Informatie over waterplanten

Een vijver geeft een tuin extra charme, mits deze er goed uitziet natuurlijk. Voor het realiseren en behouden van een gezonde, mooi ogende en heldere vijver spelen waterplanten een doorslaggevende rol. Zonder de juiste waterplanten holt de kwaliteit van het water in elk soort vijver achteruit en krijgen algen vrij spel. Deze maken het voor andere planten moeilijk en bijna onmogelijk om dan nog te groeien. Daarnaast bieden waterplanten beschutting aan de vissen, insecten en andere waterdieren in uw vijver. Bij Tuinplantenwinkel.nl bent u aan het juiste adres voor zowel een ruim assortiment waterplanten als de overige benodigde materialen zoals vijvermanden in diverse maten en speciale vijveraarde.

 

Waterplanten door het jaar heen

Waterplanten zijn in staat om hun voeding uit het water te filteren en zo te overleven. In de zomer steken ze de meest sierlijke bladeren en stengels boven het water uit, soms zelfs met bloemen, om zich in de winter weer terug te trekken. Sommige waterplanten blijven echter ook 's winters groen of blijven fier overeind staan. Denk bijvoorbeeld aan Equisetum (Japanse holpijp), maar ook de Lisdodde (Typha) of sigarenplant. Deze plant ontwikkelt in het voorjaar snel blad en reikt ruim boven het water uit. Alleen bij strenge vorst vriezen de stengels terug om in het voorjaar weer te verschijnen.

 

Het belang van waterplanten in uw vijver

Waterplanten gebruiken het organisch afval in het water, waardoor er geen overtollige voedingsstoffen in het water achterblijven en een biologisch evenwicht gehandhaafd wordt. Welke waterplanten u plaatst, is hierbij niet van belang. Daarnaast voorzien waterplanten de vijver middels fotosynthese ook van voldoende zuurstof. Dit houdt uw vijver gezond. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de waterplanten voldoende zonlicht ontvangen. Mei en juni zijn in Nederland de beste maanden om waterplanten te planten.

 

Verschillende soorten vijverplanten

Er zijn verschillende soorten waterplanten die grofweg in vijf groepen zijn op te delen: zuurstofplanten, moerasplanten, waterlelies, helofyten en drijfplanten.

  • Van deze groepen zijn alleen de zuurstofplanten écht onmisbaar in uw vijver omdat zij hun zuurstof direct aan het water afgeven in plaats van aan de atmosfeer zoals andere waterplanten dat doen. Ze zorgen er op die manier voor dat algen tegen worden gegaan. Alleen in een vijver met voldoende zuurstofplanten zal het water helder blijven.

  • Moerasplanten staan met hun wortels graag in vochtige grond en een moerasachtig deel van uw vijver is voor deze exemplaren een ideale plek. Het zijn de beste planten om de rand van uw vijver een natuurlijke uitstraling te geven. Om diezelfde reden worden ze ook wel oeverplanten genoemd.

  • De lelies en lelieachtigen zijn de echte eyecatchers in uw vijver. Waterlelies hebben wel zon nodig om bloemen te kunnen produceren, een functie voor het biologisch evenwicht hebben ze echter niet.

  • In helofytenfilters worden vaak biezen, riet, Lisdodde en Zegge gebruikt als plantenfilter. Deze snelgroeiende planten zijn goed bestand tegen de afvalstoffen in het water. Helofytenfilters behoren tot de natuurlijke zuiveringssystemen die aan de strenge regels van waterzuivering kunnen voldoen.

  • Drijfplanten zijn er tot slot om uw vijver helderder te maken. Ze kunnen in vergelijking met zuurstofplanten moeilijkere omstandigheden aan. De naam zegt het al: deze planten drijven los op het water.

 

Het plaatsen van uw waterplanten

Bovenal is het belangrijk dat uw vijver in de zon of halfschaduw ligt, zodat alle planten goed kunnen groeien. Voor het goed kunnen overleven van de waterplanten is het verder van belang deze op de juiste diepte te planten. Zuurstofplanten gedijen het beste op een plantdiepte van ongeveer 50 cm, net als kleine leliesoorten. Grotere lelies plaatst u wat dieper, tot maximaal een meter. Moerasplanten worden aan het oppervlak tot maximaal 40 cm plantdiepte geplaatst. Drijfplanten, de naam zegt het al, drijven op het wateroppervlak van uw vijver en zijn zo het eenvoudigst te plaatsen.

 

In een leem- of natuurlijke vijver kunt u de planten direct in de grond planten. Als u een bakvijver heeft of een vijver met folie kunt u de waterplanten het beste opplanten in speciale vijvermanden. Deze zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Vul de manden op met vijvergrond of substraat. U kunt vijvergrond bestellen bij Tuinplantenwinkel.nl.

 

De verzorging van waterplanten in uw vijver

Heeft u een vijver, dan is het belangrijk om het waterpeil in de gaten te houden. Met een pomp en een zuurstofinstallatie houdt u het zuurstofgehalte op het juiste niveau. Ook is het van belang om de kwaliteit van het vijverwater regelmatig te meten. Veel vijvers worden gekenmerkt door een te lage waterhardheid, wat onder andere inhoudt dat er te weinig mineralen aanwezig zijn die helpen met het vervoer van CO2. Deze zijn vooral voor de zuurstofplanten essentieel.

 

Waterplanten online kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Er bestaan diverse soorten waterplanten met elk hun uiterlijke kenmerken en unieke invloed op de kwaliteit van uw vijver. De planten zorgen voor een sierlijk beeld van uw vijver. Bij Tuinplantenwinkel.nl bent u aan het juiste adres voor een groot aanbod vijverplanten behorend tot verschillende categorieën. Onze medewerkers voorzien u indien gewenst graag van hun professionele adviezen.

 

Veelgestelde vragen over waterplanten:

Wat zijn de beste waterplanten?

Antwoord: Dat is afhankelijk van de toepassing die u nodig heeft, want er bestaan diverse soorten waterplanten met elk hun uiterlijke kenmerken en unieke invloed op de kwaliteit van uw vijver. De planten zorgen voor een sierlijk beeld van uw vijver. Bij Tuinplantenwinkel.nl bent u aan het juiste adres voor een groot aanbod vijverplanten behorend tot verschillende categorieën.

 

Wat voor waterplanten zijn er?

Antwoord: Er zijn verschillende soorten vijverplanten die grofweg in vijf groepen zijn op te delen: zuurstofplanten, moerasplanten, waterlelies, helofyten en drijfplanten.

 

Welke waterplanten zijn winterhard?

Antwoord: De meeste waterplanten die bij tuinplantenwinkel.nl verkrijgbaar zijn, zijn winterhard. Alleen bij strenge vorst kunnen de stengels terugvriezen om in het voorjaar weer te verschijnen. Kijk op de productpagina voor de juiste informatie.

 

Welke planten houden de vijver schoon?

Antwoord: De planten in helofytenfilters zoals biezen, riet, lisdodde en zegge zijn goed bestand tegen de afvalstoffen in het water. Helofytenfilters behoren tot de natuurlijke zuiveringssystemen die aan de strenge regels van waterzuivering kunnen voldoen.

 

Welke planten zorgen voor een biologisch evenwicht in de vijver?

Antwoord: Waterplanten gebruiken het organisch afval in het water waardoor er geen overtollige voedingsstoffen in het water achterblijven en een biologisch evenwicht gehandhaafd wordt. Welke waterplanten u plaatst, is niet zo belangrijk. Daarnaast voorzien waterplanten de vijver middels fotosynthese van voldoende zuurstof. Zo houden ze uw vijver gezond.

 

Wat zijn echte waterplanten?

Antwoord: 'echte waterplanten' of hydrofyten komen voor in stilstaand of traag stromend water van meren en rivieren. Deze planten zijn aangepast aan een leven onder water. Als de leefomgeving uitdroogt kunnen deze planten afsterven. De wortels dienen tot verankering van de plant.

 

Zijn er ook waterplanten met heldergele bloemen?

Antwoord: Jazeker, dat zijn bijvoorbeeld de Caltha palustris, Caltha polypetala, Hypericum elodes, Iris pseudocorus de gele lis, zelfs een waterlelie Nymphaea 'Marliacea Chromatella en zo zijn er natuurlijk nog meer. De meeste waterplanten hebben groen blad maar eer zijn ook bontbladige waterplanten. Geel bloemige planten kunnen ook gerust met bijvoorbeeld met planten met paarse bloemen gecombineerd worden.

 

Kunnen waterplanten ook met andere planten gecombineerd worden?

Antwoord: Vooral de oeverplanten kunnen met andere planten worden gecombineerd. Let er dan wel op dat deze planten tegen vochtige tot natte grond kunnen. Een soort plant die goed nat verdraagt is bijvoorbeeld Gagel.

 

Welke planten worden vaak gebruikt bij een vijver?

Antwoord: Dat ligt een beetje aan de diepte waar de planten komen te staan. Oeverplanten staan vaak langs een vijver. Oeverplanten mogen gerust een keer nat komen te staan. Soms hebben vijvers een moeras gedeelte en daar kunnen dan weer moerasplanten geplaatst worden. Een moerasplant staat grotendeels van de tijd met zijn wortels in het water. Dan zijn er bijvoorbeeld vijverplanten die op een diepte kunnen staan van 40 cm diepte. Een Waterlelie is een vijverplant die in het diepste gedeelte van de vijver komt te staan. Een waterlelie kan op een diepte van 20 tot 60 cm diepte gezet worden.

 

Vissen houden het water en de waterplanten in de vijvers vaak gezond. Vijverplanten zoals de moerasplant en waterlelie kan men het beste in speciale vijvermandjes in het water zetten. Gebruik daarvoor speciale vijveraarde. Laat de bakken rustig in de vijvers zakken de vijverplanten gaan dan een goed wortelgestel maken. Vijverplanten zoals de moerasplant en de ook de waterlelie mogen gerust terug geknipt worden als dit nodig is. De grote bladeren van de waterlelie zorgt voor schuilplaatsen voor vissen en andere waterdieren. Tussen de vijverplanten is vaak veel voedsel te vinden voor de dieren. Veel vijverplanten zoals een moerasplant mogen gerust in de halfschaduw staan. Als de bodem optimaal is en er de juiste hoeveelheid licht is zal een waterplant en goede groei en bloei geven.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.