Categorieën
Menu
Eigenlijk zijn klimrozen geen echte klimplanten. Zonder steun of hulp zouden de (zeer)lange scheuten omvallen. Zorg er dus voor dat er steunpunten aanwezig zijn op de plek waar u de klimroos plant. Dit kan een houten of stalen raamwerk zijn, een pergola of een speciaal voor rozen ontwikkeld ornament zoals een rozenboog of piramide. Voor het aanbinden van de lange scheuten kan het beste bindbuis worden gebruikt. Dit is een elastisch materiaal dat de stengels niet afknelt.
Bekijk ons aanbod en bestel direct
Klimrozen hebben aan een kleine plek vaak al genoeg. De planten wortelen lekker diep. De meeste soorten staan het liefst op een plek in de zon of halfschaduw. Er zijn ook soorten die zelfs prima in de schaduw kunnen staan. Hiervan is de Rosa ‘New Dawn’ een mooi voorbeeld.
Afbeelding: Deze klimroos Rosa 'Westerland' siert een gevel van een bijgebouw. De twijgen zijn op een aantal punten subtiel vast gezet aan de gevel. Toch lijkt het alsof de roos op zichzelf blijft staan.
Afbeelding: Het aanbinden van een klimroos of klimplant gaat goed met bindbuis. Het rubber is elastisch en rekt op met de groei.
Zorg bij het planten van een klimroos voor een diep plantgat. Ga uit van ongeveer een halve meter. Meng door de aarde flink wat potgrond. Dit zorgt voor een goede voedingsbodem. Dompel de kluit van de klimroos in een bak met water. Zet de roos vervolgens in de grond en druk stevig aan. De ent kan het beste net onder de grond staan. Bij rozen uit pot bevindt de ent zich vaak al onder de aarde. U hoeft rozen uit pot dus niet dieper te poten. De klimroos zal in het eerste jaar vooral wortelen. Met een beetje geluk maakt de klimroos al een nieuwe lange scheut.
Klimrozen maken lange scheuten vanuit de ent. Deze lange scheuten zijn de hoofdtakken van een klimroos. Op de zijscheuten hiervan zullen de rozen verschijnen. Tijdens de groei van deze lange scheuten kunt u de richting bepalen. Zorg voor een luchtige plant. Wanneer de takken dicht opeen zitten, en er minder luchtbeweging mogelijk is, slaan schimmels eerder toe.
Afbeelding: Een klimroos heeft dezelfde basis als een struikroos. De twijgen groeien echter veel langer uit. Omdat ze zichzelf niet kunnen hechten is een steun welkom.
De meeste klimrozen worden gesnoeid aan het begin van het voorjaar. Uitzondering hierop vormen de rambler klimrozen en klimrozen die maar eenmaal in het jaar bloeien. Deze zogenaamde zomerbloeiers worden in de zomer na de bloei gesnoeid.
Hoofdtakken worden altijd in tact gelaten. Pas wanneer ze verouderd zijn of afsterven snoeit u ze terug tot aan de grond. Vanaf de hoofdtak ontspringen zijscheuten waarop de klimroos zal bloeien. In het voorjaar knipt u deze zijscheuten tot ongeveer 15 à 20 centimeter af. Probeer de scheuten boven een oog af te knippen.
Bij doorbloeiende rozen worden de uitgebloeide bloemen in de zomer weg geknipt tot het eerste vijf-tallige blad. De klimroos zal vervolgens snel nieuwe scheuten maken met bloemen later in het jaar.
Afbeelding: Laat hoofdtakken bij een klimroos altijd in tact en zorg ervoor dat deze elkaar zo min mogelijk in de weg zitten. De zijscheuten worden ieder voorjaar (m.u.v. ramblers en eenmalig bloeiende klimrozen) terug gesnoeid. Hieronder vindt u een uitsnede (rondje)
Afbeelding: Snoei de zijscheuten altijd af net boven een knop of oog. Hierop gaat de roos vervolgens een nieuwe scheut ontwikkelen.
Net als bij alle rozen houden klimrozen van veel voeding. Naast het snoeien is het belangrijk de roos minimaal een keer per jaar voeding te geven. Dit gebeurt het best in het voorjaar en kan gelijktijdig met de snoei. Doorbloeiende rozen hebben ook baat bij een extra gift in de zomer. Dit zorgt in combinatie met het weghalen van de uitgebloeide bloemen voor extra bloemen later in het jaar.
Culterra is een uitstekende bemesting voor rozen. Strooi van deze meststof een halve hand rondom de voet van de plant bij vochtig weer. Regen zorgt er voor dat de mestkorrel meteen uit elkaar valt en wordt opgenomen.
Wij hebben nu ook een app, Tuinplantenwinkel nu altijd binnen handbereik!