De beste snoeitips voor een gezonde kersenboom

  • Geplaatst op
  • Door Tuinplantenwinkel.nl
  • Geplaatst in Fruit, snoeitips
  • 0
De beste snoeitips voor een gezonde kersenboom

Het snoeien van je kersenboom is van cruciaal belang voor een gezonde groei, stralende bloesem en heerlijke kersen. Door de juiste technieken en gereedschappen te gebruiken en de boom op de juiste momenten te snoeien, zorg je ervoor dat je boom vitaal blijft en optimaal produceert.

De beste snoeitips voor een gezonde kersenboom

Wanneer en hoe je jouw kersenboom snoeit, is cruciaal voor een gezonde groei en lekkere kersen. Een kersenboom snoeien helpt om ziektes te voorkomen en de vruchtproductie te verbeteren. Hier lees je de belangrijkste technieken en tips om jouw kersenboom goed te snoeien.

 

Belangrijkste punten

  • Snoeien van een kersenboom bevordert productie van dikke, gelijkmatig rijpende kersen en helpt ziekten te voorkomen door luchtcirculatie en lichtinval te verbeteren.

  • Verschillende soorten kersenbomen, zoals zoete en zure kersen, hebben specifieke snoeibehoeften; zoete kersen hebben minder frequent snoeien nodig dan zure kersen.

  • Gebruik altijd een scherpe en gesteriliseerde snoeischaar om infecties te voorkomen, en behandel snoeiwonden met entwas of wondbalsem om genezing te bevorderen.

     

Kersenboom snoeien: De beste tips voor een gezonde boom

Een goed gesnoeide kersenboom bevordert de productie van stralende bloesem, gezonde groei en heerlijke kersen. Door je fruitboom regelmatig te snoeien, zorg je ervoor dat de vruchten dikker worden en gelijkmatig rijpen, wat bijdraagt aan een langere periode van kersenproductie. Daarnaast helpt fruitboom snoeien om de boom gezond te houden door de luchtcirculatie en lichtpenetratie te verbeteren, waardoor ziektes minder kans krijgen om zich te verspreiden.

Het is belangrijk om de kersenboom te snoeien om de volgende redenen:

  • Dode en beschadigde takken verwijderen voorkomt dat ziektes zich verspreiden en zorgt ervoor dat de energie van de boom naar gezonde delen gaat.

  • Regelmatig snoeien helpt bij het vormgeven van de boom, vooral in de vroege jaren. Dit is cruciaal om een stevige takstructuur te ontwikkelen.

  • Met een goed gevormde boomkroon kan de boom beter groeien en vruchten produceren.

Bij het snoeien van een kersenboom is het essentieel om de juiste technieken en gereedschappen te gebruiken. Een gesteriliseerde snoeischaar voorkomt infecties en zorgt voor een schone snede, wat de genezing van snoeiwonden bevordert. Door je kersenboom goed te verzorgen en regelmatig te snoeien, kun je genieten van een gezonde, productieve boom in je eigen tuin.

 

Hoe snoei je verschillende soorten kersenbomen?

Kersenbomen zijn er in verschillende soorten, zoals zoete kersen en zure kersen, elk met hun eigen specifieke snoeibehoeften. Zoete kersenbomen, zoals de ‘Lapins’, ‘Kordia’ en ‘Regina’, zijn zelfbestuivend en hebben minder frequente snoei nodig. Zure kersenbomen daarentegen, zijn kleiner en vereisen vaker snoei om hun gezondheid en productiviteit te behouden.

Voor laagstam kersenbomen is het belangrijk om ze te beperken tot een hoogte tussen de 2 en 3 meter. Dit maakt het mogelijk om de vruchten te plukken zonder een ladder te gebruiken en vergemakkelijkt het snoeien. Hoogstam kersenbomen daarentegen moeten zo min mogelijk worden gesnoeid om hun natuurlijke groei te behouden.

Een open kroon is ideaal voor de rijping van kersen, omdat het zorgt voor voldoende licht en luchtcirculatie binnen de boom. Dit helpt niet alleen bij het rijpen van de vruchten, maar vermindert ook de kans op schimmelziekten. Zorg ervoor dat je tijdens het snoeien de kroon van de boom opent door overtollige takken te verwijderen.

 

Bekijk alle kersenbomen en bestel direct

 

Waarom een kersenboom snoeien?

Snoeien bevordert de productie van stralende bloesem, gezonde groei en heerlijke kersen. Door regelmatig je fruitboom te snoeien, zorg je ervoor dat de vruchten dikker worden en gelijkmatig rijpen, wat bijdraagt aan een langere periode van kersen produceren. Bovendien zorgt een goed gesnoeide kersenboom voor betere luchtcirculatie en lichtpenetratie, wat de gezondheid en productie van de boom ten goede komt.

Het verwijderen van dode en beschadigde takken is een cruciaal onderdeel van de snoei, omdat deze takken anders ziektes kunnen verspreiden. Door deze takken te verwijderen, bevorder je de gezonde groei van de boom en minimaliseer je de kans op infecties. Snoeien helpt ook bij het vormgeven van de boom, wat vooral in de vroege jaren belangrijk is om een stevige takstructuur te ontwikkelen.

 

Wanneer moet je een kersenboom snoeien?

De beste periodes om een kersenboom te snoeien zijn van half april tot half september en in oktober/november. In deze periodes genezen snoeiwonden sneller en is de kans op ziektes kleiner. Snoeien één tot twee weken na de oogst, meestal in augustus, is ook ideaal omdat de boom dan in een rustfase is.

Het is belangrijk om te weten dat snoeien tijdens vorst moet worden vermeden, omdat takken dan slecht af te knippen zijn en de boom gevoelig is voor ziektes. Door de boom te snoeien wanneer deze in rust is, zoals in oktober of het vroege voorjaar, minimaliseer je de stress voor de boom omdat de sapstromen dan gestopt zijn.

Hoewel snoeien in de zomer mogelijk is, moet je dit beperkt doen om te voorkomen dat de boom doodbloedt. Door de juiste timing te kiezen voor het snoeien van je kersenboom, zorg je voor een gezonde groei en een rijke oogst.

 

Bekijk alle laagstam kersenbomen

 

Hoe snoei je een kersenboom?

Het snoeien van een kersenboom vereist een aangepaste techniek op basis van de leeftijd en vorm van de boom. In de eerste twee jaar na het planten is het belangrijk om een sterke boomkroon op te bouwen door 4 of 5 hoofdgesteltakken aan te houden en de doorgaande spil te toppen. De zijtakken laag op de stam moeten worden afgesnoeid om de energie naar de kroon te leiden.

In het tweede jaar moeten de eerder geselecteerde hoofdgesteltakken tot de helft of op 2/3 worden ingekort. Dit moet gebeuren op een buitenoog aan de onderzijde van de tak. Nu kunnen de eerder ingekorte zijtakken laag aan de stam weggeknipt worden. Dit helpt de boom om verder te groeien, vooral wanneer deze stil qua groei is. Voor volwassen bomen is het belangrijk om voldoende licht en lucht in de boom te zorgen om een goede fruitproductie te bevorderen, vooral wanneer de fruitboom staat in een dichtbegroeide omgeving. Het verwijderen van verticale scheuten kan ook bijdragen aan een betere groei en fruitproductie.

Na het derde jaar is het niet langer nodig om een boomkroon te vormen, maar is het belangrijk om onderhoudssnoei uit te voeren om de gezondheid van de boom te behouden. Verschillende snoeitechnieken zoals verjongingssnoei, onderhoudssnoei, en drastisch snoeien moeten afhankelijk van de behoefte van de boom worden toegepast.

 

Snoeien van dikkere takken

Voor het snoeien van dikkere takken gebruik je een takkenschaar of takkenzaag. Het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken om te voorkomen dat je stompjes laat staan, omdat deze kunnen leiden tot infecties en schimmels. Zorg ervoor dat je de takken schoon en dicht bij de stam afzaagt om een snelle genezing te bevorderen.

Gebruik altijd scherp en schoon gereedschap om de snedes netjes en glad te maken. Dit helpt de boom om sneller te herstellen en vermindert de kans op ziekten. Door dikkere takken op de juiste manier te snoeien, zorg je ervoor dat je boom gezond blijft en optimaal kan groeien.

 

Verwijderen van dode takken en kruisende takken

Het verwijderen van dode en elkaar kruisende takken is essentieel voor de gezondheid van je kersenboom, of het nu een zoete of een zure kers is. Dode takken herken je aan hun uitgedroogde en gebroken uiterlijk. Gebruik een scherpe en gesteriliseerde snoeischaar om deze takken dicht bij de stam te snoeien zonder de gezonde schors te beschadigen.

Verwijder dode takken tijdens de winter wanneer de boom in rust is, om de stress voor de boom te minimaliseren. Door elkaar kruisende takken te verwijderen, verbeter je de luchtcirculatie en lichtpenetratie binnen de boom, wat bijdraagt aan de algehele gezondheid en productie van je kersenboom.

 

Bekijk alle Kordia kersenbomen

 

Kersenboom verzorgen na het snoeien

Na het snoeien heeft je kersenboom extra zorg nodig om goed te herstellen en gezond te blijven. Geef de boom ongeveer 30 tot 40 liter water per week, vooral tijdens droge periodes, om ervoor te zorgen dat hij voldoende vocht krijgt. Mulchen rond de basis van de boom helpt de bodem vocht vast te houden en levert extra voedingsstoffen aan de wortels.

Bescherm de boom tegen ziekten en plagen door een boomlijmband rond de stam te gebruiken om mieren en andere kruipende insecten te weren. Overweeg ook het gebruik van een blauw vogelnet om vogels te weren die van kersen houden. Door deze extra zorg na het snoeien te bieden, zorg je ervoor dat je kersenboom optimaal kan herstellen en groeien.

 

Veelvoorkomende valkuilen bij het snoeien van een kersenboom

Een veelvoorkomende fout bij het snoeien van een kersenboom is het verwijderen van te veel takken in één snoeibeurt. Het is beter om maximaal 20% van de takken te verwijderen om de boom niet te verzwakken. Vermijd ook het strippen van de boom, omdat dit de vruchtproductie kan verminderen en de boom kan verzwakken.

Inspecteer de boom na het snoeien om te zorgen dat de kroon voldoende licht en lucht krijgt. Vergeet niet om snoeiresten af te voeren, omdat deze infectiebronnen kunnen zijn voor de boom. Door deze valkuilen te vermijden, zorg je voor een gezonde en productieve kersenboom.

 

Welke snoeigereedschap heb je nodig?

Het juiste snoeigereedschap is essentieel voor het efficiënt en effectief snoeien van je kersenboom. Een takkenschaar of takkenzaag is ideaal voor het snoeien van dikkere takken, terwijl een snoeischaar perfect is voor kleinere takken en het vormgeven van de boom. Zorg ervoor dat je gereedschap altijd scherp en schoon is om de beste resultaten te behalen.

Daarnaast zijn boompalen en bindmateriaal belangrijk om jonge bomen te ondersteunen en recht te laten groeien. Door te investeren in goed snoeigereedschap en ondersteunende materialen, kun je je kersenboom optimaal verzorgen en gezond houden.

 

Veelgestelde Vragen

Wanneer is de beste tijd om een kersenboom te snoeien?

De beste tijd om een kersenboom te snoeien is van half april tot half september, en ook in oktober/november. Happy snoeien!

Waarom moet je een kersenboom snoeien?

Je moet een kersenboom snoeien om de productie van mooie bloesems, gezonde groei en lekkere kersen te bevorderen. Bovendien helpt het bij het verwijderen van zieke en beschadigde takken.

Welke gereedschappen heb ik nodig om een kersenboom te snoeien?

Je hebt een takkenschaar of takkenzaag nodig voor dikkere takken, en een snoeischaar voor kleinere takken. Boompalen en bindmateriaal zijn belangrijk voor jonge bomen. Veel succes met het snoeien van je kersenboom!

Hoe behandel ik snoeiwonden bij een kersenboom?

Gebruik entwas of wondbalsem om de snoeiwonden van de kersenboom te beschermen tegen infecties en schimmels. Het is belangrijk om de wonden goed af te dekken voor een snel herstel.

Wat zijn veelvoorkomende fouten bij het snoeien van een kersenboom?

Let erop dat je niet te veel takken in één keer verwijdert en dat je de snoeiresten goed afvoert om infectie te voorkomen. Succes met het snoeien van je kersenboom!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.