortensia in een pot? Gaat u dan goed na of er aan de onderkant geen water blijft staan. Dit kan namelijk voor wortelrot zorgen.

 

De Hydrangea is gek op indirect licht. Staat deze plant in de volle zon dan krijgt hij in de zomer teveel zonlicht en bestaat de kans dat zijn bladeren en bloemen bruin gaan kleuren.

 

Ziektegevoeligheid

De hortensia is een sterke plant die over het algemeen niet gevoelig is voor ziekten of plagen. Zolang u de plant voldoende water en de juiste bemesting geeft, bestaat er weinig risico. Alhoewel veel bemesten leidt tot een weelderige groei, die makkelijk te verwarren is met de gezondheid van een plant, is het tegenovergestelde waar. Een te snel groeiende variant krijgt zachte bladeren en bloemen die juist plagen aantrekken. De in dergelijke gevallen meest geziene aanvaller is de wolluis, die we ook wel kennen als wollige dopluis of woldopluis.

 

Een wolluis vormt een spinsel aan de onderzijde van het blad om daar vervolgens zijn eitjes in te leggen. De hoeveelheid eitjes die een wolluis legt, kan oplopen tot wel duizend stuks. De jonge luizen die uit de eitjes komen trekken het plantsap uit de hortensia. Het gevolg: slap hangende stengels en bladeren en weinig tot geen bloemen. De bestrijding van wolluis behoeft een chemische behandeling. Houdt u, om dit te voorkomen, de takken en bladeren van uw plant in het voorjaar goed in de gaten.

 

Hortensia snoeien

Hortensia's groeien snel en kunnen dan ook behoorlijk groot worden, waardoor de meeste eigenaren van deze plant ervoor kiezen deze dan te snoeien. Alhoewel de meeste hortensia's zich prima laten snoeien en datzelfde jaar nog bloemen geven, bestaan er enkele uitzonderingen. Zo zal de boerenhortensia na de snoei geen bloei vertonen. Dit komt omdat zij hun bloemen vormen op overjarig hout, dat u met het snoeien wegneemt. Sommigen kiezen er daarom voor om niet te snoeien, anderen snoeien elk jaar een helft van de struik, zodat de andere helft toch nog bloemen geeft.

 

Voor de andere hortensia's, de Hydrangea arborescens ‘Annabelle' en pluimhortensia's zoals de Hydrangea paniculata ‘Limelight', geldt dit niet. Zij bloeien op de takken die zij vanaf het voorjaar vormen, waardoor het snoeien geen effect heeft op de bloei. U kunt deze soort tot wel vijftien centimeter boven de grond afknippen.

 

De beste periode om te snoeien is begin april. Het risico op vorst is dan namelijk verdwenen. U knipt de stengel onder de uitgebloeide bloem weg, boven de bovenste nieuwe bloemknoppen. Snoeien in het najaar wordt afgeraden; de oude bloemen beschermen namelijk tegen de vorst.

 

Hortensia kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Wilt u een Hortensia kopen? Naast deze bekendere soorten zoals de Hydrangea macrophylla en de Hydrangea paniculata vindt u ook de fluweelhortensiaeikenbladhortensia en de Hydrangea serrata in ons assortiment terug. Tuinplantenwinkel.nl levert alle hortensia planten in pot. Deze zijn het hele jaar door aan te planten. Wij leveren uitsluitend de beste kwaliteit en staan voor 100% achter onze producten. Een Hortensia kopen bij Tuinplantenwinkel.nl komt samen met een snelle en vakkundige bezorging.

 

Video's Hortensia's:

 

 

 

De Hortensia 'Annabelle' heeft ook een broertje met sterkere stelen die minder snel omknakken: De Strong Annabelle.

 

 

 

Een bijzondere en iets minder bekende hortensiasoort is de Eikenbladhortensia. Deze soort heeft bladeren die lijken op die van een Amerikaanse eikenboom en bloeit met bloemen zoals die van een pluimhortensia.

 

 

 

Een hortensia kan ook worden opgekweekt tot een kleine boom. Deze pluimhortensia op stam zorgt voor een rijke bloei in de zomer die extra goed opvalt.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.