Bij de Ceder denken de meeste mensen meteen aan de grote naaldbomen met blauwe naalden die in de jaren 60 en 70 veel tuinen zijn aangeplant. Deze Ceders zijn uitgegroeid tot immense statige bomen. Prachtig van vorm en kleur, maar door zijn grootte niet altijd geschikt voor de plek waar ze aangeplant zijn. Tegenwoordig zijn er ook soorten die stukken minder hard groeien en daardoor ook geschikt zijn voor de kleinere tuinen. Dat is mooi, want de blauw/grijze naaldkleur is echt prachtig en komt op vele plekken goed tot zijn recht.
De Ceder verdraagt snoei, zo nodig kan er dus gesnoeid worden aan deze tuinplant. Het beste kunt u de Ceder regelmatig een klein beetje snoeien. Zo blijft de vorm gehandhaafd en zullen er nooit kale plekken ontstaan. De treurvorm en de miniaturen op stam hebben weinig tot geen snoei nodig.
De tot een grote boom uitgroeiende Ceder met blauwe naalden is nog altijd te koop. Bedenk goed dat als u deze soort koopt, of er voldoende ruimte is, om deze plant tot ontwikkeling te laten komen. Is deze ruimte er, dan haalt u een boom met een prachtige vorm en veel sierwaarde (naaldkleur / opvallende karakteristieke bast) naar uw tuin. Is er minder ruimte beschikbaar, dan zijn er de miniatuurvormen op een stammetje of de treurvorm, alhoewel de treurvorm uiteindelijk ook vrij breed kan uitgroeien. Daarnaast is er ook een Ceder met geel/groene naalden; de Cedrus deodara ‘Aurea'.
Antwoord: Een Ceder is herkenbaar aan vooral zijn opvallende vaak blauwe kleur van de naalden. Het geslacht Cedrus behoort tot de dennenfamilie. Een Ceder heeft vrij rechte takken. De bast heeft op vallende dikke ribbels of vierkante richels.
Antwoord: Een Ceder verdraagt snoeien. Maar snoei alleen om de vorm te behouden, meer is echt niet nodig.
Antwoord: In de Bijbel komt de Ceder voor als boomsoort. Het gaat dan wel om de Libanonceder. Het symbool hier voor is: symbool van schoonheid en vruchtbaarheid, symbool van dapperheid en glorie en symbool van macht en waardigheid.
Antwoord: De Libononceder is oorspronkelijk afkomstig uit de bergen rond het Middelandse zeegebied en Turkeije tot Marokko en in Libanon. De houtsoort wordt vaak gebruikt voor akoestische gitaren. dit om de structuur van het hout. De toepassingen hier in Nederland zijn vooral in grote tuinen en of parken.
Antwoord: Dit is afhankelijk van het soort. Er zijn soorten die maar 3 tot 5 meter hoog worden maar er zijn ook soorten die hoger dan 10 meter kunnen worden. De standplaats speelt hier ook een rol in natuurlijk. Hoe beter de grond hoe beter de plant zal groeien. De groei wijze heeft wel wat weg van een spar. Het uiterlijk is opvallend, de bladeren zijn een soort naalden die vaak blauwgroen van kleur zijn en vaak best scherp. De planten krijgen kegels met geribbelde schubben.
Antwoord: Het geslacht Cedrus behoort inderdaad bij de dennenfamilie en coniferenfamilie.
Alle prijzen zijn inclusief BTW
Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.