Categorieën
Menu
Bij Leibomen worden de takken van de boom in een houding gedwongen. Een aantal twijgen wordt daarvoor aangebonden in een frame van bamboe. Totdat de twijgen dik genoeg zijn blijft het frame in de boom zitten. Zo ontstaat een groen scherm dat beschutting en privacy biedt. Helaas gaat dat niet helemaal vanzelf, er moet gesnoeid worden. Als er niet wordt gesnoeid zal de boom haar natuurlijke vorm weer aannemen. De slanke vorm van een leiboom gaat dan verloren.
In principe volstaat het om leibomen eenmaal per jaar te snoeien. U kunt er altijd voor kiezen om dit vaker te doen. De leiboom ziet er dan vaak nog strakker uit. Afhankelijk van de soort gebeurt dit het beste in de zomer of winter. Er zit ook verschil in de manier waarop gesnoeid kan worden. Ook dit is afhankelijk van de soort leiboom. Voor alle leibomen op tuinplantenwinkel.nl vindt u hier het juiste snoeiadvies.
Er zijn verschillende methodes van snoei. Leibomen kunnen worden geknot of als een haag geschoren worden. Andere leibomen worden maar deels terug genomen. Alles hangt af van de soort leiboom.
Voor het snoeien is het belangrijk om te weten hoe onze leibomen zijn opgebouwd. Bij een leiboom worden takken aangebonden in een rek *. Deze aangebonden takken noemen we in het vervolg de hoofdtakken. Hoofdtakken vormen de basis van de leiboom en worden nooit terug gesnoeid. Vanuit deze hoofdtakken zullen zich zijscheuten ontwikkelen. De zijscheuten worden wel gesnoeid. De wijze van snoei verschilt per methode.
* Extra tip: In de meeste gevallen is het rek opgebouwd uit een aantal horizontale etages. Op elke etage is een tak aangebonden die we beschouwen als een hoofdtak. Dit is het geval bij leibomen in de Basic-, Classic- en Small-serie. In een aantal gevallen worden de takken over het rek uitgewaaierd en zijn de etages minder duidelijk of niet aanwezig. Dit is het geval bij de Lei-Olijfwilg, de Lei-Photinia, de Lei-Steeneik en alle Lei-schermen. Bij deze bomen worden alle aangebonden takken beschouwt als hoofdtak.
Een aantal leibomen kan worden geknot. Bij het knotten worden de zijscheuten tot dicht bij de hoofdtak terug genomen. In feite blijft er na het snoeien alleen een knoest over. Niet voor elke leiboom is deze methode geschikt. Het knotten gebeurd altijd in de winter als het blad van de boom is verdwenen. De zijtakken zijn dan goed te onderscheiden van de hoofdtakken. Knip alle zijscheuten met een snoeischaar terug tot op de hoofdtak.
Knotten is geschikt voor de volgende soorten leibomen: Lei-linde en de lei-plataan.
Het scheren van een leiboom kan het makkelijkst worden vergeleken met het knippen van een haag. Met een snoeischaar of heggenschaar knipt u langs het scherm af. De leiboom brengt u zo weer terug in model. Bij deze methode knipt u delen van de zijscheuten af. In het vervolg zullen er vanaf de zijscheuten nieuwe scheuten ontwikkelen. Het resultaat is een scherm met steeds meer fijne vertakkingen en dus meer blad, een dichtere leiboom dus.
Het scheren van een leiboom gebeurd het beste in de maanden juni en juli. Snoei bij voorkeur op een bewolkte en koele dag. Dit voorkomt brandschade aan het blad.
Het scheren van leibomen is geschikt voor de volgende leibomen: Lei-amberboom, leibeuk, lei-conifeer 'Excelsa', lei-conifeer 'Leylandii 2001', Lei-haagbeuk, Lei-Kornoelje, Lei-laurier lusitanica 'Brenelia', lei-laurier 'Novita', Lei-linde, Lei-Olijfwilg, Lei-parrotia, lei-photinia, lei-rode beuk, lei-sierappel, lei-sierpeer, Lei-steeneik, Lei-taxus, Lei-tsuga en de Lei-veldesdoorn.
Aandachtspuntje: Met een snoeischaar kunt u gericht snoeien zodat er geen blad- en of vruchtschade optreedt. We bevelen dit vooral aan bij de leibomen met een groot blad omdat dit daar vaak goed zichtbaar is. Denk hierbij aan de de lei-amberboom en de lei-laurier. Bij vruchtdragende leibomen zoals de lei-sierappel is er bovendien kans op schade aan de pas jonge vruchten als u snoeit met een heggenschaar. Kies er dus ook bij de lei-sierappel voor om de leiboom met een snoeischaar terug te knippen.
Knippen met een heggenschaar heeft bij (sier)fruitbomen soms een ongewenst effect. Het toenemende aantal zijscheuten zorgt voor een verminderde vruchtzetting en meer kans op ziekten omdat de takken en het blad te dicht opeen zitten. Uitdunnen van het aantal takken houdt de leiboom gezond. Bij deze methode kan het best een snoeischaar worden gebruikt. U kunt dan gericht bepalen welke takken u terug neemt en welke niet. Knip zijscheuten en/of de scheuten daarvan tot ongeveer 10-15 centimeter vanaf de hoofdtak terug. Neem kruisende zijtakken compleet weg. Deze methode wordt zowel in de zomer als winter toegepast.
Het uitdunnen en terugsnoeien van zijscheuten is geschikt voor de volgende leibomen: lei-appel, lei-kweepeer, lei-peer, lei-pruim, lei-sierappel en lei-sierpeer
De snoeimethoden kunnen ook naast elkaar worden gebruikt. We zien vaak dat de leilinde in de zomer eenmalig wordt gescheerd worden als haag, om de leiboom in model te brengen. In de winter wordt ze vervolgens geknot.
Bekijk ons aanbod en bestel direct
De snoeitijd verschilt van boom tot boom. Over het algemeen kunnen de meeste bomen zowel in de zomer als de winter gesnoeid worden. Als u een leiboom wilt knotten doet u dit het beste in de de winter. Bij de meeste leibomen is het blad van de bomen gevallen en is de takstructuur goed zichtbaar.
Als u een leiboom als haag scheert gebeurd dit meestal in de zomer. Eventueel kan dit herhaalt worden in de winter als de leiboom na de zomersnoei flink uitgelopen is. Wintergroene leibomen laat u in de winter het beste met rust.
In het schema hieronder vindt u de ideale snoeitijd voor elke leiboomsoort op tuinplantenwinkel.nl. Voor veel soorten leibomen geldt dat ze ook buiten de door ons aanbevolen periode gesnoeid kunnen worden. Dit geven we aan met de licht-oranje kleur. Op tuinplantenwinkel vindt u van enkele boomsoorten meerdere variëteiten, zoals bijvoorbeeld de ‘Red Sentinel’, ‘Evereste’ en ‘Freja’, die allen onder de sierappel vallen. Ons advies geldt voor al deze variëteiten.
Let op bij het terugsnoeien van een lei-plataan in de zomer. Bij het snoeien van een leiplataan komen stofdeeltjes die zich aan de onderzijde van het blad bevinden vrij. Deze kunnen leiden tot allergische reacties aan vooral de luchtwegen.
Afbeelding: In dit overzicht vindt u gemakkelijk wanneer u welke leiboom het beste snoeit, Met donker oranje geven we de aan te raden snoeiperiode aan. Sommige leibomen zoals de leilinde kunnen 2x per jaar worden gesnoeid.
Als u bij ons een leiboom koopt dient deze nog geplant te worden. We hebben voor u plantinstructies opgesteld zodat u dit klusje goed kunt klaren. Als u meerdere leibomen in een rij plant kunt u deze koppelen. In pakketvorm vindt u alle hiervoor benodigde onderdelen bij elkaar.
Na het planten zal de boom gaan groeien. Op iedere etage is door ons een hoofdtak aangebonden. Soms is deze nog niet helemaal tot aan het einde volgroeid. Na ieder groeiseizoen kunt u de nieuwe scheut aan het einde van de hoofdtak verder aanbinden met bindbuis. De leibomen groeien zo snel dicht. Wanneer u de rekken in serie heeft gekoppeld groeien de bomen door het aanbinden snel naar elkaar toe.
Afbeelding: Nieuwe scheuten van de hoofdtak(lichtgroen) kunnen ieder jaar verder worden aangebonden met bindbuis (oranje in deze afbeelding).
U kunt de leibomen altijd van extra voeding voorzien indien dat nodig is. Gebruik hiervoor organische meststof. Meststof kan het best worden gegeven in het voorjaar. In de zomer kan dit herhaalt worden maar dan met een wat kleinere hoeveelheid.
Alle leibomen op tuinplantenwinkel.nl koopt u met aangroeigarantie. Tuinplantenwinkel.nl besteedt veel zorg aan de selectie en het aanbinden van leibomen. Het complete productieproces ligt in eigen hand. Leibomen van Tuinplantenwinkel.nl zijn daarom een echt kwaliteitsproduct. Koop uw leibomen vertrouwd online bij Tuinplantenwinkel.
Wij hebben nu ook een app, Tuinplantenwinkel nu altijd binnen handbereik!