Vitis vinifera is de latijnse naam voor een druivenstruik of druivenplant en komt van oorsprong uit het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied en heeft verschillende Nederlandse namen. Zo wordt hij naast de meest gebruikte naam Druif of druivenplant ook regelmatig druivelaar of wijnstok genoemd. Wijnstok verwijst naar een oudere druivenplant die vaak in groten getale op een akker is aangeplant en waarvan de oogst dient voor het produceren van wijn. Een oudere druif ontwikkelt een dikke stam (stok) met daaraan naar links en rechts vertakkingen waar de vruchten aan komen. Deze klimplant is een snelle groeier en bloeit op de eenjarige scheut met kleine gele bloemetjes (die lijken op kleine druiventrosjes) ongeveer van eind mei tot midden juni. De verschillende soorten druiven zijn prima winterhard. Naast de wilde soort zijn er veel cultivars van de wijnstok verkrijgbaar bij tuinplantenwinkel.nl.
Dat doe je het beste in september - oktober. Als alle druiven aan de trossen rijp zijn (dat zie je aan de kleur), knip je de hele tros af. Het kan soms in het Nederlandse klimaat dat het kleine druiven blijven. Veel verkochte soorten voor het Nederlandse klimaat zijn de blauwe druif boskoop glory en de witte druif vitis vroege van der laan. Zowel de boskoop glory als de witte druif zijn gezonde druivensoorten maar niet altijd geheel meeldauw vrij
Tussen maart en begin mei of van eind augustus tot oktober kun je de jonge druivenplant zetten. Willen de wortels goed groeien dan hebben ze een humusrijke, kalkrijke of kleiachtige bodem nodig die goed afwatert. In de schaduw gedijt een druif niet, de plant doet het veel beter tegen een muur op het zuiden, zeker als we voldoende organische mest door de grond mengen. Het beste zet je de takken vast op een houten latwerk of tegen een pergola.
Vitis snoei je tweemaal per jaar. De wintersnoei vindt het best plaats in januari - februari en is aan de ene kant bedoeld om de plant vorm te geven maar tegelijkertijd om een rijke oogst te verkrijgen. De zomersnoei doe je rond augustus , overtollige lange takken snoei je dan terug op 1 blad van de hoofdtakken, ook verwijder je de bladeren die schaduw werpen op de druiven.
Soms zie je witte vlekken op het blad van de druif zitten. Dit zijn aangetaste delen van het blad door meeldauw. Deze meeldauw heeft verder geen gevolgen voor de druivenstruik. De druif kan wel wat bladeren laten vallen die aangetast zijn, maar voor de druiven heeft het geen gevolgen.
Antwoord: Er zijn verschillende rassen en soorten druivenplanten. Over het algemeen worden ze in Nederland onderverdeeld naar kleur van de vrucht. Zo zijn er Blauwe, Rode en Witte druivenplanten. Daarnaast zijn er een aantal rassen die pitloze druiven geven. Deze vruchten zijn geschikt voor directe consumptie en het lekkerste om zo uit de hand te eten.
Antwoord: Jazeker, de druivenplant kan Nederlandse winters prima overleven. Als ze in de volle grond staan, hebben ze geen extra winterbescherming nodig. Vitis vinifera planten die in een pot staan, kunnen tijdens periodes van strenge vorst beter wel ingepakt worden. Dit kan bijvoorbeeld met vliesdoek.
Antwoord: Voor de beste rijping van de vruchten, is het van belang dat de standplaats van de Vitis vinifera zo zonnig mogelijk is. De druivenplant is een klimplant. Hij kan daardoor perfect over een pergola groeien. Bovenop de pergola is meestal voldoende zon. Ook kunnen de takken tegen een zonnige zuidmuur geleid worden. De zon warmt de muur op en dat geeft de Vitis vinifera in het voorjaar een voorsprong in zijn groei. Eventueel kunnen de bladeren rondom de druiventrossen weggeknipt worden om zo meer zonlicht op de vruchten te krijgen.
Antwoord: Jazeker, de druif bloeit in juni en juli onopvallend maar de gele bloemetjes ruiken heerlijk en worden gevolgd door trossen blauwe of witte druiven.
Antwoord: Ja, dat zijn ze. U heeft aan één vitis voldoende om vruchten te krijgen. Dit is fijn, want een Vitis vinifera heeft over het algemeen een flinke groeikracht. Hij kan per jaar zelfs meters groeien, waardoor er niet altijd plek voor meerdere druivenplanten is. Mocht er geen plek meer zijn om een nieuwe scheut naartoe te leiden, knip hem dan gewoon af. Een groene scheut van afgelopen seizoen kan het hele jaar door afgeknipt worden. Laat een klein stukje (ongeveer 10 cm) van de scheut over. Aan deze kleine stompjes komen later de bloemknoppen en druiventrossen te hangen.
Antwoord: de beste tijd hiervoor is februari - maart. Je knipt of snijdt stukken van ongeveer 20 cm lengte onder en boven een knoop af. Van de onderste knoop snijdt je voorzichtig het oog en een klein gedeelte van de bast weg. Deze stekken steek je rechtop en voor 2/3 in de grond.
Blauwe druiven beginnen groen maar rijpen blauw af.
Druiven zijn klimplanten en dienen uitgeleid te worden. Als ze ouder worden verhout de stam wel.
Druivenplanten krijgen een herfstkleur, zeker de blauwe druiven.
Alle prijzen zijn inclusief BTW
Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.