Fritillaria imperialis 'Lutea' of Keizerskroon
Keizerskronen zijn opvallende bolgewassen met een bloei in april en/of mei. De bloemen prijken aan stevige en vrij hoge stelen. Wat de reden is van de Nederlandse naam Keizerskroon is tijdens de bloei meteen duidelijk; De Fritillaria imperalis 'Lutea' heeft felgekleurde gele bloemkelken die bovenaan de steel onder een stevige toef bladeren verschijnen. Verstrooit door een border geeft dit bolgewas een geweldig effect. Zet de Keizerskroon niet groepsgewijs maar plaats her en der een bol. Combineer de keizerskroon met middelhoge narcissen en blauwe druifjes voor een waar voorjaarsspektakel.
Standplaats Fritillaria imperialis 'Lutea'
De Fritillaria imperialis 'Lutea' combineert prima in een vaste plantenborder met lagere planten. Voor het mooiste effect plant u de Keizerskroon solitair of in kleine groepjes van maximaal 3 bollen tussen andere vaste planten. Geef de Keizerskroon bij voorkeur een zonnig plekje.
Fritillaria imperialis 'Lutea' snoeien en onderhouden
Het is aan te raden om de bollen bij het planten onder een lichte hoek te planten om te voorkomen dat er water in de bol blijft staan. Keizerskroon is geen echte ‘verwilderaar’, maar komt wel elk jaar terug, mits geplant op een voedingsrijke bodem. Op zich is de Fritillaria imperialis 'Lutea' winterhard, maar bij strenge vorst kunt u de plek waar de bollen staan beschermen tegen de ergste kou door er een laag blad of een oude deken overheen te leggen. Vooral wanneer de grond iets natter is, is deze bescherming aan te raden.
Vanaf het vroege voorjaar, wanneer de plant zijn bovengronds ontwikkelt, is het aan te raden de plant extra te bemesten met een organische meststof, zodat de bol ook in het opvolgende jaar goed bloeit.
Bloembollen worden in de herfst en begin van de winter aangeplant. Let op dat u de Fritillaria imperialis 'Lutea' tijdig bestelt, want ze zijn maar een beperkte periode leverbaar. Plantdiepte van deze bloembol is ongeveer 15-20 cm onder de grond. (vanaf de onderkant van de bloembol gemeten)