Er zijn meerdere Camellia soorten. De Camellia japonica bloeit uitbundig in het vroege voorjaar en is de populairste soort camelia. Hij staat in Nederland en België ook wel bekend als Japanse Roos. De bloemen hebben wat weg van rozen en soms wordt de plant er vanwege zijn uiterlijk ook mee verward. In oosterse streken is hij al eeuwenlang populair. De struik, die tot de sierheesters behoort, groeit vrij traag en kan een hoogte bereiken van 3 meter, maar is ook gemakkelijk kleiner te houden. De camellia komt het mooist tot zijn recht als solitair of aangeplant achteraan de border. Hij is geliefd vanwege zijn prachtige bloemen en vroege bloei in het voorjaar. De Camelia/ camellia bloeit al als de meeste struiken nog niet uitgelopen zijn.
De Camelia is een wintergroene struik waarvoor de standplaats erg belangrijk is. De bladhoudende struik staat het liefst op een beschutte plek in de tuin, omdat de bloemknoppen en jonge planten gevoelig zijn voor strenge vorst. Deze plant houdt niet van een koude wind (oosten wind) in de winter, maar ook niet van de hete middagzon. Een lichte plek in de schaduw is het beste. Camelia's voelen zich het beste thuis op een humusrijke grond en enigszins zure bodem.
We raden aan om tijdens de aanplant van de Camelia camellia tuinturf te gebruiken. Dit zorgt voor een zure grond rondom de wortels van de plant. Door rondom de voet van de plant elk jaar een gift tuinturf aan te brengen, houdt u de grond zuurder. Bijmesten van de Camelia camellia met organische mest kunt u het beste in het voorjaar doen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Culterra of Koemestkorrels. Nog een gift in de zomer mag, maar is niet noodzakelijk. Nu we het toch over het aanplanten hebben. Het is belangrijk om nieuwe planten voldoende water te geven tijdens warme en droge periodes. Geef bij voorkeur regenwater dat is opgevangen, maar leidingwater is op zich ook prima. De bodem rondom de wortels dient vochtig te blijven, zodat de kluit niet uit kan drogen.
De plant is behoorlijk winterhard, maar komt hij in aanraking met strenge nachtvorst, dan bevriezen de bloemen vaak. Deze kleuren daarna bruin. De knoppen kunnen na een strenge nachtvorst doorgaans niet tegen een grote temperatuurverhoging en zullen afvallen. Houdt u de plant in pot, dan is het aan te raden om deze in de koude wintermaanden op een koele en lichte plaats binnen te zetten. Wel blijft de plant in de winter altijd groen en zorgt het grote leerachtige blad voor een aangenaam beeld. Te midden van de bladeren kunt u de bloem knoppen al ontwaren die in het voorjaar opzwellen tot flinke bollen alvorens ze zich openen.
Naast de Camellia japonica bestaat er nog andere Camellia soorten. Een daarvan is de Camellia sasanqua of Herfstbloeiende camelia. De eerste bloemen van deze soort, verschijnen eind oktober aan de planten. Ook deze soort houdt van een zure bodem. De bloemen van de herfstbloeiende camelia zijn minder groot dan die van de Japanse roos.
De Herfstbloeiende camelia kan het beste een plek in de volle grond krijgen. Mocht er geen ruimte zijn in de borders, dan kan een Camellia ook in een pot op het terras gezet worden. Let er dan wel op dat de standplaats van de Camellia niet in de volle zon is, maar zeker een deel van de dag in de schaduw staat. Een plek uit de harde wind zullen de planten zeker waarderen. Aangeplant in een pot hoeft de grond niet zuur te zijn. Gebruik in een pot altijd potgrond, ook voor zuurminnende planten.
Planten in een pot zijn altijd wat gevoeliger voor strenge vorst. Pak de Camelia tijdens strenge vorst in met vliesdoek. Dit beschermt de heester tegen de ergste kou en zorgt ervoor dat de bloemknoppen niet afvriezen, maar in het voorjaar mooi in bloei komen!
De camelia is een plant die erom bekendstaat gevoelig te zijn voor roetdauwschimmel. Deze schimmel wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van insecten, die honingdauw op het blad achterlaten. Roetdauwschimmel bevindt zich vooral op de bovenkant van bladeren, maar ook op de takken van planten. Gelukkig blijft het aan de oppervlakte en dringt het de plant niet binnen, waardoor het goed te bestrijden is. Constateert u roetdauwschimmel, geeft u de planten dan zo snel mogelijk een antischimmelbehandeling. De schimmel houdt het zonlicht namelijk tegen en staat zo het proces van fotosynthese en dus de groei en gezondheid van de plant in de weg.
Afgezien van bovenstaande is de Japanse roos een vrij onderhoudsarme tuinplant, in tegenstelling tot wat wel eens gedacht wordt. Indien gewenst kunt u uitstekende takken van de struik na de bloei terugsnoeien. Dit doet u echter alleen voor de vorm van de struik. Pas als de tuinplant erg hard is gegroeid, kunt u ervoor kiezen om niet alleen de jonge uitstekende takken te snoeien, maar ook dikkere gesteltakken onder handen te nemen. Ook deze snoeibeurt vindt aan het eind van de lente plaats. De struik zal het eerste jaar na drastisch snoeien weinig bloemen tonen.
Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u een ruim assortiment. Is de Japanse roos roze? Dan kunnen het heel veel verschillende soorten zijn. Door de resultaten te filteren op bloemkleur roze komt deze soort in beeld in alle verschillende tinten roze. Is een Camellia japonica rood? Dan is het waarschijnlijk de "Barbara Morgan" of de "Black Lace". U vindt ook witte varianten van de Japanse roos terug in onze webshop. Daarnaast zijn er tweekleurige variëteiten zoals de Camellia ‘Bonomiana'. De planten zijn in verschillende formaten te bestellen. Dit gaat gemakkelijk online. De grootste keuze heeft u tussen september en eind maart. In de zomer is deze tijdelijk niet leverbaar.
Antwoord: Nee, zet deze heester niet in de volle zon. Een lichte plek in de schaduw heeft de voorkeur.
Antwoord: Een Camelia bloeit al vroeg in het jaar. Afhankelijk van het weer bloeit deze heester een week of 3 tot 6.
Antwoord: Ja de Camelia is groenblijvend. Zowel de Herfstbloeiende variant als de Japanse roos behouden in de wintermaanden hun blad. Snoei van deze planten kan dan ook beter niet in de winter plaatsvinden. Snoei de plant na de bloei terug. Ook de Herfstbloeiende Camelia kan het beste na de winter gesnoeid worden. Snoei alleen als het nodig is, want snoeien van de Japanse roos is niet noodzakelijk.
Antwoord: Ja dat gaat wel. Er zijn vele Camellia soorten, en ook deze Camellia sinensis kan in Nederland in de tuin staan. Lichte schaduw is de beste standplaats. Hij heeft kleinere bloemen en deze struik groeit in China (sinensis betekent China) op plantages die op berghellingen liggen. De bladeren van deze plant worden gebruikt voor de thee.
Alle prijzen zijn inclusief BTW
Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.