Montbretia of Crocosmia als knol kunt u planten tussen maart en mei. De verkoopperiode start in februari en loopt door tot en met mei. De precieze start- en einddatum is voor een deel afhankelijk van het weer. U kunt hiervoor de site in de gaten houden.
Naast knollen kunt u deze planten ook in pot kopen bij Tuinplantenwinkel.nl. Deze planten kunt u jaarrond aanplanten.
Montbretia was een verzamelnaam voor een aantal knolgewassen zoals Crocosmia, Ixia en Tritonia. Veruit het bekendste en meest toegepaste gewas is de Crocosmia. Zeker de laatste decennia heeft het gebruik van deze plant in tuinen een enorme vlucht genomen. Dat komt omdat de nieuwe geteelde vormen vaak volledig winterhard zijn. Voor gebruik in Belgische en Nederlandse tuinen is dit gewas dus erg geschikt.
Montbretia's bloeien met opvallend gekleurde bloemen in de zomer. Vaak hebben de bloemen een rode, oranje, gele of gecombineerde kleur. De bloemen staan geclusterd aan statige stelen boven zwaardvormige bladeren. Het blad lijkt veel op dat van gladiolen. De bloemen zijn ook geschikt als snijbloem. Daarnaast zijn ook de zaaddozen vaak erg opvallend en hebben deze veel sierwaarde. Ook deze kunnen worden gebruikt in boeketten en blijven lang goed.
Montbretia houdt van een plek in de volle zon en staat het liefst op goed gedraineerde grond. Op een te natte grond bestaat een risico dat de knollen de winter niet overleven. Plant de knollen in maart, april of mei en geniet direct in het eerste jaar al van de mooie bloemen. U kunt de planten vaak gewoon laten vermeerderen en zult ieder jaar meestal meer bloemen zien.
Vermeng bij het planten wat compost of potgrond door de bestaande aarde voor een rijke voedingsbodem en maak de aarde verder goed los. Plant de knollen niet te hoog. De juiste planthoogte vindt u op het etiket van de bollen.
U kunt de knollen tijdens het groeiseizoen extra bemesten met een organische meststof. De knollen zullen hierdoor extra aansterken en komen in het opvolgende jaar nog sterker terug.
Hoge variëteiten neigen soms over te gaan hangen. U kunt de stengels dan ondersteunen of aanbinden met bamboestokken (tonkinstokken).
Dek de plaats waar de knollen staan eventueel in de winter bij strenge vorst wat toe met een laag blad of stro. Zeker op een iets vochtigere is dit aan te raden om te doen (bijvoorbeeld kleigrond).
De verdorde plantdelen kunt u het beste in tact laten gedurende het najaar en de winter. Aan het einde van de winter knipt u de verdorde stengels terug tot vlak boven de grond. Een nieuw groeiseizoen kan dan weer beginnen.
Alle prijzen zijn inclusief BTW
Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.