Informatie over pyrus communis

Pyrus communis is de Latijnse naam van de Perenboom. In Nederland wordt deze naam nauwelijks gebruikt, toch is het internationaal gezien dé naam om de Perenboom mee aan te duiden. De Pyrus communis is van de gangbare fruitbomen (peer appel pruim kers) de traagst groeiende. De kroon van een hoogstam boom is daarbij smal opgaand, wat betekent dat de boom meer in de hoogte dan in de breedte groeit. Is er maar weinig ruimte voor een grote kroon, maar wilt u toch een fruitboom in de tuin dan is de Pyrus communis in dat geval de beste keuze. Daarnaast laat de perenboom zich ook nog eens prima in vorm snoeien en verdaagt hij een jaarlijkse snoeibeurt goed. 

 

Er zijn zeker rassen die zelfbestuivend zijn, maar lang niet allemaal. Als er maar één perenboom komt te staan, is het dus belangrijk om te kiezen voor een zelfbestuivende perenboom. Denk hierbij b.v. aan de Pyrus communis 'Conference', Pyrus communis 'Doyenne du Comice' of de Pyrus communis 'Gieser Wildeman'.

 

Bij tuinplantenwinkel.nl vindt u een uitgebreid assortiment perenbomen, zowel hand- als stoofperen, hoogstam, halfstam, laagstam, leibomen, meerstammige bomen als oude en hele oude vormen.

 

Standplaats Pyrus communis

Een perenboom groeit het liefst in de volle grond op een zonnige plek of halfschaduw op goed doorlatende maar enigszins vochtige grond. Elke grondsoort is goed maar kalkrijke grond zorgt voor extra smaakvolle vruchten

 

Pyrus communis aanplanten

Als u bij Tuinplantenwinkel.nl deze perenboom koopt, dan wordt deze altijd in pot geleverd, dus niet met blote wortel of kale wortel. Dit betekent dat de boom het hele jaar door (behalve bij vorst) aangeplant kan worden; dus ook in de zomermaanden. Als de boom geplant wordt in een droge periode, let er dan even op dat de boom een emmer water extra krijgt. De kluit is dan nog niet voldoende ontwikkeld om voldoende vocht uit de grond te zuigen. Wanneer de perenboom in het najaar of winter wordt aangeplant, heeft u naar het water geven geen omkijken. Doorgaans is de grond in die periode vochtig genoeg.

 

Belangrijk is dat u voor het planten van de perenboom een ruim plantgat maakt, de grond goed los maakt en zorgt voor een humusrijke bodem door potgrond of aanplantgrond te mengen met de bestaande grond. Aanplantgrond (vivimus bodemverbeteraar) verrijken de bodemstructuur en zorgen voor een goed wortelgestel door de extra voeding. Eén of twee boompalen met boomband zorgen ervoor dat de wortels van de boom zich goed kunnen hechten.

 

Pyrus communis snoeien

Mocht er vormsnoei nodig zijn, dan kan dit het beste in de wintermaanden gebeuren. De boom is dan kaal, waardoor de vertakkingen het beste zichtbaar zijn. Zorg ervoor dat vormverstorende en dode takken gesnoeid worden. Wordt de kroon van de Pyrus communis te groot, dan kan die ingekort worden. Ook dikkere takken mogen afgezaagd worden maar beter is het om te voorkomen dat de kroon (veel) te groot groeit. Het fruit komt aan overjarig hout. Het is daarom belangrijk om jaarscheuten niet in zijn geheel weg te snoeien, maar altijd ongeveer 10 cm te laten staan. Deze korte scheutjes worden in de loop van de jaren dikker, waarna er bloemen en vruchten aankomen. Een perenboom met een grote hoeveelheid aan korte scheutjes is het beste voor een goede vruchtdracht. Dit geldt zeker voor de leivormen van de perenboom

  

Veelgestelde vragen over Pyrus communis:

Is de Pyrus communis zelfbestuivend?

Antwoord: Er zijn zeker rassen die zelfbestuivend zijn, maar lang niet allemaal. Als er maar één perenboom komt te staan, is het dus belangrijk om te kiezen voor een zelfbestuivende perenboom. Denk hierbij b.v. aan de Pyrus communis 'Conference', Pyrus communis 'Doyenne du Comice' of de Pyrus communis 'Gieser Wildeman'.

 

Zijn er ook oude Pyrus communis bomen te koop?

Antwoord: Op ons Planten- en bomencentrum in Knegsel hebben we altijd een groot assortiment aan oude Perenbomen op voorraad. Bijna altijd zijn het zelfbestuivende rassen, zodat er aan een enkele boom gewoon vruchten komen. Deze oude perenbomen worden niet op Tuinplantenwinkel.nl verkocht omdat elke boom uniek is. Wij kunnen daarin de keuze voor u niet maken. Zo'n boom moet u echt zelf uit komen kiezen in onze winkel.

 

Hoe groot wordt Pyrus communis hoogstam boom?

Antwoord: Afhankelijk van de standplaats en de juiste verzorging krijgt een perenboom een volwassen hoogte van ca. 300 - 500 cm. Daarmee past deze mooie fruitboom uitstekend in zowel grote als kleine tuinen.

 

Hoe hoog wordt een hoogstam peer?

Antwoord: Afhankelijk van de standplaats krijgt een perenboom een volwassen hoogte van ca. 300 - 500 cm. Het zijn dus geen grote bomen en daarom passen ze uitstekend in zowel een grote als kleine tuin. Als aanvullende informatie geven wij het advies om zeker bij een hoogstam peer een boompaal te plaatsen, deze zet men aan de west kant van de stam. Soms als de boom veel in de wind staat kan men 2 palen langs de stam plaatsen.

 

Hoe groot wordt een Conference perenboom?

Antwoord: Afhankelijk van de standplaats krijgt een Conference perenboom een volwassen hoogte van ca. 300 - 500 cm. Daarmee past deze mooie fruitboom uitstekend in zowel een grote als kleine tuin.

 

Wat is een goede zelfbestuivende perenboom?

Antwoord: Wij adviseren u dan graag de Pyrus communis 'Conference'Pyrus communis 'Doyenne du Comice' of de Pyrus communis 'Gieser Wildeman'.

 

 Zijn er ook meerstammige bomen verkrijgbaar?

Antwoord: Meestal wordt dan een laagstam perenboom bedoeld, daar is een uitgebreid assortiment van verkrijgbaar op onze website.

 

Wat doe je nadat je de boom geplant hebt?

Antwoord: Dan zet je er het best één of twee boompalen bij, geeft extra water en wat organische mest zodat de wortels van de boom goed kunnen hechten.

 

Zijn er ook stoofperen verkrijgbaar?

Antwoord: Als stoofpeer is de 'Gieser Wildeman' een zeer productief ras. Ook de 'Zoete Brederode' is een goed stoofpeer. Door de harde schil en vruchtvlees zijn deze niet lekker om uit de hand te eten.

 

Pyrus communis geeft al vanaf jonge leeftijd veel vruchten

 

Inspiratie Pyrus communis:

In het voorjaar bloeit de Pyrus communis met een witte bloesem

 

Pyrus communis bloeit in het vroege voorjaar met zuiver witte bloesem. De bloemen verschijnen aan het oude hout op zogenaamde kortloten. Door zomersnoei kunt u de vorming van bloemhout stimuleren.

 

De vruchten van een Pyrus communis zijn plukrijp richting het najaar

 

Pyrus communis staat het liefst op een zonnige standplaats op goed doorlatende maar enigszins vochtige grond. Kalkrijke grond zorgt voor extra smaakvolle vruchten. Op zandgrond kunt u daarom jaarlijks kalk strooien. De vruchten rijpen af richting het najaar.

 

Pyrus communis kent vele variëteiten met zowel grote vlezige peren als kleine peren met vast vruchtvlees ook wel stoofperen genoemd

 

De vruchten van een Pyrus communis variëren van grote bonkige vruchten tot kleine vruchten die meestal alleen geschikt zijn voor stoofgerechten.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.