Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over malus domestica

Malus domestica appelboom

Malus domestica zegt u misschien weinig, maar als we deze twee woorden gaan ontleden, wordt het al gelijk een stuk duidelijker wat hiermee bedoeld wordt. “Malus” is het Latijnse woord voor appel dat over de hele wereld gebruikt wordt. “domestica”  is wat lastiger uit te leggen, maar is afgeleid van het woord gedomesticeerd dat “naar de mens aangepast” betekend. Een andere definitie van domestica is ook wel “huis”. Gecombineerd is een Malus domestica dus een appel die door de mens naar huis meegenomen en hierop aangepast is. Je kunt er ook vanuit gaan dat een Malus domestica altijd eetbaar is. Sierappelbomen die niet eetbaar zijn, heten bijvoorbeeld Malus Evereste of Malus Red Sentinel. Elke appelboom met eetbare appels in onze webwinkel kunt u dus herkennen aan de naam Malus domestica.

 

De sierlijke bloesem van de Malus domestica

De Malus domestica koop je natuurlijk vanwege zijn appels, maar ook de bloesem heeft een hoge sierwaarde. Over het algemeen kun je zeggen dat de bloesem van de Malus domestica witroze van kleur is. Het hangt af van de soort appelboom welke kleur de bloemen precies hebben. De bloeitijd valt bij iedere appelboom in april en mei. Ook het weer heeft invloed op wanneer er bloemen aan de boom verschijnen. Bij oude Malus domestica bomen steekt deze bloesem prachtig af tegen de kronkelige oude takken, maar ook een jonge boom in bloei is een lust voor het oog.

 

Wel of niet zelfbestuivend

Bijen en andere insecten komen op deze bloesem af en helpen met het bestuiven. Bij het kopen van een Malus domestica is het goed om te weten dat er soorten bestaan die zelfbestuivend zijn en dus geen andere boom in de buurt nodig hebben, maar dat er ook soorten zijn die een andere boom in de buurt nodig hebben om bestoven te worden. Bij elke appelboom in onze webshop is dit duidelijk vermeld en staan ook andere bestuivers genoemd.

 

Welke soorten Malus domestica zijn er?

Er zijn tientallen soorten en formaten van de Malus domestica. Het beeld van een appelboom in een boomgaard waar de appels geplukt worden met een ladder komt steeds minder vaak voor. Er zijn wel oude appelbomen die voor een appelkweker niet meer voldoende vruchten produceren, maar in een tuin nog steeds een echte blikvanger zijn. Appelbomen zijn er in vele rassen en de meest bekende zijn de Malus domestica Elstar, de Malus domestica Jonagold en de Malus domestica Golden Delicious (bekend als Rode van Boskoop of Schone van Boskoop).

 

De Malus domestica als halfstam appel of hoogstam boom

Tegenwoordig worden deze bomen geënt op een bestaande stam en zo ontstaan er verschillende hoogtes. De Malus domestica Elstar laagstam of Malus domestica Elstar halfstam zijn hier voorbeelden van. Deze twee maten worden in de particuliere tuinen het meeste toegepast. Ook andere soorten zijn in verschillende stamhoogtes verkrijgbaar en zo is er voor elke tuin een geschikte appelboom te vinden. In een grotere tuin is een hoogstam appelboom een aanwinst en met een mini appelboom kun je zelfs op een terras of balkon je eigen appels kweken. Een Malus domestica in leivorm geeft weer hele andere mogelijkheden. Hiermee combineer je het kweken van je eigen appel met het creëren van privacy of het afschermen van een lelijke muur.

 

Smaak appels

Elke appel heeft zijn eigen smaak en voordat je een Malus domestica in je tuin gaat zetten, is het slim om je af te vragen welke appels je lekker vindt en waarvoor je ze gaat gebruiken. Bepaalde appels zijn echte handappels om uit het vuistje te eten en andere appels zijn juist weer ideaal om te verwerken in recepten of om appelmoes of appeltaart mee te maken. Zeker wanneer er in het plukseizoen veel appels aan de Malus domestica komen, kun je beter maar vast bedacht hebben wat je met deze lading appels kunt doen. Bij alle soorten Malus domestica staat de smaak, vorm en kleur van de appel omschreven.

 

Hoe plant je een Malus domestica?

De standplaats van een Malus domestica is voor een groot gedeelte bepalend voor de groei en de rijpheid van de appels. Ga in je tuin op zoek naar een plekje in de zon of in de halfschaduw. De appels rijpen in de zon en worden zo zoeter van smaak. Een plek in de zon betekent automatisch dat de Malus domestica vooral in warme tijden veel water nodig heeft. Naast de standplaats en voldoende water heeft ook de grootte van het plantgat invloed op de groei. In een ruim plantgat in een losse bodem zal de kluit snel en makkelijk groter worden, terwijl de boomwortels moeite hebben met groeien in een te krap plantgat in combinatie met een harde bodem. We raden ook altijd aan om aanplantgrond (Vivimus bodemverbeteraar) te gebruiken bij het aanplanten van een Malus domestica. Zeker bij een hoogstam appelboom is ook een boompaal met boomband onmisbaar voor een goede aangroei.

 

Malus domestica snoeien; voornamelijk kruisende takken weghalen

Wanneer je een Malus domestica op de juiste manier snoeit, komt dit de hoeveelheid bloesem en appeloogst ten goede. Soms heb je wat geduld nodig en wanhoop dus ook niet als er een jaar weinig appels aan de boom komen. Appelbloesem komt aan de oude takken van de Malus domestica en wanneer je jonge scheuten in de winter terugsnoeit tot ongeveer 10 cm van de hoofdtak zal dit gedeelte dikker worden en meer bloesem produceren.

 

De hoogte van de Malus domestica kunt u zelf bepalen door in de zomer de top af te knippen. Gevolg is wel dat er nu dan minder appels aan de boom komen. Wanneer er veel kleine appeltjes aan een tak groeien, is het slim om er een aantal uit te plukken. Anders bestaat de kans dat de tak van de Malus domestica het gewicht van de appels niet kan houden en afbreekt.

 

De meeste soorten appelbomen, vormen een bolvormige kroon. Door middel van snoei, kan de vorm ook smal gehouden worden. Naast de vormsnoei is het ook belangrijk om dode takken uit de kroon te halen. Takken die elkaar kruisen, snoei je weg. Zo ontstaat een open kroon, waardoor alle vruchten voldoende zonlicht zullen krijgen om goed af te kunnen rijpen. Een goede snoei van de malus domestica bestaat uit het regelmatig snoeien en niet uit het rigoureus moeten snoeien.

 

Malus domestica Elstar, een ster in elke tuin!

De Malus domestica Elstar is niet alleen onder fruitkwekers een geliefd ras, ook in de tuinen is de Malus domestica Elstar de meest aangeplante appelbooom. Hij heeft een licht aroma met een uitstekende zoetzure smaak. Als hij niet gesnoeid wordt, kan de Malus domestica 'Elstar' uitgroeien tot een gewone boom, maar als daar niet voldoende ruimte voor is, kan de Malus domestica 'Elstar' ook prima in model gesnoeid worden.

 

De Malus domestica 'Elstar' is een appelboom met een uitstekende smaak. Het beste kunt u de Malus domestica Elstar (en overigens alle appelbomen) in de volle grond aanplanten. In de volle grond kan het wortelgestel zich goed uitbreiden en is de kans op verdroging van de appels in de zomermaanden minder groot. Een zonnige plek is het beste voor het afrijpen van de vruchten, maar het is ook prima om als standplaats halfschaduw te kiezen. Zolang de appelboom maar een aantal uren zonlicht krijgt.

 

Malus domestica kopen op Tuinplantenwinkel.nl

Wilt u zelf appels kweken en in het voorjaar genieten van de bloesem van een Malus domestica? Dan kunt u bij ons kiezen uit verschillende appelrassen. Natuurlijk vindt u bij ons de bekende Malus domestica Elstar en Malus domestica Jonagold in allerlei formaten en vormen. Ook bent u voor vergeten appelrassen zoals de heerlijke Sterappel of de Notarisappel bij ons aan het goede adres. Welke Malus domestica u ook kiest, wij bezorgen hem zelf en met de grootste zorg bij u thuis. U bestelt ook eenvoudig andere tuinbenodigdheden om de boom op de juiste manier aan te kunnen planten. Alle bomen en struiken die bij Tuinplantenwinkel.nl besteld worden, worden met onze eigen bezorgdienst bij u afgeleverd.

 

Veelgestelde vragen over Malus domestica:

Hoe lang duurt het voordat een jonge boom vruchten gaat dragen?

Antwoord: Jonge fruitbomen hebben een aantal jaar nodig om zich te kunnen ontwikkelen. De wortels moeten sterk worden. Een goed wortelgestel is belangrijk voor de opname van voedingsstoffen en geven de appelboom houvast bij harde wind. Daarnaast is het belangrijk dat zich bloemhout ontwikkelt. Doorgaans duurt het een jaar of drie voordat de eerste appels aan de bomen zullen verschijnen.

 

Hoe groot wordt een Malus domestica?

Antwoord: Een appelboom kan uitgroeien tot een boom met een flink formaat. Plant daarom geen appelboom op een plek waar geen ruimte is voor de ontwikkeling van de kroon van de bomen. Kies dan voor bijvoorbeeld een leivorm of de mini appelboom. Deze blijven klein en zijn daarmee perfect om in een kleine tuin aan te planten.

 

Hoe Malus domestica snoeien?

Antwoord: Een appelboom wordt in de wintermaanden gesnoeid. Met de juiste verzorging zal de appelboom jarenlang de lekkerste vruchten geven Het is belangrijk om de jonge scheuten elk jaar terug te knippen tot op ongeveer 10 cm van de hoofdtak. Deze korte jonge takjes worden in de loop van de jaren dikker, waarna er bloemknoppen op gaan komen (bloemhout). Hoe meer van deze korte takjes, hoe meer bloemen en vruchten de appelboom zal krijgen. Leibomen worden in principe op dezelfde manier gesnoeid. De basis is de stam plus de horizontale hoofdtakken. Alle andere scheuten worden er jaarlijks vanaf gesnoeid. Laat ook hier steeds een centimeter of tien staan.

 

Is Malus giftig?

Antwoord: Alle soorten Malus bomen zijn niet giftig. Ook de vrucht van de sierappel niet, al zal deze vrucht niet lekker smaken. De appels van een sier appelboom zullen zuur en wrang van smaak zijn.

 

Is de Rode Boskoop zelfbestuivend?

Antwoord: Nee de Rode van Boskoop is een appelboom die een ander ras in de buurt nodig heeft om vruchten te kunnen krijgen. De meest gebruikte soort hiervoor is de Malus domestica Elstar, maar er zijn ook andere rassen geschikt. Dit zijn onder andere de James Grieve en Cox's orange Pipin. Bij al deze soorten is de beste standplaats zon, bloeiperiode april - mei en de oogsttijd september( - oktober).

 

Malus domestica is de officiële wetenschappelijk naam van appelbomen

 

Inspiratie Malus domestica:

In het voorjaar bloeit de malus domestica met roze-witte bloesem die aangenaam geurt

 

De bloesem in het voorjaar zorgt snel voor sierwaarde en is ook nog eens een heerlijke lekkernij voor bijen, hommels en andere nectarliefhebbers.

 

Afhankelijk van de soort plukt u heerlijke appels tussen de zomer en het najaar van elke malus domestica

 

De Malus domestica of appelboom geeft in de zomer of het najaar smaakvolle vruchten die direct te consumeren zijn of kunnen worden verwerkt in gebak of bijvoorbeeld appelmoes.

 

De malus domestica is een echte fruitboom die al heel lang in cultuur is

 

De naam domestica heeft betrekking tot het domesticeren van de wilde appelboom tot een productie en voedselboom. Malus domestica en de mens zijn dus al vanouds met elkaar verbonden. Tot op heden is de appel een veel gegeten fruit dat over de hele wereld word geteeld.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.