Informatie over wilgen
Wilgen zijn bekende landschappelijke bomen. De meeste Wilgen houden van een wat nattere standplaats. De Knotwilg en treurwilg zijn de bekendste Wilgen. De knotwilg is eigenlijk een gewone boom ofwel schietwilg.
Wilgen planten, een oer Hollandse boom
Er zijn vele soorten wilgen, maar de bekendste wilg is de Salix alba, oftewel Schietwilg. De Salix alba kan uitgroeien tot een boom op hoogstam, maar kan ook elk jaar gesnoeid worden tot op de hoofdstam. Dit snoeien wordt knotten genoemd. De wilgenbomen worden dan tot op de stam terug gesnoeid. Na een aantal jaar ontstaat er een soort van knot van snoeiwonden en kleine stompjes die telkens blijven staan. Hieraan dankt de boom zijn naam Knotwilg. De knotwilg is een oer Hollandse boom die overal in het Nederlandse landschap opduikt. Meestal zie je hem langs sloten of aan de waterkant, omdat wilgenbomen goed tegen een vochtige bodem kunnen en soms zelfs enigszins in het water groeit.
Van de twijgen van de wilgenbomen worden manden gevlochten. Hier worden nog altijd wilgenbomen voor verbouwd op een speciale wilgen kwekerij. Zo'n kwekerij kun je in de rivierengebieden tegenkomen, omdat de grond daar van nature al mooi vochtig is.
Wilgenbomen kunt u jaarrond planten omdat Tuinplantenwinkel.nl de boom in een pot levert. Maak de grond voor het planten eerst goed los en graaf dan een plantgat dat wat groter is dan de boomkluit. Meng er eventueel wat aanplantgrond door voor een betere en snellere aangroei van uw boom. Verwijder de pot en zet de boom met kluit in het gat en geef water. Vul het plantgat op met omliggende aarde. Druk de grond stevig aan met uw voeten.
Het is aan te bevelen om de boom te verankeren met één of twee boompalen en de bijbehorende boomband(en). Plaats de boompaal op ongeveer 30 cm afstand van de stam.
Het eerst jaar na aanplant heeft de Salix wilgenboom extra water nodig. Zeker tijdens warme en droge periodes in de zomer heeft de Salix wilgenboom voldoende water nodig. Dit is niet alleen van belang als de wilgenboom pas net is aangeplant, maar ook de jaren erna moet de Salix boom extra vocht krijgen tijdens droge weken.
U kunt vele soorten wilgen kopen. Natuurlijk zijn er de grote bomen met een flinke stam die geschikt zijn voor grote tuinen. Maar er zijn ook kleine boompjes op stam. Dit zijn de Salix caprea 'Kilmarnock' en Salix integra 'Hakuro Nishiki'. De Salix caprea 'Kilmarnock' heeft sterk afhangende takken en de alom bekende katjes die in het voorjaar aan de wilgenbomen verschijnen. De Salix integra 'Hakuro Nishiki' valt op door zijn roze-wit uitlopende nieuwe bladeren.
Wilgen in het vroege voorjaar snoeien
Een wilgenboom snoeien is niet moeilijk. Alle Wilgen verdragen snoeien namelijk goed. De schiet- of knotwilg (Salix alba) kunt u ieder jaar of om het jaar in het vroege voorjaar knotten. Bij de Treurwilg kunt u lange takken wegknippen zodat deze de bodem niet raken. Als de boom te groot wordt, kunt u ervoor kiezen de Treurwilg heel rigoureus terug te knippen. Het beste kunt u de wilgenboom snoeien in de winter of het vroege voorjaar.
Veelgestelde vragen over Wilgen:
Is de wilg een snelgroeiende boom?
Antwoord: Jazeker. Wilgenbomen kunnen heel snel groeien. Soms maken ze binnen één jaar scheuten van wel 2 tot 3 meter lengte. Wilt u een wilg kopen? Houdt hier dan zeker rekening mee. Of snoei de boom, zodat de kroon niet elk jaar groter wordt. Als u vergeet te snoeien en er is niet veel ruimte voor een grote kroon, dan kunnen de bomen snel te groot worden voor de tuin. Ook dan is er nog geen man overboord, want de takken van een wilg kunnen ook na jaren nog prima gesnoeid worden.
Welke soorten wilgen zijn er?
Antwoord: Wilt u een wilgenboom kopen, dan zijn er vele soorten wilgenbomen. Een wilg is meestal een boom, maar er zijn ook struiken met bijvoorbeeld opvallende katjes of mooie gekleurde bladeren. De meest bekende wilgenboom is de Knotwilg, gevolgd door de treurwilgen.
Ten slotte is er de boswilg (Salix caprea). Deze soort wordt in het najaar als bosplantsoen met blote wortels aangeboden. Doorgaans wordt deze wilg aangeplant in bossages en struwelen. Hij is minder geschikt voor aanplanten in de tuin. De sierwaarde van deze wilgensoort is beperkt.
Hoe snel groeit een wilgentak?
Antwoord: Gesnoeide takken van wilgen bomen kunnen na de snoei rechtstreeks in de grond geduwd worden. Zorg ervoor dat de grond goed sluit rondom de aangeplante takken. Hieruit groeien nieuwe bomen. Na een aantal jaar kan er al een boom van een aantal meter hoog staan.
Hoe hoog wordt een Wilgenboom?
Antwoord: Als de wilgenbomen niet gesnoeid worden, dan kunnen deze bomen uitgroeien tot flinke exemplaren van meer dan 15 meter hoog. Door de wilgenbomen te snoeien/ knotten, kunnen ze ook op elke gewenste hoogte gehouden worden, waardoor ze op vele plaatsen een plek kunnen krijgen. Doorgaans wordt de treurwilg het grootst. De kleine wilgjes op stam zijn het kleinst en kunnen zelfs in een grote pot op het terras een plek krijgen.
Waar groeit de wilg?
Antwoord: De grondsoort maakt voor een wilgenboom niet zoveel uit. Wilgenbomen kunnen op diverse grondsoorten uit de voeten. Waar de wortels goed tegen kunnen, is vochtige grond. Hierdoor kan een wilg goed langs sloten of langs een waterkant groeien. Treurwilgen zie je niet voor niks vaak in parken langs de rand van een grote vijver staan. De bomen kunnen zowel in de zon als in de schaduw een plek krijgen.
Hoe plant je een wilgenteen?
Antwoord: Planten van een wilgenteen is heel eenvoudig. Druk de afgesnoeide tak in de bodem en druk de aarde aan, zodat de wilgenteen niet om kan vallen. Zorg dat de tak in de zomermaanden niet uit kan drogen en na een paar jaar groeit er een nieuwe wilg!
Welke wilg in tuin?
Antwoord: Let op dat een wilgenbomen grote bomen worden. Wilt u een wilg kopen, houd hier dan zeker rekening mee. Heeft u een grote tuin, dan kan elke wilg een plek krijgen, maar als de ruimte beperkt is, dan kan dat niet zomaar. Een Knotwilg kan vaak nog wel, omdat de ruimte die knotwilgen innemen door de jaarlijkse snoeibeurt beperkt blijft. Een klein wilgje op stam past eigenlijk altijd wel.