De Acer palmatum kan in werkelijk elke tuin een plek krijgen. Er bestaan zoveel varianten, er is altijd een geschikte kandidaat te vinden! Op deze pagina staan de grotere maten en boomvormen. Tuinplantenwinkel.nl biedt een nog veel uitgebreider assortiment aan Acer palmatum.
Klik hier voor een uitgebreider assortiment van de Acer palmatum
De Acer palmatum wordt hier onder andere aangeboden als grote struik. Deze struikvormen groeien in de loop van de jaren uit tot een meerstammige boom. Verschil tussen de soorten zit hem meestal in de bladvorm en -kleur. De groeiwijze is doorgaans vaasvormig opgaand. Een Acer palmatum kan tot 4 meter hoog en breed worden.
De prachtige herfstkleuren die de meeste japanse esdoorns geven, komen goed tot hun recht als de japanse edoorn solitair en als meerstammige boom is aangeplant. Ook de prachtige bladvormen en de soms rode twijgen van de boom zijn dan mooi te zien. Combineer de meerstammige japanse esdoorn met andere tuinplanten als onderbeplanting. Tuinplanten die hiervoor geschikt zijn, zijn bijvoorbeeld Liriope muscari, Vinca minor of Brunnera.
Een Japanse esdoorn verzorgen is niet moeilijk. Het beste komt de Japanse esdoorn tot zijn recht als hij in zijn natuurlijke vorm kan uitgroeien. Snoei is eventueel nodig als takken elkaar kruisen (vormverstorende takken). Mocht de ruimte voor de meerstammige Acer palmatum toch te klein zijn, begin dan tijdig met snoeien. Laat de boom niet eerst te groot groeien. Dikke takken wegsnoeien leidt vaak tot verminking van de natuurlijke vorm van de Acer palmatum. Voor een mooiere uitstraling als meerstammige boom, kunnen in de loop van de jaren de onderste takjes van de Acer palmatum weggesnoeid worden. Op die manier komen de stammen beter tot hun recht.
De Nederlandse naam van de Acer palmatum is niet voor niks Japanse esdoorn. In de Japanse tuin kunnen verschillende varianten van de Acer palmatum zeker niet ontbreken. De boomvorm van de Japanse esdoorn kan hier perfect tot zijn recht komen. De meerstammige Japanse esdoorn kan ook prima als solitair worden aangeplant. In het gazon, maar ook in de grote border met onderbeplanting van bijvoorbeeld Gerranium macrorrhizum, Liriope of Varens.
Japanse esdoorns houden van een licht zure grond. Als de bodem uit zichzelf niet zuur is, gebruik dan tuinturf tijdens de aanplant van de Acer palmatum. Japanse esdoorns zijn net zoals bijvoorbeeld Rhododendrons zuurminnende planten.
De Acer palmatum staat bij voorkeur in de volle grond op een plek in de halfschaduw of schaduw. Een plek in de felle zon wordt minder goed verdragen. Vooral de fijne bladeren van de Acer palmatum Garnet en Acer palmatum Dissectum varen wel bij een plek in de lichte schaduw of halfschaduw. Bij teveel direct zonlicht bestaat de kans op verbranden van de diep ingesneden bladeren. De planten kunnen ertegen, maar het ziet er niet fraai uit en zal pas het komende voorjaar weer hersteld zijn als de nieuwe bladeren aan de planten komen. De grovere bladeren van bijvoorbeeld de Acer palmatum atropurpureum zijn hier minder gevoelig voor en kunnen eventueel wel in de zon staan.
Graaf een ruim plantgat dat een stuk groter is dan de kluit van de Japanse esdoorn die u gaat planten. Zorg ervoor dat de grond op de bodem en rondom het plantgat goed los is. Op die manier kunnen de wortels makkelijk hun weg vinden. De ontwikkeling van een goed wortelgestel is in de eerste jaren na aanplant namelijk erg belangrijk. Geef nadat het plantgat weer gevuld is, goed water en herhaal dit het eerste jaar regelmatig tijdens warme en droge periodes. het is belangrijk dat de grond rondom de struiken niet uit kan drogen.
De Japanse esdoorn Acer palmatum wordt vaak gebruikt om in grote pot aan te planten. Dit kan prima, maar houdt er rekening mee dat de Japanse esdoorn in pot niet op een plek gezet wordt waar hij de hele dag in de volle zon staat. Tijdens hete en droge zomerdagen kan het blad van de Acer palmatum verbranden. Een beschutte plek is het beste. Het blad van de Acer palmatum mag gerust een even in het zonlicht staan, maar niet de hele dag.
Houd er verder rekening mee dat de meeste Japanse Esdoorns uitgroeien tot grote struiken. Ze verlangen daarom ook een voldoende grote pot. In een te kleine pot is er te weinig ruimte voor de wortels om zicht goed te kunnen ontwikkelen.
Ten slotte is het goed om te weten dat Japanse esdoorns geen groenblijvende bomen zijn. Dit wordt namelijk nog wel eens gedacht. In de herfst vallen de bladeren van de planten af, waarna er in het voorjaar weer nieuwe bladeren aan de Japanse Esdoorns in pot verschijnen.
Antwoord: Dit is de Acer palmatum Garnet. Deze Japanse esdoorn Acer palmatum is een klein blijvende soort. Het is een struikvorm met een breed spreidende groeiwijze. Het beste kunnen de Japanse esdoorns met de diep ingesneden bladeren niet in de felle zon aangeplant worden. De bladeren kunnen tijdens hete en zonnige zomerdagen verbranden. Het donkerpaars blad van de Acer palmatum Garnet blijft het mooiste als de struik op een plek in de half schaduw aangeplant wordt. In de herfst verkleuren de bladeren fel rood voordat ze van de plant afvallen.
Antwoord: De Japanse esdoorn staat bij voorkeur op een plek in de halfschaduw. Een deel van de dag zon is prima, maar vermijd in de zomer de hete zomerzon in de middaguren. Het bijzonder blad van de Japanse esdoorn Acer palmatum kan niet goed tegen de hete zomerzon. De opgaande soorten Japanse esdoorn hebben doorgaans wat grovere bladeren en kunnen meer zonlicht verdragen.
Antwoord: Hoe snel de Japanse Esdoorn Acer palmatum groeit, is afhankelijk van de soort die u kiest. De meeste soorten Acer palmatum groeien uit tot kleine bomen of grote struiken. Er zijn ook opgaande soorten die minder hard groeien. Zo is de Acer palmatum 'Shaina' een mooie middenmaat met een uiteindelijke hoogte van zo'n 150 tot 200 cm. De Japanse esdoorns met het diep ingesneden blad is een laag blijvende soort en wordt niet veel hoger dan 100cm. Deze struiken worden wel een stuk breder. Een Acer palmatum als hoogstam boom wordt bijna nooit aangeboden. Tuinplantenwinkel heeft wel een Japanse Esdoorn Acer palmatum als beveerde boom vorm in het assortiment. De onderste zijtakken van de stam, kunnen na een aantal jaar worden gesnoeid, zodat er uiteindelijk een Japanse esdoorn op stam ontstaat. Op de juiste plek in de tuin aangeplant, zal de boom geweldig mooi tot zijn recht komen.
Antwoord: Nee, de Japanse Esdoorns zijn geen groenblijvende bomen. Ze verliezen hun bladeren in de herfst. Wilt u een Japanse Esdoorn kopen? Houd hier dan ter degen rekening mee. In het voorjaar krijgt de struik weer nieuwe bladeren. Er zijn soorten die in het voorjaar roze uitlopende bladeren hebben. Bent u op zoek naar Groenblijvende bomen, dan heeft Tuinplantenwinkel.nl ze in het assortiment. Denk bijvoorbeeld aan de Photinia 'Red Robin', Quercus ilex of de boom vorm van de Portugese laurier. De Japanse esdoorn behoort wel tot de zuurminnende planten. Doorgaans behouden de zuurminnende planten hun bladeren in de winter (Rhododendron, Azalea, Camellia, etc.)
Antwoord: De Japanse esdoorn Acer palmatum 'Atropurpureum' is een snelgroeiende en een van de opgaande soorten van de Japanse esdoorns. De Acer palmatum 'Atropurpureum' kan per jaar flinke scheuten maken die soms wel tot een meter lang kunnen zijn. De Acer palmatum 'Atropurpureum' groeit uit tot een grote struik of tot kleine bomen. Mocht de kroon van de Japanse esdoorn Acer palmatum 'Atropurpureum' te groot worden, dan kunt u deze prima snoeien. Start wel tijdig met het snoeien van deze struiken, want een volwassen plant een flink stuk inkorten is een stuk lastiger dan jonge scheuten van de planten een stukje terugnemen. Snoei de struik Acer palmatum 'Atropurpureum' daarom al op het moment dat hij nog niet te groot is!
Antwoord: De meeste Japanse esdoorns kunnen niet goed tegen de felle zon. Het blad kan daardoor verbranden. Wilt u een Japanse esdoorn kopen? Houd hier dan zeker rekening mee. De soort die het beste tegen een aantal uren zonlicht kan, is de Acer palmatum 'Atropurpureum'.
Jazeker, de beste plek voor een japanse esdoorn acer palmatum is zelfs op een beschutte plek in de schaduw of halfschaduw. Als onder beplanting kunt u vaste planten gebruiken die ook van een schaduwrijke plek houden. Dit kan bijvoorbeeld de vaste plant Maagdenpalm of Hosta zijn.
Er zijn verschillende soorten japanse esdoorns die rode bladeren hebben. De meest bekende soorten zijn de Acer palmatum Atropurpureum en de Acer palmatum Bloodgood.
De Acer palmatum 'Garnet' heeft een brede lage groeiwijze als een paddenstoel en heeft zeer fijn rood blad.
Acer palmatum is er in vele bladkleuren, ook mooi frisgroen en neutraal.
Deze japanse esdoorn, Acer palmatum 'Osakazuki' kreegt een zeer uitbundige herfstkleur, dit kan per standplaats en jaar wisselen.
Alle prijzen zijn inclusief BTW
Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.