Informatie over braam
Een bramenstruik is een sterke planten die op vrijwel alle gronden wel willen groeien. Van nature komt de braam in heel Europa voor; in België en Nederland zie je de gewone braam vaak langs de weg en bosranden staan. In de natuur vormen de planten vaak ondoordringbare, wilde en rommelige struiken. In feite zijn het opeenstapelingen van oude en nieuwe twijgen. De stekels maken van de braam geen plezierige plant en bovendien kan ze flink woekeren. Gelukkig zijn er ook gecultiveerde soorten die wat makkelijker bij te houden zijn en geen stekels hebben. De vruchten zijn heerlijk en kunnen zo uit de hand van een bramen plant gegeten worden.
Bramen kopen bij Tuinplantenwinkel.nl
Op onze webshop bieden we een aantal doornloze soorten aan; dit is wel zo prettig voor tijdens het oogsten van de vruchten. Er zijn verschillende cultivars verkrijgbaar. De Rubus fruticosus ‘Thornless Evergreen' heeft diep ingesneden blad en heeft vruchten die al vrij vroeg rijpen. De ‘Black Satin' is een echte klassieker met een hoge productie van bramen. De bramen plant ‘Chester Thornless' geeft weer wat grotere vruchten dan de ‘Black Satin'.
Al deze struiken kunt u gemakkelijk online kopen bij Tuinplantenwinkel.nl. De planten worden altijd in pot geleverd en zijn het hele jaar door te planten.
Bramen planten
De bramenstruiken staan het liefst in de zon tot halfschaduw, op vrijwel iedere grondsoort. Ze hebben een voorkeur voor een lichtzure, rijke grond. We raden daarom aan tuinturf te gebruiken bij het planten.
Deze bramenstruik maakt lange ranken die het beste kunnen worden aangebonden. Dit geeft de plant niet alleen structuur maar zorgt er ook voor dat de vruchten goed rijpen makkelijk te plukken zijn. U kunt de struik gemakkelijk tegen een muur of langs een draad tussen bijvoorbeeld 2 (wei)palen leiden.
Bramen snoeien en verzorgen
Snoei van de braamstruik is van belang voor zoetere, grotere en gezondere vruchten die eerder afrijpen. Snoei in het voorjaar oude takken weg en creëer een open struik. Bramen geven de meeste en beste vruchten aan het eenjarige hout. Snoei de takken waaraan de plant in het vorige jaar vruchten heeft gegeven compleet weg na de dracht. Maak vervolgens een selectie van de krachtigste nieuwe scheuten en bindt deze aan. Knip de overige nieuwe scheuten kort terug. Het aanbinden van de twijgen doet u het beste met bindbuis, dit is flexibel en groeit met de twijg mee. Dit bindbuis kunt ook in onze webwinkel kopen.
Braamboos en Wijnbes
Naast de echte bramenstruiken vindt u de braamboos in ons assortiment; een kruising tussen de braam en framboos. De vruchten van deze braamboos zijn langer dan die van een braam of framboos en smaken zoet. Door de hoge productie is dit een echte aanrader voor de tuin.
De onbekendere Japanse wijnbes is ook familie van de braam en geeft kleine, zeer smaakvolle vruchten in de zomer. Ook deze plant verdient meer aandacht; al was het alleen maar vanwege de rood behaarde twijgen.
Veelgestelde vragen over Braam:
Waar kan ik het beste bramenstruik planten?
Antwoord: Men kan het best een bramenstruik plant in de volle grond planten. Zorg er dan wel voor dat de bramen in de volle zon of halfschaduw staan zodat deze uit kan groeien tot een mooie struik. Het is wel belangrijk dat de bramen steun krijgen anders worden de struiken wel heel erg breed. Het beste kunt u deze plaatsen tegen een muur of schutting. Een stuk gaas tegen palen kan natuurlijk ook. Er is niets mooiere dan in eigen tuin bramen te planten daar van te kunnen oogsten. Zorg er voor dat de Rubus fruticosus niet langs een doorgang worden geplant omdat deze doornen hebben. De grond kan men het beste verreiken met humus. Bramenstruiken kun je het beste planten met aanplantgrond, dit mag men puur aan de wortels gebruiken. De grond regelmatig bijmesten met een organische meststof is belangrijk om de bramenstruik optimaal te laten groeien.
Mag een men bramen snoeien?
Antwoord: Men mag een bramenstuik Rubus fruticosa terug snoeien als men dit niet doet groeien deze flink uit. Het beste kunt u er voor zorgen dat er een paar hoofdtakken per plant blijven staan. De takken mogen in het groeiseizoen soms gerust terug geknipt worden. Zorg er wel voor dat takken met bloemtrossen niet terug geknipt worden. Let op met snoeien sommige bramenstruiken hebben scherpe dorens.
Hoeveel ruimte heeft een bramenstruik nodig?
Antwoord: Als mensen een bramenstruik kopen moet men wel rekening houden dat deze best wel wat ruimte nodig hebben en dat deze dus niet overal geplaatst kan worden. Een braam is in een pot moeilijk te houden omdat deze dan niet genoeg kan groeien en vaak naar water zal verlangen.
Geven alle bramenstruiken heerlijke vruchten?
Antwoord: De meeste bramenstruiken geven heerlijk zwarte bramen. Deze zwarte bramen rijpen in de zon het best uit tot een zoete vrucht. Houdt er wel rekening mee dat bij voorbeeld de Rubus phoenicolasius of te wel de japanse wijnbes minder zoet van smaak is, deze is wat zurig van smaak. De Rubus fruticosus Black Satin en de Rubus thornless evergreen zijn hele goede soorten die veel bloemen geven in het voorjaar. Mensen denken vaak dat de bramen struiken roze bloemen geven maar over het algemeen zijn deze meestal wit van kleur. De meeste bramen zijn Rubus fruticosus soorten. Bramen zijn ook goed te combineren met zwarte bessen en bevatten veel vitamine c. De doornloze braam kan bloem ook nog in juni bloeien en daarna vruchten geven.
Inspiratie Braam:
Voor een goede opbrengst kunt u bramen en de Braamboos het beste uitleiden, zo komt er genoeg zon bij de vruchten.
Er zijn verschillende soorten beamen, zo ook varianten welke geen of nauwelijks doornen heeft.
Heerlijk om eigen fruit te verbouwen en te snoepen uit eigen tuin.