Informatie over cipressen

Bij een Cipres denkt iedereen meteen aan de smalle Italiaanse cipressen die in Toscane het landschap bepalen. Maar wist u dat er nog veel meer soorten cipressen bestaan? In deze categorie komen ze allemaal aan bod. Een andere soort Cipres is bijvoorbeeld de Chamaecyparis conifeer. Een aantal van deze soorten wordt gebruikt in hagen. Deze soorten vindt u in die categorie terug.

 

Op deze pagina komen de Chamaecyparis cipressen aan bod die als sierheester aangeplant worden. Het zijn allemaal traaggroeiende soorten. Hierdoor kunnen ze perfect worden aangeplant in kleinere borders of aan de voorkant van een grote border. Er zijn cipressen met opvallend loof (Chamaecyparis obtusa ‘Nana') of zelfs bodembedekkende cipressen. Naast de Italiaanse Cipres is er ook de Amerikaanse cypres die opvalt door zijn grijs/blauwe naalden.

 

De Cypres boom staat symbool voor het eeuwige leven, omdat hij altijd groen is en sommige varianten tot honderden jaren oud kunnen worden.

 

Welke soorten Cipressen zijn er?

De Cupressocyparis leylandii kan gebruikt worden voor een groenblijvende haag en wordt ook wel leylandcipres of kortweg Leylandii genoemd. Bij een haagconifeer denk je in eerste instantie aan een rechte vorm. Deze cipres heeft echter twee gezichten en in een vorm gesnoeid, wordt het een echte eye-catcher. Als spiraal, bol of op stam geeft deze cipres een sierlijke en tegelijk strakke toevoeging aan uw tuin. Hij brengt in deze vorm een mediterrane sfeer met zich mee, maar zou ook niet misstaan hebben in een Franse kasteeltuin.

 

Wanneer u symmetrie wilt creëren door een in een strakke vorm gesnoeide boom toe te voegen aan uw tuin is de Thuja occidentalis het overwegen waard. Deze conifeer is familie van de cipres en groeit erg compact waardoor hij zich eenvoudig in een bepaalde vorm laat snoeien. Omdat hij groenblijvend is, wordt hij ook wel Westerse levensboom genoemd.

 

De Italiaanse cipres of cupressus sempervirens

De meeste mensen denken bij cipressen aan een lange dunne smalle boom die ze op vakantie in Italië of Spanje tegen zijn gekomen. Dan gaat het vaak om de soort Cupressus sempervirens die ook bekend staat als Italiaanse cipres. De italiaanse cipres groeit van nature veelvuldig in Toscane. Aan de Italiaanse cypres komen vruchten voor. Deze vruchten worden kegels genoemd. Er zijn zowel mannelijke kegels als vrouwelijke kegels. Jonge cipressen hebben deze kegels doorgaans nog niet. De Italiaanse cypres is een plant die het gehele jaar groen blijft.

 

De Italiaanse cipres is in ons klimaat redelijk winterhard. Hij verdraagt strenge vorst, maar strenge vorst in combinatie met een ijzig koude wind, kan funest zijn voor een in een Nederlandse tuin aangeplante Italiaanse cypres. De plant groeit het beste in de volle grond op een beschutte plek in de volle zon. Op de juiste plek aangeplant, kan een Italiaanse Cypres uitgroeien tot een prachtige boom. De takken van de Cupressus sempervirens stricta groeien vrijwel verticaal omhoog. Aan deze verticale groeiwijze danken deze bomen hun slanke vorm.

 

Ook in potten kan een Italiaanse cipres goed tot zijn recht komen. Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is, zodat de kluit van de Cupressus sempervirens stricta voldoende ruimte heeft om zich te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om te controleren of er voldoende gaten in de bodem zitten. De Italiaanse Cypres houdt namelijk niet van natte grond. De gaten die in de bodem zitten, zorgen ervoor dat overtollig water tijdens hevige regenval snel uit de pot kan lopen. Gebruik voor het planten van een Curpessus sempervirens in pot de mediterrane potgrond.

 

Als u Cupressus sempervirens stricta in de volle grond wilt aanplanten, zorg dan voor losse grond in het plantgat. Losse grond is belangrijk voor het wortelgestel. Hierdoor kunnen de wortels makkelijk hun weg vinden en kan er voldoende zuurstof in de bodem doordringen. Zodra de bodemtemperatuur stijgt in het voorjaar na een paar zonnige dagen stijgt, worden de wortels actiever.

 

De beste standplaats voor de Cupressus sempervirens of Italiaanse cipres is volle zon of anders halfschaduw. Voor een plek helemaal in de schaduw is de Cupressus sempervirens minder goed geschikt. U kunt dan beter kiezen voor de smal groeiende conifeer Thuja occidentalis 'Smaragd'.

 

Waan je in het middellandse zeegebied met de Cupressus sempervirens stricta in uw tuin!

De Italiaanse Cypres wordt op Tuinplantenwinkel.nl verkocht onder de naam Cupressus sempervirens pyramidalis, maar wordt ook vaak onder de naam Cupressus sempevirens stricta aangeboden. Het gaat dan om nagenoeg dezelfde Italiaanse cipres; ze hebben in ieder geval beide de typische smalle groeiwijze. Men schaart ze ook wel onder de coniferen of naaldbomen.

Door ook andere mediterrane bomen aan te planten, krijgt deze cipres andere Italiaanse en spaanse bomen uit het Middellandse zeegebied om zich heen en komt u helemaal in mediterrane sferen in uw eigen tuin.

Een slank en zuilvormig alternatief voor een Italiaanse Cipres is de Amerikaanse cipres (Cupressus arizonica). Deze groenblijvende Cipres is grijsblauw van kleur en staat graag zonnig. Ook deze cipres cupressus is te krijgen in een opvallende en sierlijke vorm.

 

De Watercipres is geschikt voor grotere tuinen, omdat hij hoger dan 10 meter kan worden. De gedraaide stam is kenmerkend voor deze boom. Heeft u een kleinere tuin dan is de Metasequoia glyptostroboides ‘Matthaei Broom' een goede optie. Dit is een dwergvariant van een Moerascipres die zijn bladeren verliest en waarvan de bladeren verkleuren in het voorjaar.

 

Kan ik een Cypres boom snoeien? 

De traaggroeiende cipressen hebben nagenoeg geen snoei nodig. Soms is een kleine snoeibeurt nodig om de vorm en grootte in model te houden. De Amerikaanse cipressen groeien uit zichzelf wat breder uit, maar zijn door een jaarlijkse snoeibeurt, heel goed mooi smal te houden. Ook voor de Italiaanse cipressen is het belangrijk om ze zo nu en dan in model te snoeien. Dit houdt de vertakkingen mooi compact en dicht en voorkomt dat er takken naar buiten gaan vallen.

 

Cipres cupressus kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Er is een breed aanbod aan Cipressen te vinden op Tuinplantenwinkel.nl. Ook onder de categorie hagen zijn cipressen terug te vinden. In deze categorie vindt u onder andere de Italiaanse, Amerikaanse en Japanse cipressen. Het zijn soorten die allemaal als solitair heel goed tot hun recht komen. Elke soort heeft zijn eigen unieke groeiwijze, of naaldkleur.

 

Het kopen van een Cipres via Tuinplantenwinkel.nl heeft als voordeel dat wij deze boom bij u thuis komen bezorgen met onze eigen bezorgdienst. We doen dit al jaren en geven de cipressen zowel voor als tijdens het transport de zorg die nodig is ze in goede staat bij u af te leveren. In onze webshop voegt u ook eenvoudig aanplantgrond aan uw bestelling toe. Zo heeft u alle benodigdheden bij de hand om de Cypres van uw keuze op de juiste manier aan te planten. Kijk voor tuininspiratie ook eens naar de andere bomen in onze webshop.

 

Veelgestelde vragen over Cipressen:

Kunnen cipressen in Nederland?

Antwoord: De Italiaanse cipres Cupressus sempervirens kan in het Nederlandse klimaat de winters overleven. Op een beschutte plek uit de koude wind zijn deze planten het beste winterhard.

Kan een cipres tegen vorst?

Antwoord: Cipressen kunnen tegen de vorst. De ene soort Cupressocyparis leylandii is volledig winterhard, de Cupressus sempervirens is redelijk tot goed winterhard.

Hoe hoog wordt een cipres?

Antwoord: Afhankelijk van de soort kunnen Cipressen uitgroeien van kleine struik achtige planten tot flinke bomen. De Moerascipres komt qua afmetingen in de buurt van de grote loofbomen. De italiaanse Cipres Cupressus sempervirens is een slanke boom en kan in Nederland tot zo'n 4 meter hoog worden. Zorg wel voor een regelmatige snoeibeurt van de Italiaanse cipres. Dit voorkomt het uitbuigen van de zijtakken en houdt de boom mooi strak en smal.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.