In de maanden juli tot en met september kunt u genieten van de bijzondere prachtige bloemen van de Hibiscus syriacus, ook wel Altheastruik genoemd. De plant behoort bij de groep van het kaasjeskruid en de stokroos (Althea); vandaar de Nederlandse naam. De Hibiscus syriacus is van alle soorten de meest winterharde. Naast de bekende Hibiscus syriacus ‘Oiseau Blue' met blauwe bloemen bestaan er ook cultivars met witte, roze, tweekleurige of gevulde roze bloemen en er is zelfs een variant waarvan de bloemen donker rozerood zijn. Dat is de Hibiscus syriacus 'Magenta Chiffon'. Bij alle bloemen zijn de meeldraden opvallend aanwezig.
De bloemen van de Hibiscus syriacus, Altheastruik gaan in de zomer één voor één open, bij regen sluiten ze zich even. Liefst staat de Hibiscus syriacus op een warme standplaats in de zon. Op een plek in de halfschaduw of schaduw zal de Hibiscus ook goed groeien maar geeft hij vaak iets minder bloem. De Altheastruik is als struik (heester) aan te planten, maar ook als kleine boom op stam. In de herfst laat de plant zijn bladeren vallen en zijn de groen/grijze twijgen goed zichtbaar. Pas relatief laat in het voorjaar begint de Hibiscus syriacus uit te lopen.
De Hibiscus syriacus is er niet alleen als struik, maar wordt ook als klein boompje gekweekt. Op Tuinplantenwinkel.nl wordt de Hibiscus syriacus aangeboden met een stam van ongeveer 50 cm hoog. De Hibiscus syriacus 'Oiseau Blue' is er ook met een stamhoogte van ongeveer 90 en 110 cm hoog. Naast de Hibiscus syriacus op lagere stammen, is er ook de Hibiscus x 'Resi' op hoogstam. Deze boom heeft een stamhoogte van 180 cm, zodat u een langbloeiende 'echte boom' in uw tuin kunt planten.
Hibiscus syriacus heeft een zonnige standplaats nodig, half-zonnig (ochtend- en/of avondzon) mag ook. Elke goed doorlaatbare, humusrijke tuingrond is geschikt. Dit kan zowel zandgrond als lemige grond zijn. Bewerk voordat u gaat planten eerst de grond goed voor: losmaken, zodat er geen harde lagen meer in zitten. Graaf een plantgat iets breder en dieper, zodat de aarde rondom de kluit mooi los is. Vermeng vervolgens wat aanplantgrond of potgrond door de aarde in het plantgat. Hierna kunt u de hibiscus syriacus gaan planten. Dompel de kluit van de Hibiscus syriacus even onder in een emmer met water. Haal vervolgens de pot van de kluit en plaats de plant in het plantgat. De bovenkant van de kluit dient op gelijk niveau te komen met het maaiveld. Vul het gat dan op met de omliggende aarde. Druk die rondom stevig met de handen of de voeten aan. Geef dan nog wat water. Herhaal dit bij droog weer; zeker wanneer u in de lente of de zomer aanplant.
De bloemen verschijnen op het nieuwe hout. Snoei van de Altheastruik kan daarom het beste in het voorjaar. De struik of boom is zo goed in model te houden. U kunt de Altheastruik wat lager houden (70 á 80 cm) of laten doorgroeien tot meer dan 2 meter. De hoogte van een hibiscus op stam is uiteraard afhankelijk van de stamhoogte maar ook hierbij geldt dat u de boom goed kunt snoeien en in model houden. Eventueel kan na de bloei het oudste hout verwijderd worden. Verder is er weinig onderhoud nodig. Wat bemesting in de vorm van bijvoorbeeld koemestkorrels of een andere organische meststof rond de voet van de struik is aan te bevelen. Dit kan het beste direct na de snoeibeurt in maart of april.
Antwoord: De bloeiperiode van de Hibiscus syriacus is in de zomermaanden. Hibiscus syriacus struiken bloeien de gehele zomer. De bloemen kunnen tegen de felle zon.
Antwoord: De Hibiscus syriacus is goed te snoeien. Hierdoor kunnen deze heesters in vele tuinen een plek krijgen. Knip de Hibiscus syriacus in het najaar of vroege voorjaar terug. Oude, dikke takken kunnen op den duur een keer bij de grond worden afgeknipt. Dit is goed voor de verjonging van de struik. Verder mogen de jonge scheuten van de Hibiscus syriacus jaarlijks deels weggeknipt worden. Op die manier kunt u de Altheastruik in vorm houden en wordt hij bijvoorbeeld niet te breed. Als er voldoende ruimte is voor de ontwikkeling van de struik of boom, dan is een snoeibeurt niet noodzakelijk. De Hibiscus syriacus bloeit op eenjarig hout.
Antwoord: Dat is heel persoonlijk. Het hangt af van de overige kleuren in de tuin welke variant van de Altheastruik het mooiste uitkomt. De Hibiscus syriacus 'Oiseau Blue' wordt het meeste aangeplant. Ook de Hibiscus syriacus 'Woodbridge' is en prachtige variant met zijn roze bloemen met rood hart. Er zijn meerdere soorten met een ander gekleurd hart. Daarnaast zijn er nog varianten met gevulde bloemen. Een voorbeeld hiervan is de Hibiscus syriacus 'Lavender Chiffon' die met lavendelkleurige gevulde bloemen bloeit.
Antwoord: De Altheastruik is bladverliezend. Nadat de plant is uitgebloeit, vallen de bladeren in de herfst van de plant. De Hibiscus syriacus is laat met uitlopen. Het nieuwe blad komt vaak pas in de tweede helft van het voorjaar aan de takken te zitten. Het blad krijgt geen opvallende herfstverkleuring.
Antwoord: De Hibiscus syriacus kan (in tegenstelling tot andere soorten Hibiscus) goed tegen het Nederlandse klimaat. Ze zijn bestand tegen vorst. Tuinplanten die in pot staan, kunnen tijdens strenge vorst op een beschutte plek worden teruggezet. Als dit niet mogelijk is, dan kan er een oude deken of vliesdoek overheen gelegd worden.
Antwoord: Doordat de tuinplanten in pot worden geleverd, kan de Altheastruik het hele jaar door geplant worden. Bij voorkeur staat de Hibiscus syriacus in de volle grond. Zorg voor een enigszins vochthoudende bodem. Meng aanplantgrond in het plantgat tijdens het aanplanten. Aanplantgrond zorgt voor een goede start van de wortels van de Hibiscus syriacus. Het is belangrijk dat de Altheastruik het eerste jaar na aanplant een goede bewatering krijgt. Zeker als de struik in de zomermaanden geplant is, is een vochtige grond belangrijk.
Hibiscus syriacus of altheastruik is verkrijgbaar met verschillende bloemkleuren en met enkelbloemige of dubbelbloemige bloemen.
Het is een erg gemakkelijk groeiende tuinplant die volledig winterhard is maar niet wintergroen. De zaaddozen zorgen in de winter echter voor een fraai wintersilhouet. Snoei de plant na de winter terug tot de gewenste hoogte.
De bloei van de Hibiscus syriacus start in de zomer en gaat vaak door tot het najaar. De bloemen hebben wat weg van die van een stokroos of lavatera. Deze planten behoren tot dezelfde familie.
Alle prijzen zijn inclusief BTW
Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.