Planten beschermen tegen vorst

Planten beschermen tegen vorst

Planten beschermen in de vorst?

Steeds vaker zien we planten terug in onze streken die in de winter soms wat extra bescherming nodig hebben mocht het gaan vriezen. Denk aan palmbomen, olijfbomen maar ook kwetsbare vaste planten en een aantal heesters. De meeste planten die we verkopen op Tuinplantenwinkel.nl zijn volledig winterhard en behoeven geen omkijken. Als dit wel zo is dan vermelden we dat in de omschrijving.

De grote hamvraag is wanneer planten echt bescherming nodig hebben. Tegenwoordig wordt in de media een beetje nachtvorst al snel breed uitgemeten met koppen als: “winterkoude komt eraan!”. De waarheid is echter ver te zoeken. Nachtvorst is een doodnormaal verschijnsel. Vaak daalt de temperatuur niet lager dan -5 graden Celsius. Een temperatuur waar bijna geen enkele plant zich ook maar iets van aantrekt.

 

Wat is het verschil tussen vorst en… vorst?

We willen duidelijk maken dat er een verschil is tussen nachtvorst en echte vorst. Vorst die niet alleen in de nacht maar ook overdag aanhoudt. In deze condities raakt de bovengrond bevroren en kan het matig tot streng gaan vriezen. Zeker in combinatie met sneeuw. Bij matige vorst liggen de temperaturen tussen de -5 en -10 graden Celsius. Bij strenge vorst liggen de temperaturen tussen de -10 en -15 graden Celsius. Vaak wordt er in deze tijden gesproken over een vorstperiode. Extreem zijn de zogenaamde koudegolven waarbij de temperatuur gedurende minimaal 5 dagen niet boven nul komt en het in de nachten streng vriest. Het zijn deze temperaturen die sommige planten de das om kunnen doen.

 

Planten in pot beschermen versus planten in de volle grond.

De mate waarin planten zijn bestand tegen koude wordt winterhardheid genoemd. Dit is afhankelijk van de soort en soms ook leeftijd van een plant. Waar de plant groeit is een derde erg belangrijke factor. Zet planten die van zichzelf gevoelig zijn voor vorst daarom eerder op een beschutte plek in de tuin dan op een open winderige plaats.

Planten in pot lopen bovendien een groter risico op vorstschade dan planten in de volle grond. De wortel van de plant in pot bevindt zich bij planten in pot boven de grond. Het risico op bevriezing is daardoor aanzienlijk groter. Zelfs winterharde planten kunnen in een pot dood vriezen of schade oplopen. Wortels van planten in de volle grond zijn goed beschermt. Meestal bevriest alleen de bovenlaag en blijven diepere wortels gevrijwaard van vorst.

 

Olijfbomen hebben extra bescherming nodig in de winter

Afbeelding: Olijfbomen zijn planten die soms wat extra bescherming nodig hebben in de winter om te kunnen overleven.

Bekijk ons aanbod olijfbomen bestel direct

Hoe beschermt u uw planten in pot?

Zoals gezegd zijn vooral de wortels bij planten in pot gevoelig bij vorst en kou. Het is dus zaak deze goed te beschermen. U kunt dit doen door de pot te isoleren. Dit doet u het beste voordat u uw plant in de pot gaat zetten. Er zijn ook potten die u kant-en-klaar met isolatielaag kunt aanschaffen; hierbij is geen extra isolatie nodig. Het materiaal dat hiervoor geschikt is, is mede afhankelijk van de vorm. Bij ronde potten kunt u het beste een vormbaar isolatiemateriaal kiezen zoals bubbeltjesfolie. In het geval van een pot met rechte zijdes kunt u kiezen voor tempex (piepschuim) platen. Bekleed hiermee de zijkanten van de pot aan de binnenzijde. De onderkant moet vrij blijven i.v.m. de afvoer van water. Als u hiermee klaar bent kunt u vervolgens de plant op de normale manier in de pot planten.

 

Hoe beschermt u planten in de volle grond?

Een olijf- of palmboom moet ook bovengronds worden beschermd als het serieus gaat vriezen. Dit geldt ook voor olijfbomen en palmbomen in pot. Voor olijven is een temperatuur van -8 graden Celsius het minimum. Voor de Trachycarpus fortunei palm geldt -10 graden Celsius als het minimum. Het beschermen van deze planten doet u het beste vliesdoek (fleece). Dit is een erg lichte stof welke u als een cocon rondom de plant kunt vastbinden. Het stof ademt en zorgt ervoor dat de bladeren van de planten nog voldoende zuurstof krijgen. Inpakken met folie is geen goed idee omdat de bladeren hierdoor letterlijk kunnen verstikken.

Het beschermen van de plant kan het beste tot een minimum worden beperkt. Dit betekent dat u het vliesdoek bij een warmere periode het beste weer kunt verwijderen zodat de plant weer genoeg licht en zuurstof kan ontvangen. Klop bij sneeuwval de sneeuw van de bladeren af zodat de bladeren niet bezwijken onder het gewicht.

 

Beschermen op een natuurlijke manier

Een aantal vaste planten en heesters zijn lichtgevoelig voor vorst en kunnen ook op een natuurlijke manier worden beschermd tegen de kou. In de eerste plaats is het altijd beter om uw tuin pas in maart op te schonen. Verdorde planten en afgevallen blad zorgen voor een natuurlijke isolatie van de bodem.

Soms het nodig om over de grond nog een extra beschermlaag aan te brengen van blad, compost of bijvoorbeeld houtsnippers. Deze methode heet officieel mulchen. Bij struikrozen wordt vaak wat extra aarde rondom de entplaats (occulatiepunt) aangebracht ter bescherming van de vorst. Dit heet aanaarden. Twijfelt u over een plant of de beste methode? Neem dan gerust contact met ons op.