Informatie over yucca

Yucca doet denken aan een agave of palm. In het Nederlands wordt de Yucca ook wel palmlelie genoemd. Deze tuinplant heeft harde, puntige, leerachtige, blauwgrijze bladeren zonder stekels die rozetvormig laag bij de grond. Deze kleine struiken zijn er in 2 soorten, Yucca Filamentosa en Yucca rostrata. Alhoewel zijn uiterlijk anders doet vermoeden, is de Palmlelie goed winterhard en blijft de plant zijn groene bladeren behouden in de winter. De palmlelie houdt van een drogere zonnige plaats in de tuin. De yucca begint als een kleine plant, groeit langzaam, maar kan een hoogte bereiken van 1 tot anderhalve meter exclusief de bloempluimen. Een bloeiende yucca met zijn grote witte bloemen op lange stelen is een prachtig gezicht! De bladeren van de Yucca zelf groeien echter uiterst traag in de hoogte. Yuccas komen van nature voor in het Caribisch gebied. De plant geeft de tuin een mediterrane sfeer. Zeker als de plant wordt gecombineerd met andere planten die een mediterrane sfeer oproepen, zoals de Olijfboom, Italiaanse cipres of Vijgenstruik.

 

Yucca planten

De plant staat bij voorkeur in de volle zon in een goed waterdoorlatende, liefst wat drogere grondsoort. Plant het liefst in het late voorjaar, zodat de Palmlelie voldoende licht en warmte krijgt om aan te groeien. Maak de grond goed los, zodat de wortels van de plant goed kunnen groeien. Ook de diepere lagen; Yucca maakt dikke wortels. Tuinplantenwinkel.nl adviseert 1 plant per vierkante meter, omdat een volwassen plant nogal wat ruimte inneemt. Maak een plantgat dat iets groter is dan de kluit en meng er eventueel wat aanplantaarde door. Haal de pot van de plant, zet hem in het plantgat en vul aan met de omliggende aarde. Geef daarna water.

 

De Yucca plant snoeien en onderhouden

Een Yucca is een makkelijke plant, een yucca snoeien kost weinig moeite. Verwijder oude bloemen pas aan het eind van het seizoen, als ze helemaal verkleurd en uitgedroogd zijn. Snoei ze zo diep mogelijk af, natuurlijk zonder de rest van de tuinplant te beschadigen. Jonge planten moeten in strenge winters beschermd worden door een mulchlaag van afgevallen bladeren rond de voet. In het voorjaar pas de dode bladeren rond de voet verwijderen; zij vormen in de winter een natuurlijke bescherming tegen te felle kou. Haal alleen die bladeren weg, die gemakkelijk van de plant afscheuren. Op de uitlopende wortels vormen zich nieuwe scheuten; als ze voldoende groot zijn kunt u ze afsteken en opnieuw planten. Yucca stekken is daarmee makkelijk zelf te doen.

 

De bloemen verschijnen vanuit het hart van een bladrozet. Wanneer de bloem afsterft groeit de rozet niet meteen verder. De plant zal echter nieuwe (zij)scheuten ontwikkelen waardoor een nieuw bladrozet wordt gevormd. Bij jonge planten kan dit er even vreemd uit zien omdat de plant lijkt af te sterven.

 

De Yucca filamentosa wordt vooral in de tuin gezet vanwege zijn mooie lange bloemstengels. Een bloeiende yucca is werkelijk een prachtige plant! Daarnaast maakt deze yucca soort nieuwe uitlopers naast de bestaande plant. Hierdoor groeit deze plant na een aantal jaren uit tot een grotere massa. De plant als geheel groeit geleidelijk dichter, zodat onkruid nagenoeg geen kans krijgt om zich te ontwikkelen.

 

De Yucca rostrata daarentegen wordt voornamelijk gekocht vanwege zijn prachtige rozet met vele honderden puntige bladeren. Het rozet is mooi gelijkvormig en geeft een bijna onwerkelijk effect. Op de juiste plek aangeplant is de Yucca rostrata een hele mooie aanvulling op uw collectie tuinplanten!

 

De Kamerplant Yucca elephantipes

Let op, wij verkopen de Yucca als winterharde tuinplant, er zijn vele Yucca soorten, waarvan een groot deel in Nederland als kamerplant wordt aangeboden. Een heel bekende en veel verkochte populaire plant, is de Yucca elephantipes. Deze makkelijke kamerplant heeft net zoals de Yucca filamentosa en Yucca gloriosa puntige bladeren.

 

De Yucca elephantipes is een plant op een stevige stam of soms ook meerdere stammen met een aantal bladeren eraan. Die stammen hebben de tuin Yucca's niet. De Zet de Yucca elephantipes op een lichte standplaats neer. Gefilterd licht is voor de Yucca elephantipes het beste. bij teveel zon en teveel water krijgt deze yucca geel blad. Geef dan minder water, en zet de kamerplant wat verder van het raam af, zodat direct zonlicht niet meer op de hangende bladeren schijnt. Een raam op het oosten, of een raam op het zuiden geeft het beste licht voor de Yucca elephantipes.

 

Zit er stof op de mooie bladeren van de yucca plant? Het beste kunt u dit eraf halen door met een vochtig doekje voorzichtig over de bladeren te strijken. Zorg er ook voor dat de kamerplant Yucca niet te dicht bij de verwarming staat. Te droge lucht vinden de Yucca kamerplanten niet prettig. Andere soorten Yucca die als kamerplant worden ingezet zijn de Yucca Maya Tree (ook een soort met een dikke stam) en Yucca jewel.

 

Veelgestelde vragen over Yucca:

Kan de Yucca elephantipes ook in de tuin worden aangeplant?

Antwoord: Nee dat gaat niet. Deze bekende en veel verkochte Yucca, is een kamerplant yucca en kan niet in de tuin worden aangeplant. Deze Yucca plant kan niet tegen vorst en koude periodes.

 

Bestaat er ook een Yucca met gele bladeren?

Antwoord: Voor zover ons bekend zijn er geen yucca planten met gele of bonte bladeren. Meestal zijn het Agave of Aloë Vera soorten die bont of geel blad hebben. Houd er rekening mee dat de Agave en Aloë Vera in de wintermaanden niet buiten kunnen blijven staan.

 

Kan Yucca op droge gebieden uit de voeten?

Antwoord: Jazeker, Yucca is een ideale tuinplant om op een droge en zonnige plek in de tuin aan te planten. De plant staat bij voorkeur zelfs op een plek in de volle zon. Een standplaats in de halfschaduw zal ook nog wel gaan, maar voor een plek in de schaduw kunt u beter een andere mooie bladplant kiezen. Bijvoorbeeld Hosta of Brunnera.

 

Hoe moet je een Yucca verzorgen?

Antwoord: Een Yucca heeft weinig verzorging nodig. Eventueel kunt u oude bruine bladeren weghalen. Meestal zijn dit de onderste bladeren van de plant. Een yucca die in een pot is gezet, zult u eens in de zoveel jaar moeten overpotten. U kunt deze Yucca oppotten in een grotere pot, zodat hij er weer een aantal jaar tegenaan kan. Let er bij het yucca verpotten op dat de bladeren u niet kunnen bezeren. Het blad van voornamelijk de Yucca rostrata heeft namelijk een vlijm scherpe punt.

 

Geef een Yucca niet teveel water. Uitdrogen is ook niet goed, maar een yucca kan met weinig water toe. Zorg ervoor dat bij een Yucca die in pot staat, het overtollig water goed uit de pot kan lopen. Toevoeging van een laag hydrokorrels onderin de pot, zorgt ervoor dat het water sneller weg kan en de grond sneller droog wordt. Van nature komt hij voor in droge en warme delen van bijvoorbeeld Zuid Amerika.

 

Waar moet een Yucca staan?

Antwoord: Yucca behoort tot de zogenaamde Mediterrane planten. Yucca staat het beste op een plek in de volle zon op een niet te natte plaats.

 

Kun je een Yucca buiten zetten?

Antwoord: De Yucca filamentosa en Yucca rostrata kunnen het hele jaar door buiten staan. Deze soorten zijn goed winterhard. De Yuccas die als kamerplant verkocht worden, kunnen in de zomermaanden buitengezet worden, maar moeten voor de winter weer naar binnen. Zij kunnen geen vorst verdragen.

 

Hoe moet je een Yucca plant verzorgen?

Antwoord: Een Yucca heeft weinig verzorging nodig. Geef hem de juiste (zonnige) standplaats en jouw yucca blijft een prachtige plant! Om de plant gezond te houden, kun je jouw yucca in het voorjaar wat voeding geven in de vorm van organische mestkorrels zoals bijvoorbeeld Culterra of Koemestkorrel. Daarmee kan de plant ten alle tijde voldoende voedingsstoffen uit de grond opnemen. Wat potgrond met klei of compost rondom de plant, geeft tijdens warme en droge periodes een grotere waterbuffer. Hierdoor is extra water geven minder vaak nodig.

 

Hoe vaak moet een Yucca water?

Antwoord: De Yucca is een plant die met minder water toe kan. Water geven aan deze plant hoeft daarom minder vaak. Alleen tijdens langdurige warme en droge periodes kunt u de Yucca een keer extra water geven. Nieuwe Yucca stekken en planten die in één pot staan, moet u wel vaker water geven. Als de Yucca slappe bladeren of zelfs bruin blad krijgt, raden we aan om minder water te geven. Hoe vaak de yucca water nodig heeft, is lastig te zeggen. Dit is afhankelijk van de standplaats, het weer en of hij in de tuin of in een pot is aangeplant. Over het algemeen raden we aan om het water geven bij de Yucca met mate te doen.

 

Is een Yucca giftig?

Antwoord: Ja, een yucca bevat giftige sappen. Zo lang het sap niet uit de plant komt lopen, is er niks aan de hand, maar draag uit voorzorg bij het snoeien of verpotten van de Yucca handschoenen. De Yucca is giftig voor zowel mensen als dieren. Houd hier rekening mee als u huisdieren heeft.

 

Yucca heeft apart stekelig blad

 

Inspiratie Yucca:

Yucca combineren

 

Yucca komt mooi tot zijn recht al solitair maar ook in de border kan deze toegepast worden. 

Yucca krijgt bloemen

 

Oude Yucca's krijgen grote witte bloemen. 

 

Yucca groeit erg apart

 

Yucca groeit op een bijzondere wijze met het lange puntige blad. 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.