Betula pendula of Ruwe Berk
Betula pendula heeft een kalkwitte, afbladderende stam. De kroon met een open structuur krijgt op latere leeftijd afhangende takken, die de boom een prachtig silhouet geven. In de winter wanneer er rijp op de takken zit, zorgt dit voor een rustieke sfeer. De Ruwe Berk verliest in de herfst zijn bladeren en is goed vorstbestendig. Deze variant van de Berkenselectie is de inheemse soort, die van nature in het Nederlandse landschap voorkomt.
Standplaats Betula pendula
Betula pendula staat bij voorkeur in de zon of halfschaduw in een losse, vochthoudende bodem.
Betula pendula snoeien en onderhouden
Snoei zo weinig mogelijk en alleen in de late herfst of winter als de sapstroom minimaal is.
Bomen van Tuinplantenwinkel.nl kunt u jaarrond planten. Dit kan omdat we al onze bomen in pot leveren. Aanplanten in de herfst, winter, lente én zomer is dus altijd mogelijk, met aangroeigarantie!
Veelgestelde vragen over Betula pendula:
Hoe snel groeit een Betula pendula?
De Nederlandse naam voor Betula pendula is Ruwe berk. Betula pendula groeit behoorlijk goed en is een boom die alleen toe te passen is in grote tuinen of parken. De Ruwe berk vormt een open kroon en de bladeren hebben een dubbel gezaagde rand. Berkenbomen zijn over het algemeen bomen die hard groeien.
Waar groeit de berk?
De Ruwe berk, Betula pendula is een boom voor in de volle grond zoals de meeste bomen. De berk, Betula pendula kan goed in een losse bodem groeien maar te droge grond vinden ze minder geschikt. De grond mag gerust vochthoudend zijn, zodat deze boom een goed wortelgestel kan gaan vormen. Ook vind de Betula pendula boom het niet prettig als de grond vochtig blijft door wisselende waterstanden.
Is de Betula pendula ook verkrijgbaar als meerstammige boom?
De Betula pendula hebben wij niet in het assortiment als meerstammige boom. We hebben deze alleen maar als boomvorm en is pot gekweekt. Deze sterke boom komt van nature veel voor in het Nederlandse natuur en doet het goed in ons Nederlandse klimaat.
Groeit de ruwe berk uit als een hoogstam boom met dunne twijgen?
De Ruwe Berk kan een hele grote boom worden en heeft meer dan een gemiddelde groeisnelheid. De structuur van kroon is open en de oudere stammen krijgen een witte bast als kleur en bladdert af. Ook kunnen er in de bast op latere leeftijd diepe scheuren ontstaan. Op latere leeftijd krijgt de boom afhangende takken met veel dunne twijgen. Jonge bomen van de Betula pendula hebben dus nog een gladde bast.
Hoe moet een Ruwe Berk aan geplant worden?
De grondsoort maakt niet veel uit voor de Ruwe Berk, als het maar geen droge grond soort is. Een te natte grondsoort kan een slechte invloed uitoefen op het aanslaan van de boom. De boom kan het beste aangeplant worden met aanplantgrond direct in het plantgat. De wortels worden dan gestimuleerd om haarwortels te maken. Tijdens het aanplanten kan men ook meteen de boompalen in het plantgat erbij zetten, dat geeft niets voor de wortels. De Ruwe Berk verdraagt niet zo goed zeewind.
Geven berken ook bloemen?
Echte bloemen geeft de Betula pendula niet. De bloemen lijken meer op katjes. De Ruwe Berk maakt mannelijk en vrouwelijke katjes. De mannelijke katjes hangen aan de boom en de vrouwelijke katjes staan recht op. De katjes zijn geelgroen van kleur en verschijnen in april aan de berk. Als deze zijn uitgebloeid worden de zaden verspreid door de wind. Mensen met hooikoorts kunnen beter maar geen berken in de tuin hebben staan.