Wanneer er een Magnolia soulangeana in de tuin staat, dan is dat direct de blikvanger. In april bloeit deze struik op het kale hout. Prachtige paars/wit-roze bloemen (deze bloemen lijken qua vorm op de die van de tulpen) sieren de gehele boom. De uitbundige bloei duurt relatief kort tot in mei maar is een feest voor het oog. De bloei in het vroege voorjaar is het meest kwetsbaar. Bloemen beschadigen nog wel eens door een late nachtvorst. Dit is helaas niet te voorkomen.
Vanwege de bloemen wordt de Magnolia ook wel tulpen boom of valse tulpenboom genoemd. De algemeen gebruikte Nederlandse naam voor de Magnolia is echter beverboom. De Magnolia soulangeana (dit is de Latijnse naam) is de bekendste vorm van een magnolia en is ontstaan uit een kruising tussen de witbloeiende Magnolia denudata en de dieproze bloeiende Magnolia liliiflora.
De Magnolia soulangea begint zijn leven als struik. Deze kleine heesters groeien uit tot een flinke, grote struik of kleine meerstammige bomen. Een Magnolia soulangeana is na 10 jaar ruim 5 meter hoog. De uiteindelijke hoogte van de beverboom magnolia kan wel 8 tot 10 meter zijn, maar dan gaat het wel om exemplaren van meerdere tientallen jaren oud. Deze meerstammige boom komt het beste tot zijn recht wanneer hij de ruimte heeft; bv in openbaar groen zoals parken, begraafplaatsen, plantsoenen (eventueel in boombakken aangeplant) en in de grotere tuinen. Wilt u een meerstammige magnolia kopen? Bedenk dan goed of er voldoende ruimte in de tuin is voor de ontwikkeling van de kroon van de meerstammige magnolia.
Voor de kleine tuin is er de witbloeiende Magnolia stellata, die qua bloemvorm onderling behoorlijk verschilt van de bloemen van de Magnolia soulangeana. De Magnolia stellata wordt ongeveer 150 cm hoog. Na de bloei valt de Magnolia soulangeana niet meer zo op in de tuin, of het moet het mooi groot blad zijn wat nog enigszins de aandacht trekt.
Naast de Magnolia soulangeana als mooie struik, is de Magnolia ook als hoogstam boom verkrijgbaar. In deze vorm neemt de Magnolia minder ruimte in. De Magnolia soulangeana is er ook als halfstam boom. In deze vorm groeit de Magnolia beverboom uit tot een kleine boom en kan daarmee in vrijwel elke kleine tuin een plek krijgen. De Magnolia kobus is hiervan een mooi voorbeeld. Deze soort Magnolia behoort trouwens tot de stellata-familie, het is dus een variant die minder snel groeit en heeft de witte stervormige bloemen.
Geef Magnolia soulangeana een beschutte standplaats in de zon of halfschaduw op een vochtige, humusrijke grond. Voor het planten maakt u de grond goed los met een scherpe schop of spade. Doorbreek harde lagen op grotere diepte. Werk een goede aanplantaarde door de bovenlaag of meng deze met de bestaande grond in het plantgat; dit bevordert het aangroeiproces.
Een Magnolia soulangeana met pot dompelt u vooraf even in een emmer. Zeker bij droogte; de haar wortels zuigen zich vol met water. Vervolgens kunt u de beverboom planten. Heeft u de boom geplant, geef dan nog een keer extra water. Deze watergift, in combinatie met de aanplantgrond, geven de wortels van de Magnolia een goede start. Dit geldt overigens voor alle nieuwe beplanting. Het maakt daarbij niet uit of het een nieuwe plant is, of dat u een bestaande (Magnolia) gaat verplanten. Gebruik van aanplantgrond en een goede watergift zijn van levensbelang voor een goede groei!
Plant een Tulpenboom in de volle grond niet dieper dan de kluit hoog is. Zet de Magnolia in het midden van het plantgat, vul rondom aan met grond en druk de aarde goed aan met de handen of, bij grote Magnolia planten, met de hak van de voet. Werk de grond rondom de Magnolia beverboom af met een hark en geef bij droogte water.
Geef de Tulpenboom bij voorkeur eenmaal tot tweemaal per week stevig water. Dit is beter dan iedere dag een beetje. Wanneer de Magnolia soulangeana nog geen blad heeft ontwikkeld, geeft u minimaal water bij droogte. Wanneer de grond goed vochtig is laat u dit achterwege. Plaats bij Magnolia bomen een boompaal met boomband en laat die twee tot drie jaar aan de boom staan. Afstand boompaal tot stam is ongeveer 20 cm. Deze kunt u bij Tuinplantenwinkel.nl bestellen.
Magnolia's groeien het mooist zonder enige vorm van snoei. Snoeien is wel mogelijk indien dat gewenst is, maar het beste is dit te beperken tot een enkele keer. Een sterke snoei stimuleert bij magnolia's vaak verticale scheuten die in het hart van de boom oprijzen en de vorm bederven. Dit zijn zogenaamde waterloten. Wanneer u deze opmerkt kiest u één scheut uit om het gat van een mogelijk verloren tak op te vullen; verwijder de rest van de scheuten.
De vlezige wortels van een plant houden niet van een te natte bodem. Dat veroorzaakt rotting of bevriezing in de winter. Zorg daarom voor een goed doorlatende grond rondom de Magnolia. Een lichtzure grond is perfect voor de magnolia planten.
Een Magnolia soulangeana is een erg gezonde boom en is goed winterhard. De planten hebben weinig last heeft van ongedierte. Helaas zijn de knoppen van de bloemen die net uitlopen en jonge bladeren wel vorstgevoelig. Een late nachtvorst in april of mei kan dus de bloei beïnvloeden.
Antwoord: De takken van de Magnolia soulangeana kunnen gerust gesnoeid worden. Houd er wel rekening mee dat de bloemen verschijnen vóór het blad aan de boom komt. Snoei in het vroege voorjaar, kan ervoor zorgen dat de bloemknoppen verwijderd worden en dat is zonde! Snoei magnolia takken daarom na de bloei.
Antwoord: De meeste Magnolia's groeien uit tot een grote meerstammige boom. Alleen de Magnolia stellata soorten blijven kleiner dan de gewone magnolia. De Magnolia stellata is ook als klein boompje te houden.
Antwoord: De Magnolia soulangeana staat bij voorkeur op een plek in de zon of halfschaduw. Magnolia's in het algemeen kunnen niet goed tegen droge grond. Dit wordt slecht verdragen. Voor de ontwikkeling van een goed wortelgestel van de magnolia boom, is een vochtige maar toch goed doorlatende grond belangrijk. Regelmatig en voldoende extra water geven tijdens warme en droge periodes is belangrijk voor de Magnolia soulangeana. Verder zijn Magnolia planten goed winterhard.
Antwoord: Zoals hierboven al beschreven, groeit de Magnolia soulangeana uit tot een flinke struik of boom. Door een regelmatige snoei, kan de heester wel compact gehouden worden, maar dit zorgt er wel voor dat de Magnolia Tulpenboom minder uitbundige bloeit.
Antwoord: Ja, Magnolia's kunnen prima op een plek in de zon geplant worden.
Antwoord: Wilt u een Magnolia soulangeana kopen? Houd er dan rekening mee dat deze tulpenboom uit kan groeien tot een flinke heester of boom. Vijf tot tien meter doorsnede van de kroon van een Magnolia boom zijn geen uitzonderingen!
Antwoord: Voor een kleine tuin zijn de meeste Magnolia's minder geschikt, op één variant na. Dat is de Magnolia stellata. Deze soort blijft kleiner. Het zijn compact groeiende struiken en hebben een witte bloemkleur.
Antwoord: De Magnolia stellata tulpenboom blijft klein. Deze soort Magnolia bloeit iets later in het voorjaar met mooie witte bloemen. Hij blijft een stuk kleiner dan de Magnolia soulangeana struiken.
Antwoord: Wilt u een Magnolia soulangeana kopen? Let er dan op dat deze Magnolia in de wintermaanden, net zoals vele ander planten en bomen, zijn blad verliest. Er zijn maar weinig bomen die in de winter groen blijven, maar er is een soort Magnolia die dat wel is! Dit is de Magnolia grandiflora. De mooie dikke bladeren van deze soort blijven in de winter aan de plant hangen.
Antwoord: Dat is persoonlijk. Want qua bloemkleur is er al keuze tussen verschillende mooie magnolia soorten. Daarnaast is er keuze tussen Magnolia's op stam of als struik, beide worden gekweekt. Wat de beste soort, is hangt dus van een aantal zaken af. Wij van Tuinplantenwinkel.nl vinden de boomvorm van de Magnolia 'Galaxy' met zijn paarse bloemen een prachtige soort!
Alle prijzen zijn inclusief BTW
Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.