Brem is een winterharde tuinplant met overhangende takken en vrij kleine bladeren, die in het voorjaar een zee van heldergele bloemen krijgt. Uit die bloemen groeien olijfgroene zaaddozen, die in de winter zwart verkleuren. Dit is de gele variant: Cytisus x praecox ‘Allgold' (preacox betekent vroegbloeiend). Daarnaast zijn er enkele varianten met een andere kleur: Cytisus ‘Boskoop Ruby' met karmijnrode bloemen en Cytisus praecox ‘Albus' met witte bloemen. Ook heeft Tuinplantenwinkel.nl Brem op stam: Cytisus ‘Boskoop Ruby' een decoratief boompje met een stam van 60 cm en Cytisus scoparius ‘Golden Tears' met gele bloemen op een stam van 70 cm. De brem heeft na de bloei zaden in deze donkerbruine zaden zit de nakomelingen, omdat brem zich uit kan zaaien je ziet dit in verschillende landschappen bijvoorbeeld in een heide gebied met open plekken kiemen deze zaden heel gemakkelijk. De brem is een inheems soort en deze struiken zijn eventueel terug te snoeien zo kun je ze verjongen de brem zie je ook vaak staan langs bosranden in bermen, op heidevelden en vooral in zuid Limburg komt hij veel voor. Van oorsprong zie je dat de brem struik een gele bloem gaf, maar door de jaren heen zijn er andere soorten ontwikkelt met een andere bloem, een diversiteit aan zowel enkele als dubbelkleurige. De kleur geel of goudgeel is de meest bekende bloemkleur van deze heester.
Maak kennis met de betoverende wereld van de brem ook wel bekend als Cytisus scoparius. Met zijn kleurrijke bloemen en unieke eigenschappen is deze opvallende plant die van ouds her wel heel bekend is een bron van bewondering. Bekijk deze categorie pagina en ontdek de vele facetten van deze intrigerende bloeiende plant.
Laat je betoveren door het schouwspel van kleur en geur tijdens de bloeiperiode van de brem. Van heldergeel tot oranje en rood sieren prachtige bloemclusters. De takken van deze plant, de sterke geur zorgt voor de aantrekkingskracht voor vele insecten. Aan de zaden van een brem zit een zogenaamd oranje mierenbroodje de bloem zitten op de jonge scheuten de jonge scheuten mogen dus ook elk jaar terug geknipt worden dat is geen probleem.
Na de bloeiperiode ontstaan bij de brem opvallende donkerbruine zaden deze zaden spelen een cruciale rol in voorplanting en verspreiding van de plant. Je ziet ze ook veel langs spoordijken staan.
De geschiedenis van de brem heeft diverse toepassingen, variërend van traditioneel gebruik in de tuin tot moderne integratie in een landschapsontwerp. Deze plant word op dit moment niet veel toegepast in nieuwe tuinontwerpen wat een gemiste kans is. Van oorsprong werd de brem ook veel aangeplant rond de middellandse zee.
Brem staat het liefst in de zon of halfschaduw in een vrij droge, schrale bodem en stelt niet veel eisen aan de grondsoort, maar beslist geen zware klei. Brem doet het goed als vakbeplanting in de border of rotstuinen, maar kan ook als aandachttrekkende solitair. De tuinplant kan goed tegen zeewind en luchtverontreiniging.
Om de compacte vorm van de Brem te behouden is het noodzakelijk na de bloei de takken een derde terug te knippen. Snoei niet terug tot op het oude hout; er moet groen aan de twijgen blijven zitten. Zo blijft de tuinplant mooi stevig, blijft ze een fris uiterlijk houden en is er toch ieder jaar bloei.
Antwoord: De Brem is aan te planten in de tuin. Maar zie je soms ook bij gemeentes in grote perken.
Antwoord: Je hoeft aan brem niets te doen. Als de Brem te groot is geworden, mag u de plant een keer halveren. Let op doe dit wel altijd na de winter.
Antwoord: Een brem bloeit één keer in de zomer. En Brem bevat sterk geurende bloemen.
Antwoord: De gemiddelde van bloeitijd is afhankelijke van de weersomstandigheden. Normaal bloeit de Brem 4 tot 5 weken.
Brem kunt u herkennen aan zijn uitbundige bloei en hele kleine blaadjes.
Om brem mooi compact te houden, mag u de plant direct na de bloei snoeien.
Brem is verkrijgbaar in verschillende kleuren en heeft groene takken in de winter.
Alle prijzen zijn inclusief BTW
Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.