Mahonia is een struik die vooral bekend is vanwege het stekelige donkergroene blad. Op het eerste gezicht heeft de plant ook wat weg van hulst. In de donkere wintermaanden valt Mahonia extra op wanneer uit het hart van de stengels aren ontluiken met daaraan tientallen, gele, besvormige bloemen. De heldergele bloemen staan bovenaan de plant, de mahoniestruik heeft glanzend groen blad en de bloei is met gele trossen, de mahonie bloemen vormen zich rond maart - april. Bevruchte delen groeien later uit tot donkerblauwe bessen. Zowel de bloemen als de besjes zijn uitermate geschikt voor bloemstukjes. De bloemen vormen daarnaast een voedingsbron voor nectarliefhebbers zoals bijen en hommels in de nectararme wintermaanden. Wanneer de plant op een plek met veel zon staat of last heeft van een te schrale bodem verkleuren de bladeren in de winter soms naar brons- of roodtinten.
Mahonia groeit zowel in de volle middagzon als in de schaduw, voldoet als solitair in de border en wordt ook vaak als vakbeplanting gebruikt tegen een muur of onder hogere bomen en struiken met filterend licht en in openbaar groen. Deze heester staat het liefst in vruchtbare, goed doorlatende, niet te zware grond. Een humusrijke zandgrond of zavelgrond heeft de voorkeur. Bij een zware kleigrond kunt u het plantgat het beste verrijken met tuinturf of aanplantgrond en wat split zodat de aarde beter doorlatend wordt. Maak voor het planten de bodem goed los en maak een plantgat dat iets groter is dan de pot. Strooi tuinturf in het gat en meng dit met de grond van het plantgat. Dompel de kluit met pot en al even onder in een emmer water. Haal vervolgens de pot van de plant en zet de Mahoniestruik in het plantgat. Vul het gat aan met de omliggende aarde en druk het geheel goed aan met uw voeten. Geef nadien stevig water zodat de aarde goed aanzakt. Als u in de lente of zomer aanplant kunt u het beste blijven bewateren bij aanhoudend droog weer.
Mahonia is een onderhoudsvriendelijk tuinplant. De eerste jaren is er nauwelijks snoei nodig. Uiteraard mag dit wel. De beste periode voor de snoei is kort na de winter. Snoei hierbij te lange scheuten flink in om het compacte karakter van de Mahoniestruik te behouden. Knip oude, uitgedroogde takken dan helemaal weg, zodat de tuinplant een verjongingskuur krijgt. Storende wortelstokken aan de zijkant van de Druifjesstruik kunnen met een scherpe spade worden weggestoken. Strooi daarna wat tuinturf en droge meststof rond de voet van de tuinplant. Felle winterzon en uitdrogende, koude oostenwind kunnen de groene bladeren beschadigen. Het is ook mogelijk om de plant op den duur een ‘meerstammig' karakter te geven. Hiervoor kunt u de onderste delen van de plant kaal snoeien. Op die manier kunt u de plant laten uitgroeien tot een in het oog springende solitair.
Antwoord: Afhankelijk van het soort zal deze een bepaalde hoogte behalen. Kijk voor specificaties bij het product op tuinplantenwinkel.nl
Antwoord: Ja, u moet de bloem, bes en plant niet op eten.
Antwoord: Het is geen snelle groeier.
Mahonia struik is een groenblijvende heester die houdt van een goed luchtdoorlatende grond, maar verder op bijna elke standplaats kan groeien.
Mahonia heeft meestal stekelachtig blad en heeft nauwelijks snoei nodig.
Na de gele bloemen van de Mahonia, komen er vaak blauwe bessen aan de plant.
Alle prijzen zijn inclusief BTW
Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.