Een aantal jaren geleden werden er in Nederland massaal oude olijfbomen aangeschaft als er een oude boom met karakter gewenst was. Die oude olijfboom zag er natuurlijk prachtig uit, hij gaf zelfs een tintje mediterrane sfeer in de tuin. Totdat een strenge winter een groot deel van deze bomen heeft geveld. Sindsdien zijn oude fruitbomen populair geworden als vervanger voor deze olijfbomen. Vooral de oude perenbomen zijn favoriet. Deze hebben, net zoals de olijfbomen, ook een gegroefde karakteristieke stam. Daaraan groeien de statige hoofdtakken die als brede armen uit de hoofdstam komen. De meeste perenbomen hebben een karaktervolle vorm en de bekende witte bloesem die een echte blikvanger is in een grote of kleine tuin.
De oude perenbomen die we verkopen hebben gediend als productieboom bij een fruitkweker. Deze kwekers zijn specialist in het opkweken en snoeien van de fruitbomen. Meestal zijn het laagstam of halfstam bomen met een aantal armen. De basisvorm is er dus al. Elk jaar moeten de nieuwe scheuten van het afgelopen jaar gesnoeid worden. Laat ongeveer 5 a 10 cm staan. Deze dunne korte takjes worden in de loop van de tijd dikker, waarna ze bloemen en vruchten gaan dragen. Hoe meer van deze korte takjes er aan de oude perenboom komen te zitten, hoe beter. Met de juiste verzorging geeft een oude perenboom nog jarenlang karrevrachten aan heerlijke vruchten!
Het beste komen oude perenbomen tot hun recht als ze als solitair worden aangeplant. Eventueel van onderen door een spotje aangelicht komt de karakteristieke vorm als solitair ook in de winter heel mooi tot uiting. Hij kan in de volle grond worden aangeplant maar ook in een voldoende grote pot kan een oude perenboom erg mooi zijn. Plant deze bomen liefst in de volle zon voor een goede opbrengst en gebruik bij aanplant in een pot bijvoorbeeld boomschors als afdekking van de grond. Boomschors combineert goed met de gegroefde stam van een prachtige oude perenboom.
Bij tuinplantenwinkel.nl is er grote diversiteit aan oude perenbomen te koop, wij adviseren om te komen kijken want elke partij is toch net weer even anders omdat elke kweker ze op zijn eigen manier knipt en onderhoud door de jaren heen. zelfs zien is dus belangrijk.
Een oude hoogstam peren boom zul je niet vaak tegen komen omdat de oude peren bomen uit de productie velden van Nederland en België komen en daar worden altijd laagstam bomen gebruikt omdat dit makkelijks is met het plukken alleen in delen van zuid Limburg komen nog oude hoogstam bomen voor maar deze velden zijn vaak al geruimd omdat ze te duur in de productie van peren zijn.
Oude leiperen vind u nog wel omdat deze vaak uit de bekende fruit streek van België komen de haspengauw streek daar vind je nog geleide velden aan draad maar in Nederland zie je dat niet meer.
Er word wel getest en gewerkt met kom bomen omdat deze zelfs geautomatiseerd geplukt kunnen worden hoe gek het klinkt. De tak staat dan onder 45 graden en de peer hangt loodrecht en de machine kan ze dan er af schudden.
Tuinplantenwinkel.nl heeft een groot assortiment oude perenbomen verkrijgbaar wat bestaat uit hoogstam perenbomen, laagstam perenboom, en zo nu en dan oude leivormen (ook in U-vorm). Naast oude perenbomen verkopen we ook oude appelbomen, maar deze oude appelbomen hebben een andere groeiwijze en uitstraling dan de oude perenbomen. Natuurlijk vindt u op onze website naast stoofperen ook handperen zoals de oude perenboom Conference, de Gieser Wildeman, Doyenne du Commice, Beurré Hardy en de Beurré Alexander Lucas.
Omdat elke oude perenboom uniek van vorm is, worden deze niet online aangeboden. Wij zijn van mening dat iemand zijn boom zelf moet komen uitkiezen. Dat kunnen wij niet voor iemand anders doen. Doorgaans hebben we voldoende keuze in diverse rassen oude perenbomen op ons Planten- en bomencentrum in Knegsel staan, maar stuur ons voordat u een bezoek brengt voor de zekerheid hierover even een e-mail. Dit voorkomt teleurstellingen.
Antwoord: In de juiste omstandigheden kan een perenboom uiteindelijk wel 100 jaar oud worden.
Antwoord: Dan krijgt deze fruitboom steeds meer takken waar steeds meer ruimte is om vruchten aan te maken. De boom moet dus zijn energie verdelen over veel peren waardoor de vruchten steeds kleiner worden.
Antwoord: (te) veel schaduw is niet goed voor het aanmaken van de peren en ook tegen een koude winterwind wordt deze boom graag beschermd.
Antwoord: Elk jaar moeten de nieuwe scheuten van het afgelopen jaar gesnoeid worden. Laat ongeveer 5 a 10 cm staan. Deze dunne korte takjes worden in de loop van de tijd dikker, waarna ze bloemen en vruchten gaan dragen.
Antwoord: Het is meer een kwestie van smaak, of u b.v. een voorkeur heeft voor stoofperen of handperen en of u ruimte heeft voor een hoogstam, halfstam, U-vorm of laagstam perenboom. Bij tuinplantenwinkel.nl vindt u in elk geval een groot assortiment oude perenbomen die zowel voor een grote als kleine tuin geschikt zijn.
Antwoord: b.v. de Conference peer, de Gieser Wildeman en de Doyenne du Commice zijn zelfbestuivers en hebben in principe geen andere perenboom nodig om vrucht te dragen. Wel komen er meer peren aan de boom als er een andere boom in de buurt staat.
Het snoeien van een oude perenboom is noodzakelijk, het beste kunt u dit doen in de winter. Dan is de perenboom namelijk in rust.
Een Oude perenboom heeft niet alleen een hoge sierwaarde, maar u kunt in het najaar ook nog eens heerlijke peren oogsten.
De Oude perenbomen hebben gediend als productieboom bij een fruitkweker. De bomen kunnen nog vele tientallen jaren mee en geven direct vruchten.
Alle prijzen zijn inclusief BTW
Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.