Er zijn verschillende soorten moerbeibomen en -planten. In deze categorie komen juist de vruchtdragende varianten aan bod. Zo is er de zwarte moerbeiboom (Morus nigra) en de witte moerbeiboom (Morus alba). Omdat er in de meeste tuinen geen plek is voor de grote variant van de zwarte moerbeiboom en de witte moerbeiboom, heeft Tuinplantenwinkel.nl andere varianten van deze twee soorten moerbeien in het assortiment. Het zijn beide klein blijvende soorten.
De Moerbei geeft lekkere vruchten. De vruchten lijken op kleine bramen, maar het verschil daarmee is dat een moerbei langwerpige vruchten geeft en een braam nagenoeg rond van vorm is. Aan een moerbeiboom komen mannelijke bloemen en vrouwelijke bloemen. Aan de vrouwelijke bloemen komen de vruchten te zitten.
Moerbei heeft heerlijke vruchten met een zoete smaak die zo gegeten kunnen worden, of waarvan jam of sap gemaakt kan worden. Ook thee van moerbei vruchten (de zogenaamde mulberry thee) wordt steeds populairder. Het meest bekend is de Morus nigra met zwart gekleurde vruchten. Daarnaast zijn er ook witte moerbeien, Morus alba met witte vruchten. Deze witte vruchten lijken niet af te rijpen, maar houden hun lichte kleur. Daarnaast is er nog de Morus rubra of Rode moerbei met, je raadt het al, inderdaad rood gekleurde rijpe vruchten. Ook vogels zijn trouwens gek op de rijpe vruchten. Houd hier zeker rekening mee als ze aan het afrijpen zijn!
Er zijn verschillende soorten moerbeibomen, maar bij moerbeibomen denken de meeste mensen tegenwoordig aan de dakvorm die van deze bomen gemaakt wordt. Bij de Dakmoerbei bomen is het van belang om een vruchtloze variant van de Moerbeiboom te nemen. De vruchten die de moerbeiboom produceert, zouden anders als vervelend ervaren worden; ze vallen op het terras of op de tuinset en kunnen dan vlekken geven. Voor een vruchtloze dakmoerbei, wordt altijd een hoogstam boom gebruikt. De jonge takken van de moerbeiboom, worden aan een rek gebonden. Voordeel van het gebruik van moerbeibomen als dakboom, is dat de grote bladeren binnen korte tijd voor voldoende schaduw zullen zorgen.
De moerbei planten die in struikvorm worden aangeboden, zijn allemaal traag groeiende varianten. Aan deze moerbei hoeft u weinig te snoeien, hooguit kunnen de elkaar kruisende jonge takken een keer gesnoeid worden. Op deze manier wordt een open structuur gecreëerd, zodat alle vruchten voldoende zonlicht opvangen.
Van de witte Moerbei hebben we een treurvorm in het assortiment. De takken van deze moerbei hangen nagenoeg recht naar beneden. Als de takken te laag komen te hangen, mogen ze gerust een stukje terug gesnoeid worden. Om de vruchten, die ook aan deze treurvorm komen, goed te laten rijpen, is het belangrijk dat de takkenstructuur niet te dik / vol is. Bij een te dik pakket aan takken, kunnen er gerust een aantal volledig worden weg gesnoeid. Zo kan het zonlicht beter bij de vruchtjes komen.
Wilt u een moerbei boom planten, houd er dan rekening mee dat de boomsoorten kunnen uitgroeien tot flinke exemplaren. Snoeien van deze bomen zal dan ook nodig zijn. Dit kan bijvoorbeeld met een telescopische takkenschaar. Als de kroon van de boom niet te groot mag worden en wilt u de moerbei aanplanten vanwege de schaduw, kies dan voor een vruchtloze moerbei of een Dakmoerbei, deze is ook altijd vruchtloos. U zult dan geen 'last' van de vruchten hebben. Het is een vruchtloze variant van de Morus alba macrophylla. Jonge takken van deze soort, kunnen prima terug gesnoeid worden.
Voor alle moerbeien geldt dat ze tijdens strenge vorst enige vorstschade op kunnen lopen. Dit kan bij de struiken gebeuren, maar ook bij de moerbeibomen kunnen soms complete takken invriezen. Wilt u een moerbeiboom kopen voor aanplant in een boomgaard in het buitengebied, houd er dan rekening mee dat er een keer vorstschade zou kunnen ontstaan. Knip dode takken in het voorjaar weg.
De dak moerbeiboom kun je op een andere manier snoeien. Het is van belang dat er altijd een paar mooie hoofdtakken overblijven. In het voorjaar kunnen de jonge takken een stuk teruggesnoeid worden, zolang de hoofdtakken maar overblijven. Vanuit deze hoofdtakken komen dan snel in het voorjaar weer nieuwe twijgen met frisgroene bladeren.
Wilt u een moerbeiboom en wilt u er lang van kunnen genieten? Dan kan deze boom het beste in de volle grond worden aangeplant. Daar aangeplant, kan de moerbei boom uitgroeien tot een prachtige boom. Zorg ervoor dat de grond waar de Moerbei boom in komt te staan goed waterdoorlatend is. De wortels van de moerbei houden namelijk niet van een natte grond. Maak daarom een ruim en diep plantgat. Aan de grondsoort zelf, stelt de Moerbei boom niet zoveel eisen. Om de wortels van de moerbei boom een goede start te geven, gebruikt u aanplantgrond bij het planten. Meng dit met de aarde uit de tuin en vul het plantgat weer af met dit mengsel.
Nadat u de moerbeiboom heeft geplant, kunt u boompalen met boomband langs de kluit slaan. Dit geef de boom houvast tijdens harde wind. Het liefst staan moerbeibomen trouwens op een beschutte plek uit de harde wind.
Moerbeibomen moeten in de volle grond aangeplant worden. De wortels hebben voldoende ruimte nodig om zich te kunnen ontwikkelen, en dat hebben ze in een pot niet. De Moerbei struiken worden minder groot en kunnen daarmee ook in een kleine tuin aangeplant worden. Het liefst staat ook de struik in de volle grond, maar in een grote pot kunnen deze kleine moerbei soorten ook een plek op het terras krijgen.
Op Tuinplantenwinkel.nl worden een aantal struikvormen van de moerbei aangeboden. De Morus rotundiloba 'Matsunaga' is zo gekweekt dat zowel op het oude als het jonge hout vruchten komen. Hierdoor kunt u het eerste jaar na aanschaf al de eerste vruchtjes oogsten! De Witte moerbei wordt aangeboden in een treurvariant. Voordeel hiervan is, dat de boom nooit een grote massale kroon zal vormen, zodat hij prima geschikt is om ook in kleinere ruimtes aan te planten. Van de zwarte moerbei morus nigra hebben we een struikvorm in het assortiment.
Ook een Dak Moerbeiboom kopen kan bij Tuinplantenwinkel.nl. We bieden de vruchtloze dakbomen aan in verschillende varianten. De verschillen in de dakbomen zit hem in het soort rek dat we in de hoogstam bomen gelegd hebben. Ook zonder dak is de vruchtloze moerbei een prachtige boom. Grotere bomen groeien uit tot brede bomen die uit zichzelf ook voldoende schaduw zullen geven. Alleen het snoeien van de dakboom is een stuk eenvoudiger. Meestal is er te weinig ruimte voor het laten groeien van een kroon van grote bomen, omdat schaduwgevende dakbomen meestal op of tegen het terras staan.
Antwoord: Er zijn verschillende soorten moerbeibomen, maar de vruchten rijpen allemaal in de zomermaanden af. Plukken kan meestal vanaf de maand juli, maar dit is natuurlijk weersafhankelijk.
Antwoord: De vrucht bevat verschillende vitamines en mineralen en is daarmee zeker gezond, maar niet meer of minder dan de meeste andere fruitsoorten.
Antwoord: Ja, de vrucht is eetbaar. Ook de lichtgekleurde vrucht van de witte moerbei.
Antwoord: Plant een moerbei bij voorkeur in de tuin. Dit geldt zeker voor moerbeibomen, maar ook de kleinere planten doen het beter in de grond in de tuin dan in een pot. Je zult zien dat een moerbeiboom in de tuin beter en meer vruchten draagt. Ook de bladeren van de moerbei boom in de tuin zal gezonder zijn dan die van een moerbeiboom die in een grote pot is geplant.
Antwoord: Er zijn verschillende soorten moerbeibomen. De meeste groeien van nature uit tot een flinke boom met een brede kroon. Er komen steeds meer geënte soorten van de moerbeiboom op de mark. Belangrijkste eigenschap van zo'n geënte boom, is dat hij kleiner blijft dan de originele boom. Plukken van de vruchten van een kleine boom, gaat ook stukken makkelijker dan bij een grote moerbeiboom.
Antwoord: De bloei van de moerbeiboom valt niet op. De bloemen zijn onopvallend van kleur. De vruchten van de moerbeiboom daarentegen vallen juist wel op. Er moet zelfs rekening mee gehouden worden dat de vogels de rijpe vruchten van de moerbeiboom sneller gevonden hebben dan dat u ze wilt gaan plukken!
De vruchten van een moerbei boom lijken op een kleine braam of framboos en smaken heerlijk zoet als ze goed rijp zijn.
Deze treurvorm van de moerbei is niet alleen een sierlijke boom om te zien, maar geeft ook heerlijke vruchten die rijpen in de zomer. De bomen geven uw tuin een Mediterraan tintje.
De vruchten van zowel de zwarte als witte moerbei zijn eetbaar. Bij een witte moerbei kleuren de vruchten uiteindelijk ook zwart in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden.
Alle prijzen zijn inclusief BTW
Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.