Informatie over waterlelies

Monet vereeuwigde deze prachtige bloemen op zijn schilderijen rond 1890. Speciaal daarvoor had hij in zijn eigen tuin een vijver aan laten leggen met waterlelies. De bloemen en ook de plant hebben iets sprookjesachtigs. In het Latijns luistert de waterplant naar de naam Nymphaea. De plant bloeit de hele zomer van juni tot aan oktober toe. De bloemknoppen reiken tot vlak boven het wateroppervlak en gaan overdag open staan. In de nacht sluit de bloem weer.

 

Waterlelies aanplanten in vijvers

De waterlelie kan eigenlijk in geen enkele vijver ontbreken. Waterlelies hebben eigenlijk altijd een bepaalde diepte nodig. In een ondiepe vijver kan een waterlelie niet goed uit de voeten, of het moet een kleine waterlelie zijn. De soorten waterlelies die op Tuinplantenwinkel.nl worden aangeboden, zijn soorten die in een grote vijver het beste tot hun recht komen.

 

De plantdiepte hangt af van de uiteindelijke grote van de volwassen waterlelie. Een nieuwe waterlelie is een jonge waterlelie die na aanplant compleet onder water verdwijnt. De waterlelie moet in diep water zakken dat dieper is dan de lengte van de bladstelen. Dit geeft niks. Nieuwe bladeren krijgen vanzelf langere stelen, zodat de kenmerkende drijvende bladeren binnen de kortste keren op het wateroppervlak van de vijver zullen drijven. De bloemknoppen zullen daarna net boven het wateroppervlak van de vijver uitsteken. Een volwassen plant krijgt meerdere bloemen aan één plant.

 

Een vijver met helder water en aangeplant op een zonnige plek, is het beste voor de waterlelie planten. Kies een plek met de meeste zonuren uit voor de aanplant van een waterlelie.

 

Voor alle waterlelies geldt dat ze rijke aarde nodig hebben voor een gezonde groei. Als de vijver uit een bak bestaat en geen grond op de bodem heeft, dan is een vijvermand in de grootste maat aan te bevelen. Een waterlelie maakt flinke wortels, zodat er ruimte moet zijn voor de ontwikkeling ervan. Een vijvermand is dan al snel te klein, dus kies liever een wat grotere maat. Vul de vijvermand met vijveraarde, plaats de waterlelie in de vijveraarde. Maak de vijver aarde goed nat zodat bij de aanplant al de lucht uit de vijveraarde in de vijvermand verdwijnt. Dek ten slotte de vijveraarde af met grof zand of wat grind. Dit voorkomt dat de vijveraarde uit de mand loopt tijdens laten zakken van de vijvermand in de vijver.

 

Winterharde waterlelies

Waterlelies zijn zeer winterhard. Van nature komt de plant in België en Nederland voor. De soorten die hier aangeboden worden, zijn allemaal gebaseerd op deze van nature voorkomende varianten. Er zijn veel verschillende soorten waterlelies, waarbij een indeling wordt gehanteerd tussen waterlelies voor lage, middelgrote en grote dieptes. Voor elke diepte is we wel een soort waterlelie verkrijgbaar. Voordat u een waterlelie koopt is het van belang te weten hoe diep u de waterlelie in uw vijver kunt planten. Voor elke vijverdiepte is er een juiste waterlelie te koop.

 

Een waterlelie is goed winterhard, In het najaar sterven de bladeren van de winterharde waterlelies af. Deze afgestorven bladeren verdwijnen in het water. Dit geeft niks. De meeste waterplanten sterven namelijk af in de winter en de vissen houden een soort van winterslaap. In de wintermaanden eten ze nauwelijks en groeien waterplanten ook nagenoeg niet. De afgestorven delen van de diverse waterplanten zorgen voor voedingsstoffen in het water. De jonge bladeren die in het voorjaar uitschieten, nemen voedingsstoffen op uit het water, zodat het water helder blijft. Over vissen gesproken, die zijn blij met een waterlelie in de vijver. Bij dreigend gevaar van bijvoorbeeld een reiger geeft een waterlelie ze goede bescherming!

 

Waterlelies bij Tuinplantenwinkel.nl

Waterlelies koop je makkelijk en snel bij Tuinplantenwinkel.nl. Er zijn waterlelies voor de kleinere vijver, maar zeker ook voor de grote vijver verkriijgbaar.

Voor ondiep water, een kleine vijver en waterbakken tot 40 cm diepte zijn de Nymphaea pygmaea waterlelies zeer geschikt. Deze Nymphaes pygmaea soorten bloeien met kleinere bloemen en hebben kleiner blad zodat het water goed zichtbaar blijft. De soorten Nymphaea pygmaea Alba en Rubra zijn bekende types.

 

Iets dieper; tussen 30 en 80 cm diepte kunt u de soorten ‘Fabiola' en ‘James Brydon' toepassen. Deze soorten hebben iets grotere bladeren en bloemen dan de pygmaea soorten.

 

Nog groter en geschikt voor plaatsing op 50 tot 100 cm diep water zijn de Nymphaea ‘Marliacea Alba' en ‘Marliacea Chromatella'. De Marliacea cultivars hebben grote bladeren die soms een mooie tekening in het blad laten zien.

 

Verkoopt Tuinplantenwinkel.nl ook Tropische waterlelies?

Nee, hierover kunnen we kort zijn. De Tropische waterlelies worden niet bij ons verkocht. Deze soorten kunnen niet tegen het Nederlandse klimaat en zijn daarom niet geschikt om hier in vijvers aan te planten. Bloemen met blauwe tinten komt u bij ons daarom niet tegen, maar voor de meeste vijvers is er een mooie waterlelie te vinden!

 

Tropische waterlelies zitten niet in ons assortiment, maar geurende waterlelies daarentegen wel! Er zijn verschillende soorten geurende waterlelies waarvan de bloemen een heerlijke geur verspreiden. Of een waterlelie geurt, kunt u bij de productinformatie van de betreffende plant vinden.

 

Onderhoud waterlelies en verzorging van waterlelies

De waterlelie is goed winterhard maar de wortelstokken dienen vorstvrij te staan. Normaal gesproken blijft het onderste gedeelte van een vijver altijd vorstvrij. De vissen moeten het in de winter immers ook kunnen overleven!

 

In waterbakken die boven de grond staan betekent dit vaak dat u bescherming moet aanbrengen in de winter. Als u de planten in een vijvermand heeft geplaatst die uit de waterbakken te halen is, kunt u de planten bij een vorstperiode tijdelijk in een bak water onder het afdak plaatsen, of in een koude schuur. Soms komt de kluit van de waterlelie bovendrijven in de vijver. Dat komt omdat de wortels lucht opslaan om te kunnen overleven. Als dit gebeurt kunt u de kluit van de lelie het beste verzwaren met stenen of verankeren aan de vijverbodem. Zo nu en dan zie je dat waterlelies aangevreten bladeren hebben. Deze bladeren zijn aangevreten door de zogenaamde leliekever. Een aantal aangevreten bladeren is geen enkel probleem en meestal is het ook niet meer dan dat. Geen zorgen daarover!

 

Na een aantal jaar kunnen volwassen waterlelies vermeerderd worden. Een waterlelie kun je scheuren als deze voldoende wortels heeft. Een waterlelie splitsen is niet moeilijk. Kies een plantdeel met voldoende jong blad en scheur dit van de hoofdplant af. Op deze manier kun je op een andere plek in de vijver een nieuwe zelfgekweekte waterplant laten groeien.

 

Veelgestelde vragen over Waterlelies:

Wat doe je met de uitgebloeide bloemen van waterlelies?

Antwoord: Waterlelies kenmerken zich door de vele verschillende kleurrijke bloemen die aan de planten ontstaan. Zo is er de witte waterlelie Nymphaea Alba of Nymphaea 'Marliacea Alba', maar er zijn ook soorten met donker gekleurde bloemen zoals bijvoorbeeld de Nymphaea 'Almost Black'. Als deze bloemen zijn uitgebloeid, dan hoeft u daar niks mee te doen. De uitgebloeide bloemen kunt u gewoon laten zitten.

 

Groeien waterlelies ook in stilstaand water?

Antwoord: Jazeker, Water lelies groeien zelfs het beste in stilstaand water. Aan bewegend water kunnen ze niet zo goed wennen, dus een grote fontein of waterval hoeft voor een waterlelie niet. Als u een grotere vijver heeft, kies voor de waterlelie dan een plek uit waar het water het meest stilstaand is.

 

Hoe lang blijft een waterlelie bloeien?

Antwoord: Waterlelies bloeien in de zomermaanden. De totale bloei duurt over het algemeen zo'n twee maanden.

 

Hoe diep moet een vijver zijn voor waterlelies?

Antwoord: Dit verschilt per soort, maar globaal gezien is de plant diepte van een waterlelie zo'n 60 tot 80 cm. Op die diepte blijft de vijver ook tijdens strenge vorst ijsvrij. Dat is belangrijk voor de overwintering van de waterlelies.

 

Waar is waterlelie goed voor?

Antwoord: Waterlelies geven vissen bescherming bij bijvoorbeeld dreigend gevaar van een reiger. Daarnaast halen deze waterplanten veel voedingsstoffen uit het water, wat zorgt voor helder water in de vijver.

 

Hoe moet je een waterlelie planten?

Antwoord: Voor een optimale groei plant je waterlelies in een grote vijvermand met voldoende ruimte voor de ontwikkeling van de wortels. De wortels van een waterlelie groeien namelijk flink. Een beperkte groeiruimte, verdraagt een waterlelie heel slecht.

 

Welke grond voor waterlelies?

Antwoord: Een goed grondmengsel is belangrijk voor de groei en bloei van de waterlelie. Geef ze verder een plek met voldoende zonlicht. Het zonlicht wordt opgevangen door de bladeren en de bladeren geven op hun beurt weer schaduw aan het waterleven dieper in de vijver. Een aantal uur zon op de bladeren van de water lelies, is essentieel voor de groei ervan.

 

verschillende kleuren waterlelies

 

Inspiratie Waterlelies:

waterlelies in de winter

 

Prachtige drijvende roze bloemen, de Nymphaea ofwel Waterlelie.

verrijking door waterlelies te gebruiken in de vijver

 

Een mooi toevoeging aan uw vijver door waterlelies te plaatsen.

 

waterlelies bloeien de hele zomer

 

Bij het kiezen van een waterlelie moet u opletten op de plant diepte.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.