Gypsophila paniculata of Pluimgipskruid
In tegenstelling tot de repens-varianten is de Gypsophila paniculata juist een opgaande vorm van het Gipskruid. De Gypsophila paniculata kan zomaar 70 cm tot op sommige plekken zelfs 100 cm hoog worden. Een leuke overeenkomst met de andere soorten zijn de kleine bloemetjes die de hele zomer aan deze tuinplant verschijnen. Gypsophila paniculata komt het beste tot zijn recht in het midden van de border en is vanwege zijn open groeiwijze een perfecte opvulplant. Deze tuinplant is goed winterhard.
Standplaats Gypsophila paniculata
Gipskruid staat bij voorkeur op een zonnige, niet te vochtige plek; is bestand tegen zoute zeewind en stelt weinig eisen aan de grondsoort, maar heeft een lichte voorkeur voor een kalkhoudende bodem.
Gypsophila paniculata snoeien en onderhouden
U kunt Gypsophila paniculata in de wintermaanden terugknippen. Pluimgipskruid zal dan in de lente snel weer uitschieten en nieuwe knoppen aanmaken, zodat u in de zomermaanden kunt genieten van de bloemenzee van deze prachtige, lage, vaste plant!
Veelgestelde vragen over Gypsophila paniculata:
Is Gypsophila winterhard?
Antwoord: Gypsophila paniculata is een Gipskruid soort die goed winterhard is. Deze lage plant sterft in de winter wel helemaal af en loopt in het voorjaar van uit de grond weer opnieuw uit. Gipskruid kan goed worden gecombineerd met andere planten.
Hoe verzorg je Gipskruid?
Antwoord: De verzorging van Gypsophila paniculata, Gipskruid stelt niet veel voor en is dus niet moeilijk. Gipskruid loop in het voorjaar uit met grijsgroen blad en de bloei is in de maand juli augustus. Als de bloemen zijn uit gebloeid mag men deze afknippen. Soms is er dan een kan dat ze nieuwe bloemknoppen aan maken en nog een keer gaan bloeien.
Kan Gipskruid in de zon?
Antwoord: De beste standplaats voor Gypsophila paniculata, Gipskruid is in de zon. In warme zomers eventueel wat extra water bij geven. Zorg dat de grond niet te nat is waar je de Gypsophila paniculata wil gaan planten. Droge grond kan men wat verrijken met aanplantgrond, tevens mag dit in het plantgat aan de wortels worden toe gevoegd.
Hoe plant je Gipskruid?
Antwoord: Gypsophila paniculata gipskruid kan in de tuin het beste in de zon gezet worden. Gebruik voor het goed aanslaan wat aanplantgrond tijdens het aanplanten. Mocht de grond onverhoopt droog zijn dan blijft deze door de aanplantgrond langer vochtig. Gypsophila paniculata gipskruid kan zich zelf ook uit zaaien.
Geeft de Gypsophila paniculata kleine witte bloemetjes?
Antwoord: Alle gipskruid soorten geven kleine bloemetjes. De Gypsophila paniculata geeft inderdaad kleine witte bloemetjes die ook in boeketten kan worden gebruikt. Vaak wordt Gipskruid gecombineerd met rozen. Gypsophila paniculata 'Schneeflocke' geeft net iets grotere bloemen.