Gladiolen kunt u planten tussen april en juni (binnenshuis al vanaf maart). De verkoopperiode start in februari en loopt door t/m mei. Bewaar de gladioolbollen op een vorstvrije, droge en koele plaats tot het moment van planten. De precieze start- en einddatum is voor een deel afhankelijk van het weer. U kunt hiervoor de site in de gaten houden. Of klik op de knop ''Houd mij op de hoogte'', u ontvangt een mail als het product weer te bestellen is.
Naast Dahlia's zijn gladiolen de meest bekende zomerbollen. De meeste mensen kennen Gladiolen als snijbloem. U kunt Gladiolen echter ook prima zelf in eigen tuin opkweken. In de zomer geniet u van imposante bloemstelen boven even fraai zwaardvormige bladeren. U plant deze bollen in het voorjaar in maart (binnen), april of mei.
Gladiolen hebben naast hun opvallende bloemen ook een symbolische betekenis. Deze betekenis gaat helemaal terug naar de Romeinse tijd. Toen al werden de mooie bloemen van de Gladiolen al gebruikt. De Latijnse naam Gladiolus verwijst naar het eveneens Latijnse Gladius wat zwaard betekent. Deze naam verwijst naar de zwaardvormige bladeren, maar daarnaast heeft het ook een heroïsche betekenis; Als een gladiator in de Romeinse tijd een gevecht in de arena won, dan werd hij daarna bedolven onder gladiolen. Hier komt ook het spreekwoord 'De dood of de gladiolen' vandaan en krijgen de wandelaars van de Nijmeegse vierdaagse na binnenkomst Gladiolen van de toeschouwers.
Gladiolen zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Er zijn ook dubbelgekleurde exemplaren. Daarnaast zijn er grootbloemige gladiolen en soorten gladiolen met kleinere bloemen (Nanus gladiolen). Er zijn ook soorten Gladiolen die meerdere kleuren per bloem hebben. Alle soorten gladiolen bloeien in de zomermaanden. Vandaar ook dat deze planten tot de groep van de zomerbollen gerekend wordt.
De gladiool zorgt voor fraaie verticale accenten in de tuin. De bloemen zijn daarnaast erg goed bruikbaar als snijbloem. Als u op zoek bent naar bloemen die u kunt gebruiken voor boeketten, dan mogen Gladiolen absoluut niet ontbreken. Aangeplant in de tuin, kunnen ze het beste in de volle zon een plek tussen andere vaste planten krijgen.
U plant de gladiolus (dit is de officiële Latijnse naam) in maart, april of mei. In maart kan de plant enkel binnen worden opgeplant in potten. De kleine bollen zijn namelijk gevoelig voor bevriezing. Pas later in het voorjaar kunt u dit bolgewas direct in de volle grond planten. Meestal is dit vanaf medio april tot eind mei/begin juni. Plant de bollen diep genoeg (zie aanwijzing op verpakking), en met de juiste zijde naar boven.
Al snel zal het blad zich ontwikkelen. Let er op dat de planten bij het verschijnen van de bloemen soms zwaar kunnen worden en omvallen. Ondersteun de planten dan met bijvoorbeeld een bamboestok.
Gladiolen hebben een voorkeur voor een plek in de zon op een goed gedraineerde grond. Gladiolen houden van warmte en een wat drogere grond. Heeft u een droge plaats in de tuin, probeer gladiolen dan daar eens aan te planten. (Van nature komt de Gladiool o.a. voor in Zuid Afrika) Tijdens de groei kunt u extra bemesten met een organische mestkorrel.
Na de bloei sterven de planten af. De bol is echter niet bestand tegen de vorst en dient voor de winter uit de grond gehaald te worden om deze te overwinteren. Dit kunt u doen direct na de eerste nachtvorst. Steek een spade of riek in de aarde en wik de plant los uit de grond. De stengel knipt u ongeveer 5/10 cm boven de bol af. Rondom de grotere bol ziet u vaak nieuwe kleine bolletjes. Dit worden broeibolletjes genoemd en zijn in feite jonge nieuwe gladiolenbolletjes. U kunt deze opkweken tot volwassen exemplaren. Het duurt echter een aantal jaren voordat deze bloem zullen geven.
De uit de aarde gehaalde bollen kunt u in een krat op een donkere, droge, vorstvrije maar koele plek bewaren tijdens de wintermaanden. Denk aan een schuur of onverwarmde garage. In het volgende voorjaar kunt u ze opnieuw uitplanten.
Antwoord: De knollen van de Gladiolen kunnen niet tegen de vorst. Heeft u Gladiolen in de grond staan, zorg er dan voor dat ze voor de eerste nachtvorst uit de grond gehaald zijn. Als u ze vorstvrij laat overwinteren, kunnen ze in het voorjaar weer in de grond gezet worden.
Antwoord: Zijn de gladiolen aangeplant in een grote pot? Zorg er dan voor dat de planten op een beschutte plek komen te staan. De bloemsteel van gladiolen worden namelijk vrij hoog en kunnen tijdens harde wind scheef waaien. Eventueel kan er ook een bamboestok langs de planten gestoken worden voor extra stevigheid.
Antwoord: Gladiolen behoren tot de groep van de zomerbollen. Deze kunt u, in tegenstelling tot de voorjaarsbollen, niet in de herfst planten, maar juist in het voorjaar. Vanaf eind april, als de kant op vorst minder wordt, kunnen ze in de volle grond aangeplant worden.
Antwoord: Gladiolen krijgen prachtige bloemen en zijn verkrijgbaar in vele kleuren (van paars, geel, oranje en roze tot klassiek rood en wit). De bloem staat bij voorkeur op een zonnige plek. Daar kunt u ze dan ook het beste planten. Hoe meer schaduw de Gladiolen krijgen, hoe minder uitbundig ze zullen bloeien. De bloeiperiode van gladiolen is globaal vanaf eind juni t/m begin oktober (of nog langer als het een zonnige herfst is) In de lente is er vooral ontwikkeling van de bladeren. Als de bloem is uitgebloeid, dan kunt u deze wegknippen. Dit stimuleert de ontwikkeling van nieuwe knoppen, waaruit weer een nieuwe bloem komt. Dit verlengt de tijd dat de Gladiolen bloeien!
Antwoord: De Nanus soorten blijven lager dan de grootbloemige gladiolen. "Nanus" betekent "klein" in het Latijn, op die manier verwijst de naam van de groep naar het uiteindelijke formaat van de planten. De kleinere soorten zijn perfect geschikt om als snijbloem te gebruiken in een vaas. Grote bloemen van de grootbloemige soorten, maken de afgesneden stengel soms wat topzwaar.
Antwoord: Vanaf de vroege zomer beginnen de eerste bloemen van de Gladiolen zich te tonen. De bloei gaat door tot ver in de herfst. De plek waar de gladiolen zijn geplant, is van invloed op de bloeitijd. Zijn ze in de volle zon geplant, dan is de bloeiperiode het langste. Ze bloeien het beste als ze in de zon staan.
In deze border is de Gladiool met verschillende soorten bloeiende planten gecombineerd waaronder dahlia en lelie (ook als knol/bol te planten).
De Abessijnse gladiool is een bijzondere soort in het rijtje.
Deze zomerbol plant u pas in het voorjaar, omdat de gladiolen gevoelig zijn om te bevriezen.
Alle prijzen zijn inclusief BTW
Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.