Geranium sanguineum of Bloedooievaarsbek
Geranium sanguineum is een kleinbloemige Ooievaarsbek, die opvallend paars/violet kleurig bloeit. Sanguineum betekent bloedrood; vandaar de Nederlandse naam Bloed-ooievaarsbek. De tuinplant heeft veelvuldig ingesneden, donkergroene bladeren (5 tot 7 lobbig). Deze laagblijvende Geranium groeit breed uit en is daarom heel geschikt als bodembedekker en als solitaire borderplant, ook in een rotstuin.
Standplaats Geranium sanguineum
Elke wat armere bodem is geschikt; de tuinplant kan goed tegen zeewind en luchtverontreiniging. Zet Geranium sanguineum in de zon of halfschaduw.
Geranium sanguineum snoeien en onderhouden
Om de bloei te bevorderen en de tuinplant in vorm te houden, kunt u ze tijdens de groei- en bloeiperiode het beste regelmatig knippen. Na de winter knipt u Geranium sanguineum helemaal terug, zodat u een jonge, frisse tuinplant blijft houden.
Veelgestelde vragen over Geranium sanguineum:
Is Geranium Sanguineum groenblijvend?
Geranium sanguineum wordt met de Nederlandse naam ook wel Ooievaarsbek of Bloedooievaarsbek genoemd. De Bloedooievaarsbek is een soort die niet groenblijvend is in de winter. In de loop van de zomer bereikt de Geranium sanguineum een volwassen hoogte van 20 cm. De bladeren zijn veelvuldig in gesneden. De bladeren zijn groen van kleur en verkleuren in de herfst geel. Plant de planten in de zon of halfschaduw.
Wanneer verschijnen de paarsrode bloemen?
Omdat de Geranium sanguineum ook wel Bloedooievaarsbek wordt genoemd, zeggen ze weleens dat deze paarsrode bloemen heeft. Sanguineum betekent dan ook bloedrood. Veel mensen vinden dat de kleur meer donkerroze is. De bloemen van de bloedooievaarsbek geranium verschijnen vaak al in het voorjaar. De bloeitijd kan van mei tot augustus zijn. Door na de bloei de bloemen te knippen geven deze later weer opnieuw bloemen en zo wordt de bloeitijd verlengt. De bloemen hebben een doorsnede van ongeveer 2 tot 4 cm.
Moeten de uitgebloeide bloemen afgeknipt worden?
De Geranium sanguineum vindt het prettig als de uitgebloeide bloemen worden af geknipt. Hierdoor ontstaat er opnieuw een bloeiperiode. Na de winter mag al het loof worden afgeknipt en kunt u de planten het beste wat meststoffen bij geven. De bloedooievaarsbek is makkelijk te combineren met ander vaste planten in de border. Het blad is wat fijn in gesneden. In de schaduw verschijnen er wel wat minder bloemen.
Wat is de beste standplaats voor de plant Geranium sanguineum?
Zet de planten op een zonnige plek in de tuin. Zon of halfschaduw kan ook. De bloedooievaarsbek geeft ook goed bloemen in de halfschaduw. Geef de planten na het aanplanten een beetje water voor een goede start. Elke grondsoort is geschikt. De Geranium sanguineum kan heel goed gebruikt worden als onderbeplanting en komt in een groepsbeplanting het beste tot zijn recht. In de lente verschijnen de eerst bloemknoppen. In pot op een terras of balkon komt de Geranium sanguineum ook goed tot zijn recht.
Zijn er veel verschillen de soorten Geranium sanguineum?
De Geranium sanguineum komt uit een plantenfamilie die uit verschillende soorten bestaat. Het blad van alle soorten is fijn ingesneden en het blad verkleurt in de herfst geel. De plant bestaat bijvoorbeeld uit de soorten Geranium sanguineum 'Max Frei' en Geranium sanguineum 'Album'. Dan is er ook nog de soort Geranium sanguineum var. striatum, deze ooievaarsbek heeft lichtroze bloemen.
Trekken de bloemen van een ooievaarsbek insecten aan?
De bloem van een ooievaarsbek is niet zo groot, maar het zijn vooral de bijen die bloemen bezoeken. Door de uitgebloeide bloemen af te knippen zorgt u ervoor dat er steeds nieuwe bloemen verschijnen. De planten groeien hier door ook mooi in de breedte uit. Geraniums kunnen ook in een pot worden aangeplant.