Chelone obliqua of Schildpadbloem
De Schildpadbloem dankt zijn naam aan de vorm van de afzonderlijke roze bloemen, die op de kop van een schildpad lijken. Chelone obliqua staat mooi in de half schaduw tussen andere vaste planten in uw border. Hij bloeit op stevige stengels tot in de late zomer. Deze tuinplant heeft, ondanks dat hij bijna 1 m hoog wordt, geen steun nodig tegen omwaaien. Het is een uiterst gemakkelijke vaste plant met een goede winterhardheid, die eigenlijk nergens last van heeft. De roze bloemen (of witte bloemen, Chelone obliqua 'Alba') zijn geschikt als snijbloem in een boeket. De Chelone obligua staat graag in de zon bloeiperiode juli en deze Chelone obliqua, Schildpadbloem is een aanwinst in elke border en past goed bij andere struiken de bloem is uitbundig en de bloei is lang en trekt veel insecten aan dat is goed voor de bestuiving.
Standplaats Chelone obliqua een sterke vaste plant
Het liefst staat de Schilpadbloem in de schaduw of op een halfbeschaduwde plaats; in de zon kan ook, maar dan moet de bodem wel vochthoudend zijn. Deze vaste plant stelt weinig eisen aan de grondsoort. Hij is er ook als witte variant dat is de Chelone obliqua 'Alba' hij staat graag in een border en komt dat het beste tot zijn recht.
Chelone obliqua snoeien en onderhouden met roze bloemen
Het afknippen van de uitgebloeide bloemen van de Schildpadbloem verlengt de bloeiperiode. Deze tuinplant groeit zodenvormend, dus wordt hij ieder jaar een stukje breder. Daarom adviseren wij om Chelone obliqua Schildpadbloem om de 4 à 5 jaar te 'scheuren' en dan opnieuw uit te planten.
Veelgestelde vragen over Chelone obliqua
Kun je zelf zaad winnen voor vermeerdering?
Antwoord: Jazeker, u kunt wel het beste handschoenen dragen wanneer u het zaad van Chelone obliqua wilt winnen. De zaadhuid kan irritaties veroorzaken bij mensen die hiervoor gevoelig zijn.
Waarom heet Chelone obliqua ook wel Schildpadbloem?
Antwoord: de bloemen van de Chelone obliqua lijken op de kop van een schildpad, hieraan dankt de plant zijn Nederlandse naam.