Chionodoxa luciliae of Sneeuwroem
De Chionodoxa wordt nogal eens Scilla genoemd. Beide soorten lijken veel op elkaar, er zijn maar enkele kleine verschillen tussen deze twee soorten bloembollen. Het gaat dan over kleine details als meeldraden. Het kan dus voorkomen dat dezelfde bloembol onder de naam Scilla luciliae wordt aangeboden. De Chionodoxa luciliae heeft kleine lichtblauwe stervormige bloemetjes. Het is een soort die zich goed kan vermeerderen.
Standplaats Chionodoxa luciliae
Sneeuwroem kan prima op een plekje in de zon staan. Het is een laagblijvende bloembol die het mooiste tot zijn recht komt als hij in (grotere) groepen wordt aangeplant. Hij kan ook goed in het gazon gezet worden. Ook onder bladverliezende bomen kan de Sneeuwroem goed gedijen. Op het moment dat ze bloeien, zijn de bomen nog kaal.
Chionodoxa luciliae snoeien en onderhouden
Bloembollen worden in de herfst en begin van de winter aangeplant. Let op dat u de Chionodoxa luciliae tijdig bestelt, want ze zijn maar een beperkte periode leverbaar. Plantdiepte van deze bloembol is ongeveer 10 cm onder de grond. (vanaf de onderkant van de bloembol gemeten)
Chionodoxa luciliae komt elk jaar terug en verwildert (vermeerdert) gemakkelijk. Knip het loof voor het beste resultaat na de bloei niet weg, maar laat dit afsterven. Hierdoor kan de bol weer aansterken voor het volgende groeiseizoen. Ook als de Sneeuwroem in het gras wordt toegepast, is het belangrijk om het loof niet direct na de bloei weg te maaien. Let op dat u bij Chionodoxa lucilae ook uitgebloeide bloemen laat staan. Deze bloembol vermeerdert zich namelijk ook via zaadvorming.
Veelgestelde vragen over Chionodoxa luciliae:
Bloeit de Chionodoxa luciliae in het vroege voorjaar?
De plant krijgt inderdaad in het voorjaar in de maanden maart april bloemen. De bloemen hebben een wit hartje en de bloemblaadjes verkleuren naar buiten toe met een mooie blauwe kleur. De bladeren zijn lichtgroen van kleur en smal van vorm.
Als Chionodoxa luciliae komt te staan onder bomen is dit dan erg?
De plant sneeuwroem gedijt goed onder bomen en struiken. De bollen bloeien als er nog geen bladeren aan de beplanting zit de de bloemen met hun opvallend wit hart komen daar zeker goed tot hun recht.
Kunnen de bollen van de Chionodoxa luciliae in de grond blijven zitten?
De bollen van Sneeuwroem kunnen gewoon in de grond blijven zitten. De bloembol vermeerderd uit zichzelf en is daardoor zeer geschikt voor verwildering. Zet de plant in de zon of half schaduw.