Erythronium 'Pagoda' of Hondstand / Gele hondstand
Erythronium 'Pagoda' uit het geslacht Erythronium heeft prachtige klokvormige bloemen die wel wat weg hebben van de bloemen van een Akelei. De Nederlandse naam dankt dit in april mei bloeiende bolgewas aan de vorm van de bol. De bloemen zijn geel met in het midden een licht bruine ring en steken mooi af tegen de groene bladeren. Die heeft wat weg van de vorm van de hoektand van een hond. De 'Pagoda' is een cultivar van de Erythronium tuolumnense en komt oorspronkelijk uit Noord- Amerika en is een winterharde plant. De officiële naam is Erythronium tuolumnense 'Pagoda'.
Standplaats Erythronium 'Pagoda'
Een zonnige, maar ook lichte schaduw is geschikt voor de Erythronium 'Pagoda'. Hij kan in de vaste planten border aangeplant worden in goed doorlatende grond, maar ook onder loofbomen komt deze Hondstand goed tot zijn recht.
Erythronium 'Pagoda' snoeien en onderhouden
Bloembollen moeten in de herfst of begin van de winter in de grond zitten. Let op dat u de Erythronium 'Pagoda' tijdig bestelt, want ze zijn maar een beperkte periode leverbaar. Na aflevering zo snel mogelijk planten zodat de bollen niet uitdrogen. Plantdiepte van deze bloembol is ongeveer 5 cm onder de grond. (vanaf de onderkant van de bloembol gemeten). De Hondstand kan na een aantal jaar, net zoals vele vaste planten, gescheurd worden. Lift daarvoor de pol met bollen uit de grond en haal de nieuwe buitenste bollen van de "moederbol". Plant de losse bollen op een andere plek in de border uit om zo de Erythronium 'Pagoda' op meerdere plekken in de tuin terug te laten komen.
Erythronium komt vele jaren terug en verwildert (vermeerdert) gemakkelijk. Knip het loof voor het beste resultaat na de bloei niet direct weg, maar laat het nog een week of 6 staan. Ook als de Hondstand in het gras wordt toegepast is het belangrijk om het loof niet direct na de bloei weg te maaien.