Kruisbessen zijn knikkergrote bessen die van oudsher groeien aan stekelige struiken. Misschien is dat de reden dat de kruisbes een beetje uit beeld geraakt is. Kruisbessen zijn bladverliezende heesters met taken waaraan scherpe stekels zitten.
De bessen van de kruisbes hebben een lekkere zoete tot zachtzure smaak. In verschillende dialectvormen staat de plant ook wel bekend als kroezel, stekelbes, klapbes of knoeper. De knikkergrote bessen zijn te oogsten in juni of juli. Er zijn diverse rassen kruisbessen met verschillende kleuren vrucht. In onze webshop bieden we rode en ook groene kruisbessen aan. Er zijn ook doornloze soorten waarvan de Ribes uva-crispa 'Captivator' een goed voorbeeld is; wel zo fijn!
In onze webwinkel vindt u diverse vormen van de Kruisbes. Naast struiken bieden we planten ook op stam aan. Dit heeft als voordeel dat de bessen makkelijker te plukken zijn. Alle planten staan in pot en worden jaarrond zorgvuldig bij u thuis geleverd binnen twee tot vier werkdagen.
Het beste plant u de struiken in een rij tegen een raster of draad. De planten op stam kunt u solitair planten. De planten staan graag zonnig en op een zurige grond. In de halfschaduw zal de kruisbes ook groeien maar zijn de bessen minder smaakvol. Bij nat weer zijn de planten in de (half)schaduw bovendien gevoeliger voor meeldauw (het blad en de vruchten vallen dan voortijdig af).
Kruisbessen kweken en snoeien is niet moeilijk, maar moet wel met enige regelmaat gebeuren. Voor de beste vruchtvorming is het van belang dat eens in de twee à drie jaar de plant uitgedund wordt. Kruisende takken, zwakke takken en lage takken die op de grond groeien kunnen weggehaald worden. Sterke jongen takken kunt u laten groeien. Deze groeien uit tot nieuwe gesteltakken waar de vruchten aan zullen komen.
De kruisbes geeft de meeste vruchten op jonge en vitale takken. Snoei daarom oude takken altijd tot de helft terug. De snoei kan plaatsvinden in het vroege voorjaar of direct na de oogst in juli of augustus. De doornloze rassen zullen makkelijker snoeien dan de soorten met stekels. Jaarlijks blijven snoeien van de takken van de kruisbes planten is belangrijk voor het behoud van een goede oogst.
Antwoord: Kruisbessen bloeien in het voorjaar moet onopvallende bloemen. De Kruisbes bloeit met groen/ gele bloemen en is een zelfbestuivende plant. Hierdoor hoeven er niet meerdere kruisbessen struiken in de tuin te zijn aangeplant om vruchten te dragen.
Antwoord: Ja, dat kan zeker. Als er in de tuin geen ruimte is voor een kruisbessen struik, dan kan deze ook in een pot op het terras of balkon geplant worden. Zorg ervoor dat de plant in een grote pot gezet wordt. Hierdoor hebben de wortels voldoende ruimte om zich te ontwikkelen en kunnen ze in de zomermaanden voldoende water opnemen. Het is belangrijk dat eventueel overtollig water in de wintermaanden uit de pot kan lopen. Langdurig nat staan van de wortels van de kruisbes moet voorkomen worden.
Geef de Kruisbes in pot in de zomermaanden regelmatig water en geef in het voorjaar wat voeding in de vorm van organische mestkorrels zoals bijvoorbeeld Culterra of Koemestkorrels.
Antwoord: Dat kan zeker, maar niet iedereen vindt de zuurdere bessen lekker om zo te eten. Wanneer de oogst groot is, houd er dan rekening mee dat kruisbessen bewaren niet al te lang kan. Ze blijven na het oogsten nog een weekje goed. Verwerk de bessen tot heerlijke kruisbessen jam, of maak er een gemixte compote van met andere soorten vers fruit die op hetzelfde moment rijp zijn.
Antwoord: Kruisbessen groeien makkelijk uit tot grotere struiken. Zorg voor een aanhoudende vruchtdracht voor een regelmatige snoei van de kruisbessen. Knip ouder hout en oude gesteltakken na een aantal jaar weg. Ook hangende takken en ver naar beneden buigende zijtakken kunnen voor de helft terug geknipt worden. Snoei de struik bij voorkeur aan het eind van de winter of in het vroege voorjaar.
Antwoord: De planten staan bij voorkeur op een zonnige plaats. Een vochtige grond is beter dan een bodem die van zichzelf uit erg droog is. De struik heeft veel vocht nodig voor het ontwikkelen van de vruchtjes. De vrucht bestaat voor het overgrote deel uit water. Als de grond wat droger is, kan er jaarlijks rondom de voet van de kruisbes planten compost gestrooid worden. Compost zorgt voor een betere vochthuishouding van de bodem. Verder stelt een kruisbes weinig eisen aan de bodem. Een neutrale grond is het beste.
Antwoord: Een Kruisbes wordt een struik van ongeveer één meter hoog en een meter breed. Wil je meerdere kruisbessen aanplanten, zorg dan dat de takken van een andere struik niet door elkaar groeien. Houd daarom een plantafstand van minimaal 100 cm tussen de ene en de andere struik aan. Mochten de takken elkaar na een aantal jaar toch raken, dan kunt u de takken van de kruisbessen struik wat terug snoeien.
Antwoord: Dat is persoonlijk, maar op Tuinplantenwinkel.nl worden verschillende rassen van de kruisbes aangeboden. Zo zijn er kruisbessen met rode vruchten, maar ook rassen van kruisbessen waar geen doorns aanzitten. Natuurlijk is er de struik vorm, maar er zijn ook kruisbessen op stam. Dat maakt het oogsten van de grote bessen een stuk makkelijker. Als je deze vraag aan de vogels stelt, dan zullen zij geen voorkeuren hebben, ze eten de bes toch wel.
Tijdens het plukken last van de doorns aan de kruisbes, er zijn ook doornloze soorten verkrijgbaar.
Door tijdig te snoeien blijft de plant vitaal en krijgt de Kruisbes meer vruchten. Dit doet u in de late winter of direct na de oogst.
De wetenschappelijke naam van de kruisbes is Ribes uva-crispa.
Alle prijzen zijn inclusief BTW
Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.