Hoe snoei en onderhoud ik mijn rozen?

Hoe snoei en onderhoud ik mijn rozen?

Rozen zijn veeleisende planten. Ze worden dan ook graag jaarrond verzorgd en vertroeteld. Het voorjaar vormt een belangrijk startpunt. De roos ontwikkeld snel nieuwe scheuten. Op die scheuten zien we natuurlijk het liefst bloemen verschijnen. Alleen op malse scheuten zullen echter bloemknoppen verschijnen. Door de roos te snoeien kunnen we de energie van de struik sturen en zorgen voor meer malse scheuten met veel bloemen. Daarnaast houden de rozen van veel voeding. Dit kan in de vorm van organische meststof in het voorjaar en de zomer worden toegevoegd.

Het planten van een roos is belangrijk voor een goede start. Plant rozen altijd in goede rijke grond. Voeg daarom een beetje potgrond of aanplantgrond toe en vermeng dit met de aanwezige aarde. Plant de roos vervolgens en zorg dat het oculatiepunt zich net onder grond bevindt. Bij rozen uit pot bevindt het oculatiepunt zich vaak al onder de aarde. U hoeft rozen uit pot dus niet dieper te poten. In het volgende schema ziet u hoe. Druk de kluit goed aan en geef goed water.

rozen snoeien

Afbeelding: Bij het planten van rozen komt de entplaats, ook het het oculatiepunt genoemd, net onder de grond te staan. Later zakt de grond nog aan en zal het oculatiepunt zich ongeveer op gelijk niveau met de grond bevinden.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


Wanneer snoei ik rozen?

De snoei vindt het best plaats in de maand maart. De winter loopt op zijn einde en de kans op stevige vorst neemt snel af. Een te vroege snoei kan leiden tot vorstschade aan de plant. Snoei altijd bij temperaturen boven nul.

 

Waar moet ik op letten bij het snoeien van rozen?

Er zijn verschillende groepen rozen. Elke groep wordt op een andere manier gesnoeid. Voor struikrozen gelden andere ‘regels’ dan voor klimrozen. Zorg er dus voor dat u het juiste advies volgt.

Ook heel belangrijk is het snoeigereedschap. Zorg er altijd voor dat de messen scherp zijn. Bij het snoeien ontstaan wonden. We zien het liefst dat deze zo schoon en glad mogelijk zijn. Dit geeft de minste kans op aantasting door infecties. Door het snoeien met bot snoeigereedschap ontstaat vaak schade aan de takken.

rozen snoeien

Afbeelding: De (slapende)ogen zijn te herkennen als kleine puntjes boven een streepje dwars op de twijg. Pas na snoei worden deze ogen actief en gaan uitlopen.

 

Hoe snoei ik mijn rozenstruiken?

Bij het snoeien van rozen is een beetje lef mooi meegenomen. Niet alleen zijn doornen erg gemeen, snoeien is een harde realiteit. Handschoenen zijn aan te raden. Struikrozen kunnen diep worden terug gesnoeid. Snoei de takken terug tot 5 à 15 centimeter lengte boven de entplaats. De entplaats is meestal te herkennen als een verdikking van het hout. Probeer de takken altijd af te knippen boven een buitenoog. Dit is een naar buiten gerichte bladknop. Naar binnen gerichte takken worden het best helemaal terug genomen. Op deze manier groeit de struik altijd evenwichtig uit. In de schematische tekening is te zien wat hiermee bedoeld wordt.

rozen snoeien

Afbeelding: In het voorjaar moeten rozen gesnoeid worden. Dit zorgt voor een gezonde plant met veel bloemen. Zorg dat de plant luchtig blijft en snoei af boven een naar buiten gerichten knop of oog.

Stamrozen worden op eenzelfde manier gesnoeid als struikrozen. De ent bevindt zich bij stamrozen niet net boven de grond maar op hoogte. Neem deze ent als de basis voor het snoeien.

 

Snoeien van klimrozen

Klimrozen vragen om een andere aanpak. Klimrozen maken vanuit de grond lange scheuten naar boven die het best worden aangebonden. Lees hier alles over in ons artikel over klimrozen. De aangebonden scheuten noemen we hoofd- of gesteltakken van een klimroos. Deze blijven gedurende hun leven in tact. Na een aantal jaren trouwe dienst sterven deze scheuten vaak af en worden grijs. U kunt ze dan tot aan de grond wegsnoeien.

Bij het snoeien van klimrozen snoeien we in het voorjaar alleen de zijtakken van deze gesteltakken terug. Snoei deze terug tot een lengte van ongeveer 5 centimeter. Een uitzondering op het snoeien van klimrozen vormen de zogenaamde rambler rozen. Deze wordt normaliter niet in het voorjaar maar in de zomer of het najaar gesnoeid.

 

Hoe bemest ik mijn rozen?

Rozen houden van veel voeding en een rijke grond. Bij het aanplanten van rozen is dit gegeven al heel belangrijk. Als de rozen eenmaal groeien blijven ze om voeding vragen. Het bloeien kost de roos veel energie.

Rozenperk met Leonardo da Vinci

Afbeelding: Deze Rosa 'Leonardo da Vinci' staan er prachtig bij in dit rozenperk. De uitbundige bloei kost de roos jaarlijks veel energie. Geef dan ook voldoende voeding.

 

Het voorjaar is een ideaal moment om de roos te voorzien van extra voeding. De wortels beginnen steeds meer voedingsstoffen op te nemen uit de grond. Meststoffen worden dus meteen benut. Geef bij voorkeur Culterra. Dit is een organische meststof met een volledig pakket aan voedingsstoffen. Strooi de korrels rondom de basis van de plant bij wisselvallig weer. Bij regen valt de korrel meteen uiteen en komen de voedingsstoffen vrij.

In juni, wanneer de eerste bloei van de roos zich aandient, is het goed nogmaals wat extra culterra te strooien. Gebruik iets minder mest dan in het voorjaar.

In de zomer is het belangrijk bij doorbloeiende rozen de verwelkte rozen weg te knippen. Dit zorgt voor extra stimulans beter door te bloeien. Lees hier over het snoeien van doorbloeiende (klim)rozen.

Klik hier voor rozen