Informatie over liguster

Liguster staat vooral bekend om zijn soorten die worden toegepast om hagen mee te vormen, maar er zijn nog vele soorten meer. Zo is er de kleinbladige liguster Ligustrum delavayanum die vaak gebruikt wordt om bollen op stam van te kweken. Zeker de laatste jaren is er meer vraag naar deze Liguster als vervanger van de Buxus die op steeds meer plaatsen opgegeten wordt door de rups van de buxusmot. Op een enigszins beschutte plek aangeplant, is deze Liguster goed winterhard. Daarnaast zijn er een aantal Cultivars die als solitair uitgroeien als een mooie struik. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Ligustrum japonicum 'Rotundifolium' met bijzonder gevormd, glanzend, donkergroen blad. Deze liguster zou niet misstaan in de Japanse tuin. Verder zijn er nog een aantal varianten van de Liguster waar we een grote maat van in het assortiment hebben. Dit is bijvoorbeeld de Ligustrum ovalifolium 'Aureum' die met zijn groen-gele blad een aftekenende bladkleur aan de border geeft. Een aantal Liguster soorten zijn altijd groenblijvend. De meeste haag liguster behouden hun blad bij milde winters; bij strenge vorst valt het blad wel af. Dit geeft niks, de haag liguster is hier tegen bestand. 

 

Liguster snoeien en verzorgen

De Liguster is een soort die zich heel goed in vorm laat snoeien. Vandaar ook dat Liguster vaak als haagplant wordt toegepast. Ook de solitair aangeplante Liguster kan prima in een bepaald model of bepaalde vorm worden gesnoeid. Zeker de Ligustrum delavayanum is heel strak te snoeien. Als u wilt genieten van de geurende witte bloesem die de meeste soorten geven, dan kunt u het beste wachten met snoeien totdat de tuinplant gebloeid heeft. Anders bestaat de kans dat de bloemknoppen van de plant verwijderd worden. Geef de Liguster in het voorjaar een keer voeding in de vorm van bijvoorbeeld Culterra of koemestkorrel. Dit houdt de plant gezond en zorgt voor een mooie bladkleur en goede groei. 

 

Liguster planten

Wanneer u Liguster gaat aanplanten, graaf dan een voldoende groot plantgat en zorg ervoor dat de grond op de bodem van het gat goed losgemaakt is. Op deze manier kunnen de wortels van de plant makkelijk groeien en kan eventueel teveel aan water goed en snel de grond intrekken. Bij het zetten van de Liguster als haag, kan het beste een sleuf gegraven worden. Maak de sleuf royaal breed en diep, zodat de wortels van de haag liguster in losse grond komen te staan. Gebruik bij het aanvullen van de aarde aanplantgrond. Meng dit door de bestaande grond. Aanplantgrond zorgt er samen met de losgemaakte grond voor dat de wortels van de Liguster een goede start maken. Gebruik één zak aanplantgrond op ongeveer drie meter haag. 

 

Is wilde Liguster en gewone Liguster hetzelfde?

Wanneer men over de wilde Liguster en de gewone Liguster spreekt, is er vaak verwarring. Echter, in werkelijkheid zijn ze identiek. Beide dragen dezelfde Latijnse naam: Ligustrum vulgare. De Liguster is geliefd in veel tuinen vanwege zijn veelzijdigheid. Of het nu wordt gebruikt als solitaire struik, solitaire plant of als dichte haag, de Liguster heeft vele voordelen. De diepgroene bladeren blijven het hele jaar door aan de plant staan, wat betekent dat de Liguster wintergroen is. Dit maakt hem tot een uitstekende keuze voor een dicht ogende haag.

 

Als u op zoek bent naar een winterharde plant die zorgt voor dichte begroeiing en privacy, is de wintergroene Liguster een uitstekende keuze. In de late zomer en herfst groeien er ook zwarte bessen aan de Liguster. Hoewel de Ligustrum vulgare veel wordt gebruikt, bestaat er ook de Chinese Liguster (Ligustrum lucidum). Dit is een andere variant met een eigen karakter en uiterlijk. Wilt u een Ligusterhaag kopen voor uw tuin? Dan kiest u voor een plant die zorgt voor een dichte wintergroene en bloeiende afscheiding. Het is een geweldige toevoeging aan elke tuin.

 

Veelgestelde vragen over Liguster

Hoe snel groeit een Liguster?

Antwoord: De groei snelheid van een liguster is afhankelijk van het soort liguster dat u aanplant. Gemiddeld genomen zal een 40 tot 50 centimeter per jaar groeien.

 

Welke Liguster blijft groen in de winter?

Antwoord: In principe blijven alle Ligusterplanten groen in de winter. Bij strenge vorst kan het zijn dat de plant zijn bladeren afstoot ter zelf bescherming, dit zal in het voorjaar weer gewoon herstellen.

 

Kan Liguster tegen vorst?

Antwoord: Ja, Liguster is een winterharde plant die zowel als struik of als haag aangeplant wordt. Let wel bij extreem winter weer kan er schade aan het blad ontstaan. Of de bovenste toppen vriezen af, dit kunt u in het voorjaar snoeien en zal dan opnieuw uitschieten.

 

Hoe onderhoud je een Ligusterhaag?

Antwoord: Door een Ligusterhaag regelmatig te snoeien behoudt u uw Ligusterhaag in een mooie volle haag.

 

Liguster als haag aangeplant in tuin

 

Inspiratie Liguster:

geurende witte bloemen van de Liguster

 

De bloemen van de liguster geuren heerlijk, als u de plant wat meer snoeit zult u minder bloemen krijgen.

liguster laat zich makkelijk in vorm snoeien

 

Liguster is goed te snoeien, in vormen zoals een haag, blok, zuil en alle andere vormen welke u kunt bedenken.

 

bessen van de liguster

 

Na de bloei krijgt de liguster deze bessen, als u deze er natuurlijk niet af snoeit! 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.