De Servische spar is veel toegepast als kerstboom, ook de laatste paar jaar zie je hem nog regelmatig in de huiskamers verschijnen. Toch wordt hij steeds vaker verdrongen door de Nordmann spar en de Fraserispar die met hun zachte naalden, die nagenoeg niet uitvallen, als betere optie worden gezien. In de tuin is de Servische spar een van de beste opties om groen in de hoogte te hebben, zonder al teveel ruimte in de breedte te verliezen. De groeiwijze van deze soort is namelijk smal opgaand. De eerste paar jaar maakt hij ook in de breedte nieuwe scheuten, maar na een aantal jaar zal hij vooral in de hoogte groeien. De takken hebben een kenmerkende groeiwijze. Eerst afhangend, waarna de uiteinden zich weer omhoog richten.
Ondanks de geringe breedte, kan de Servische spar (Picea omorika in het Latijn) een behoorlijke hoogte van uiteindelijk wel 10 meter halen. Let hier bij de keuze van uw boom op. 10 meter is namelijk erg hoog in een gemiddelde achtertuin. In de meeste grote tuinen is dit geen probleem, het geeft juist de vaak gewenste body in de hoogte en doordat de Servische spar wintergroen is, blijft dit ook in de winter zo. Zorg bij het aanplanten dat u een royaal plantgat graaft, ook in de diepte. De Servische spar houdt van losse, niet te natte grond. Naast de boomvorm, wordt er ook een dwergvariant van de Servische spar aangeboden. De Picea omorika ‘Nana' (nana betekent klein / mini in het Latijn). Deze soort kan op meerdere plekken in de tuin aangeplant worden. Let op dat deze dwergvariant uiteindelijk nog wel een meter hoog kan worden. Deze Servische spar is daarmee uitermate geschikt op een plek waar een doorloop niet gewenst is. Omdat hij wintergroen is, blijft ook in de winter deze functie in tact.
De Servische spar heeft nagenoeg geen snoei en onderhoud nodig. Let tijden lange droge periodes op dat de boom wel op tijd een keer water krijgt. Zeker de eerste jaren na aanplant, als het wortelgestel nog niet volledig ontwikkeld is, is dit van belang. Ondanks dat de boom tegen wat drogere omstandigheden kan, bestaat juist dan de kans op uitdrogen.
Antwoord: De Picea omorika groeit ongeveer 5 tot 15 cm per jaar. Dit ligt ook wel aan de omstandigheden van het weer, standplaats ed. Bij voldoende vocht en een goede bodem zal deze harder groeien dan op als op schrale grond en droogte. In een border met vaste planten komt een Picea omorika goed tot zijn rechtomdat deze de gehele winter groen blijft.
Antwoord: Er zijn verschillende soorten sparren. Bijvoorbeeld Picea omorika, Picea abies en Picea pungens soorten. De sparren blijven de gehele winter groen en hebben vaak een sierlijke vorm.
Antwoord: De sparren die klein blijven zijn bijvoorbeeld de Picea pungens 'Glauca globosa' en de Picea omorika 'Nana'. Deze zijn ook zeer geschikt om in een kleine tuin te gebruiken.
Antwoord: Door dat soms de Picea omorika een oppervlakkige wortelgroei heeft kan het zijn dat de Picea omorika windgevoelig is. Dit kan gebeuren als de grond hard is. Normaal maken sparren een penwortel. Een Picea omorika is heel geschikt voor in de volle grond en kan het beste in de lichte schaduw geplant worden. De volwassen hoogte van een Picea omorika is 5 tot 10 meter.
Antwoord: De Picea omorika heeft een sierlijke groeivorm en vaak gaan de onderste takken buigen, sterk doorhangen. De onderste takken mogen gerust weg gesnoeid worden. Houdt er rekening mee dat de takken niet terug groeien. Zo kan er dus een hoogstam boom gevormd gaan worden. Vaak komt er onder de takken een slanke recht opgaande stam te voorschijn. De Picea omorika is goed te gebruiken als solitaire conifeer. Door de juiste verzorging kan deze naald boom lang in de tuin blijven staan.
Antwoord: De picea abies heeft korte groene naalden, die best een scherp puntje hebben. Als u een naaldboom zoekt met platte stompe naalden dan zou u het beste kunnen kiezen voor bijvoorbeeld een Abies koreana. De Picea abies is eigenlijk de ouderwets kerstboom. Later is daar de Picea omorika meer voor in de plaats gekomen omdat deze beter de naalden vast houdt. De Picea omorika heeft witte strepen op de naalden.
Antwoord: De mannelijke bloeiwijze bestaat inderdaad uit purperrode propjes. Na de bloei ontstaan er uit de vrouwelijk bloemen na de bloeitijd talrijke hangende kegels. Deze kegels kunnen in sommige jaren bijzonder talrijk zijn.
De Servische Spar kan een flinke boom of struik worden en heeft best wat ruimte nodig. Er zijn ook compact groeiende versies verkrijgbaar.
De Picea omorika heeft fijne naaldjes met grijze onderkant. Op latere leeftijd ontwikkelen zich dennenappels die in het najaar van de boom vallen.
De dwergvorm van de Servische spar heeft een compacte en volle groeiwijze. Deze boom is ook geschikt voor kleinere tuinen.
Alle prijzen zijn inclusief BTW
Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.