De Veldesdoorn, Spaanse Aak ofwel Acer campestre is het meest bekend als haagplant. Deze haagplant heeft de volgende belangrijkste specificaties, hij kan goed in de zon of halfschaduw en is goed te combineren met vaste planten en andere prachtige planten komen tegen deze haag goed tot zijn recht. Het is een ijzersterke soort die, in tegenstelling tot andere Esdoornsoorten, snoei heel goed verdraagt. Bent u op zoek naar haagplanten, klik dan HIER. Ook als boom is het een goede en sterke soort. Hij verdraagt verharding rondom het wortelgestel. Hierdoor kan de Veldesdoorn goed toegepast worden in het openbaar groen het is een wat informele haag bekijk het zo dat hij wel strak is maar wat robuuster van structuur. Gemeentes planten hem dan ook regelmatig aan vooral omdat hij zo sterk is, hij kan wel zijn dat in de volle zon bladkleur lichtgroen word. Arme grond of zware klei zijn geen probleem voor de Spaanse aak. Pas als de omstandigheden echt extreem zijn (heel nat, keiharde grond, compleet in de bestrating aangeplant), wordt de Veldesdoorn gevoelig.
De bladeren van de Acer campestre zijn opvallend kleiner dan die van de meeste andere Esdoorn bomen. Zelf het blad van de meeste Japanse esdoorns is groter dan dat van de Veldesdoorn. Het jonge blad loopt in het voorjaar lichtgroen uit. In de loop van het seizoen wordt de bladkleur donkergroen. De Veldesdoorn/ Spaanse aak heeft een prachtige herfstkleur. Het blad van zowel de haag acer als de grotere bomen kleurt opvallend geel. Door de fijne vertakking is het bladerdek van de kroon van de Veldesdoorn toch vrij dicht. Voor de bloesem hoeft u de Veldesdoorn/ Spaanse aak trouwens niet te nemen, de planten hebben een niet opvallende bloei, die ook nog wel eens weggesnoeid wordt als de Spaanse aak wordt ingezet als haagplant.
De Veldesdoorn kan prima in elke tuin aangeplant worden. De Acer campestre kan uitgroeien tot een flinke boom, maar groeit langzaam en is goed in vorm te snoeien. Is er echt weinig ruimte, dan is er nog de bolvormige Acer campestre 'Nanum'. Door deze boom elk jaar te snoeien, is de grootte van de kroon goed in toom te houden. Daarnaast wordt de Veldesdoorn ook aangeboden als leiboom en dakboom. Als onze Veldesdoorn bomen worden in pot aangeboden. Hierdoor kunnen ze het hele jaar door geplant worden.
De Veldesdoorn leent zich uitstekend als haag. Meestal wordt hij ingezet als lage haag met een maximale hoogte van 150 cm. De Spaanse aak veldesdoorn heeft een fijne vertakking, waardoor er een dichte haag gevormd kan worden. De Veldesdoorn als haagplant wordt aangeboden als zogenaamd bosplantsoen. Dit zijn jonge planten met blote wortel. Deze planten zijn te bestellen in de herfst- en wintermaanden. Op dat moment zijn de planten in rust en kan de kweker ze voor ons uit de grond rooien.
Veldesdoorn groeit in een goed doorlatende grondsoort. Graaf een sleuf en zorg ervoor dat de grond op de bodem van de sleuf ook goed los gemaakt is. Meng aanplantgrond door de bovenste laag grond. Aanplantgrond zorgt voor een goede start van de wortels van de Veldesdoorn haag. Per strekkende meter heeft u 5 tot 6 planten nodig. Zorg ervoor dat de wortels van de Veldesdoorn haag goed in de grond zitten, maar zet de planten zeker niet te diep. De plek waar de wortels uit de stam komen, moet net onder het maaiveld zitten. Geef de Veldesdoorn haag meteen na het aanplanten een keer goed water. Nieuw aangeplante hagen moeten het eerste jaar goed en voldoende water krijgen. Tijdens warme en droge periodes is constant bewateren van de hagen erg belangrijk.
Zoals hierboven al eerder genoemd, is de Veldesdoorn heel goed te snoeien. Vandaar ook dat de boom in verschillende gedaantes kan worden aangeboden. De Veldesdoorn is er ook als Leiboom. Het enige waar u op moet letten is dat dikke takken van de Veldesdoorn het beste in de maanden november en december gesnoeid kunnen worden. De sapstroom is dan in rust, wat het bloeden van de wond voorkomt. Dunne twijgjes (scheuten van minder dan een jaar oud) mogen door het jaar heen gesnoeid worden.
De Veldesdoorn haag kan het beste in de maand juni of juli gesnoeid worden. Dit kan met de (electrische) heggenschaar. Op die manier ontstaat er een strakke haag, maar de Veldesdoorn haag leent zich ook uitstekend om als informele haag te laten groeien. Snoei in dat geval met een snoeischaar of takkenschaar.
Wij bezorgen alle bestellingen met onze eigen gespecialiseerde bezorgdienst. Nadat de planten en bomen met zorg zijn ingepakt, worden ze met net zoveel zorg bij u afgeleverd. Uw bestelling is dus van A tot Z in handen van een echte specialist. Schade aan de planten is op deze manier nagenoeg onmogelijk. Wij staan altijd garant voor een goede aflevering en leveren bestellingen door heel Nederland en een groot deel van België.
Onze eigen bezorgdienst werkt met een eigen Track & Trace systeem. Op de dag/avond voordat wij uw bestelling komen bezorgen ontvangt u van ons een melding dat wij de bestelling komen brengen.
Naast bezorging kunt u bij het plaatsen van een bestelling ook kiezen voor het afhalen van uw bestelling bij Neutkens Planten- en bomencentrum te Knegsel (Noord-Brabant). Afhalen is altijd gratis; u betaalt dus geen extra kosten. Zodra de bestelling door ons is verzameld en ingepakt, krijgt u van ons een mail dat uw bestelling klaar staat.
U bent natuurlijk ook van harte welkom op onze kwekerij voor direct contact met onze professionele en enthousiaste medewerkers en een heerlijk kopje koffie of thee.
Antwoord: Ja dat klopt. Acer campestre is de Latijnse naam van de plant. Deze plant heeft twee Nederlandse namen. Veldesdoorn is de meest bekende, maar de naam Spaanse aak kom je zo nu en dan ook wel tegen.
Antwoord: Als de Acer campestre als haag is geplant, dan kan de grootte ervan zelf bepaald worden. Meestal wordt de Veldesdoorn haag als lagere haag toegepast. De Veldesdoorn als hoogstam boom kan 5 tot 10 meter hoog worden.
Antwoord: De Spaanse aak/ Veldesdoorn groeit niet zo snel. Hij heeft een fijne vertakking, zodat er een dichte haag gevormd kan worden. Doordat hij niet zo hard groeit, wordt hij meestal ingezet als lage haag. De Spaanse aak als boomvorm groeit ook langzaam, maar kan uiteindelijk wel uitgroeien tot een flinke boom. De gemiddelde groeisnelheid van de Spaanse aak is lastig te bepalen. Dit is afhankelijk van teveel factoren.
Antwoord: De Veldesdoorn komt van nature voor in Nederland. Het is de enige esdoorn soort die van nature in Nederland voorkomt. Meestal zijn het struiken of in haag gesnoeide exemplaren die in aangeplante bossages voorkomen, maar hij komt ook in de Nederlandse loofbossen algemeen voor. Hij is goed bestand tegen minder perfecte groeiomstandigheden. Om die reden wordt de Acer campestre regelmatig in de stedelijke omgeving toegepast.
Antwoord: Als de Veldesdoorn/ Spaanse aak als haag wordt aangeplant, dan zijn dit meestal jonge struiken met blote wortel. Per strekkende meter haag zijn er 5 of 6 van deze planten nodig. We adviseren een minimum aantal van 4 stuks.
Antwoord: Wilt u Veldesdoorn kopen en wilt u weten wat dit u gaat kosten? Kijk dan op onze webwinkel bij het juiste product voor de aantrekkelijke prijzen. Een Veldesdoorn haag plant kost natuurlijk vele malen minder dan een Veldesdoorn als hoogstam boom.
Antwoord: Dikkere takken van de veldesdoorn haag kunnen het beste in de wintermaanden worden gesnoeid. Snoeien van deze dikke takken in het voorjaar, kan voor het bloeden van de wond zorgen. Dunne twijgen in het voorjaar snoeien is geen enkel probleem. De beste tijd om de Acer campestre als haag te snoeien is in de maanden juni of juli. Snoei met een heggenschaar voor een strak resultaat. U kunt de Acer campestre haag ook snoeien met een snoeischaar of takkenschaar om zo een meer informele haag te vormen.
Alle prijzen zijn inclusief BTW
Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.