Met deze Sering maakt u van ieder voorjaar een feest; een geurig feest welteverstaan. Seringen zijn klassieke voorjaarsbloeiende struiken die zelfs uit kunnen groeien tot een kleine (meerstammige) boom. In het voorjaar verschijnen bovenaan de plant flinke bloemtrossen met in de meeste gevallen roze, witte of paarse bloemen. De geopende bloemen verspreiden een aangename geur. Om die reden worden de bloemen ook wel eens op vaas gezet (alhoewel kort houdbaar). Aan de plant houden de bloemen het langer uit. De bloeimaanden van de Syringa vulgaris zijn april en mei.
Syringa vulgaris is de Latijnse naam van de gewone Sering. Van nature komt de plant voor in grote delen van Zuidoost-Europa en op sommige plaatsen in België en Nederland is de plant verwilderd. De Plant werd in de zestiende eeuw naar West-Europa gebracht. Voor de tuin zijn er verschillende cultivars te koop die bloemrijker zijn. Ook zijn er cultivars met gevulde bloemen zoals de ‘Mme Lemoine' en ‘Charles Joly'. De gewone sering heeft doorgaans paarse, witte, violetkleurige of lila bloemen. Nieuwere cultivars dragen ook andere kleuren, zoals de ‘Beauty of Moscow' met zijn roze bloemen.
In het voorjaar heeft deze prachtig bloeiende heester een hoge sierwaarde. Wanneer hij eenmaal is uitgebloeid, kunt u zijn kalere takken ‘verbergen' door er een struik of plant voor te plaatsen die wat later bloeit. Zo wordt deze plant in een border vaak met hortensia's gecombineerd. Ook de hibiscus en de vlinderstruik zijn goede opties. De wat kleinere seringsoorten kunt u in een kuip of plantenbak plaatsen.
Bij Tuinplantenwinkel.nl treft u een breed assortiment enkelbloemige en dubbelbloemige variëteiten. Zo kiest u altijd een sering die precies bij de stijl van uw tuin aansluit. Een dubbelbloemige sering geeft een volle bos met bloemen en wordt om die reden ook wel ‘gevuld' genoemd. De bloemen zijn groot, vallen op en geven veel effect in uw tuin. Voorbeelden van dubbelbloemige variëteiten zijn de ‘Mme Lemoine', ‘Charles Joly' en ‘Beauty of Moscow'. Een enkelbloemige soorten zoals de ‘Andenken an Ludwig Späth', danken hun schoonheid aan hun duidelijke bladkleur en -vorm. Ook trekken zij veel bestuivende insecten naar uw tuin.
Seringen staan het liefst op een zonnige plek in de tuin of in de halfschaduw. Bij een volledig schaduwrijke standplaats zal de plant minder rijk bloeien. De heester groeit op elke goed doorlatende grond en vraagt weinig aandacht. De standplaats mag echter niet te nat zijn, want dat tast zijn wortels aan. Vermijdt u het planten van een Sering met turf, want dit is te zuur voor de struik.
Alhoewel deze plant verder weinig eisen stelt, dient een te winderige omgeving wel te worden vermeden. Daarom plaatst men deze struiken vooral in borders langs schuttingen, heggen of muren. Geeft u de gewone sering voldoende ruimte om zich goed te kunnen ontwikkelen, om zo te voorkomen dat de struik smal groeit en enkel aan de top bloemen geeft.
De gewone sering groeit gestaag uit tot een flinke struik waarbij de bloemen en het blad zich vaak concentreren aan de bovenzijde. De onderzijde is op den duur bladloos. Oudere exemplaren krijgen het uiterlijk van een meerstammige boom; dit een boomvorm waarbij de kroon wordt gedragen door meerdere (vaak grillig gevormde) takken. Dit kan bijzonder fraai zijn in combinatie met een mooie bodembedekker.
Als u liever geniet van bloemen op ooghoogte is het noodzakelijk de Sering te snoeien. Daarbij is belangrijk te weten dat de Sering bloemen geeft op het 2-jarige hout. De scheuten van het huidige jaar geven dus bloemen in het jaar daarna. Snoei dus om beurten de scheuten terug waarbij u de oude stengels terugsnoeit en de nieuwe stengels laat staan.
Wij leveren deze tuinplant het hele jaar door in pot. Deze kunt u altijd planten behalve als de vorst in de grond zit. Uw bestelde planten worden binnen de aangegeven levertijd geleverd. Wij geven aangroeigarantie op alle planten en bomen zodat u verzekerd bent van een goed resultaat.
Antwoord: De beste standplaats is in de zon tot halfschaduw. Deze sterke plant zal dan het beste bloemtrossen aanmaken. De bladeren zijn frisgroen van kleur en vrij rond van vorm.
Antwoord: Om de Sering kleiner te houden en ook te laten bloeien is regelmatig snoeien noodzakelijk. De bloemtrossen komen op het tweejarig hout te voorschijn. De grote trossen zorgen voor een heerlijk geurende heester in de tuin. Zieke takken die eventueel in de heester zitten mogen altijd verwijderd worden. Daardoor is een Sering ook in kleine tuinen te gebruiken.
Antwoord: De grond moet goed water doorlatend zijn. De Sering kan goed worden gecombineerd met andere planten. De winterhardheid van Seringen is zeer goed. De bladeren zijn fris groen van kleur en vrij rond van vorm. De Sering heeft ook nog eigenschappen zoals goed verdragen van zeewind en kan goed tegen luchtvervuiling.
Antwoord: Men zet 1 Sering per vierkante meter. Ze kunnen flink uit groeien namelijk.
Antwoord: Hoe meer schaduw een Sering heeft, hoe minder bloemtrossen dat er gaan verschijnen. Daarom is zon tot halfschaduw beter.
Antwoord: De Sering, Syringa vulgaris 'Michel Buchner' geeft echt heerlijk geurende lilakleurige bloemtrossen. Er zijn ook soort die paars bloeit, zoals de Syringa vulgaris 'Charles Joly'. Uitgebloeide bloemen mogen worden weg geknipt. Ook vlinders brengen regelmatig een bezoek aan deze heesters.
Alle prijzen zijn inclusief BTW
Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.