Gratiola officinalis of Genadekruid
Van juni tot augustus krijgt Gratiola officinalis witte bloemen met een geel klokvormig hartje, die uitgroeien tot flesvormige vruchtjes. De blaadjes zijn licht gekarteld en mooi heldergroen. Genadekruid staat in Nederland op de lijst van bedreigde planten. In het wild wordt deze plant niet veel meer aangetroffen.
Standplaats Gratiola officinalis
Gratiola officinalis groeit het beste in de zon of halfschaduw aan de oever waar de wortels deels droog en deels onder water staan. De plant groeit vanuit wortelstokken en groeit polvormend. De plantdiepte voor deze waterplant in de vijver bedraagt tot -10 centimeter t.o.v. de waterspiegel.
Gratiola officinalis snoeien en onderhouden
Steek een deel van de wortelstok af als Genadekruid te groot wordt en plant dit deel eventueel op een andere plaats uit. Haal in het voorjaar alle afgestorven bladeren en stengels helemaal weg.
Veelgestelde vragen over Gratiola officinalis:
Als de plant bloeit, trekt deze dan bijen aan?
Genadekruid Gratiola officinalis behoord tot de weegbreefamilie. De kleine witte bloemetjes trekken veel bijen en hommels aan die zorgen voor de bestuiving. De bloemen zijn wit met een geel hartje. Zet deze waterplant in de volle zon. Deze moerasplant is goed winterhard. Bloeien doet de plant in de maanden juni juli.
Is Genadekruid Gratiola officinalis giftig?
Genadekruid Gratiola officinalis is als gehele plant giftig. De plant is goed winterhard. In de herfst sterft deze plant in zijn geheel af en in het voorjaar loopt deze vanuit de grond weer opnieuw uit. Zet deze moerasplant in de zon in eventueel vochtige grond.
Op welke diepte moet Gratiola officinalis geplant worden?
Deze moerasplant staat het liefst in grond die kalkrijk is. De plantdiepte kan tot -10 cm. Genadekruid is in Nederland soms te vinden op vochtige grond bij rivieren en beken.