De Japanse sneeuwbal is een mooie, breed uitgroeiende heester die vooral in horizontale strak gelijnde lagen groeit. Als solitair vragen sommige cultivars van deze plant om die reden wel wat extra ruimte. In de lente vormt deze tuinplant overdadig veel witte bloemschermpjes, die bestaan uit onopvallende, maar wel vruchtbare, witgroene knopjes en schitterende, onvruchtbare bloemen aan de buitenranden. In de zomer trekt de Japanse sneeuwbal veel vogels aan door de vorming van roodzwarte bessen. De bladeren verkleuren in de zomer van licht- naar donkergroen en uiteindelijk in de herfst purperbruin en rood. Er zijn veel variëteiten of cultivars van deze prachtige tuinplant. De bekendste is de Viburnum plicatum ‘Mariesii’. Dit een breed groeiende soort met een zeer uitgesproken groeivorm in etages. Als de heester bloeit staan de bloemen in lijnen bij elkaar. Een meer compacte versie is de Viburnum plicatum ‘Watanabe’. De vorm van de struik is minder uitgesproken dan bij de ‘Mariesii’ maar de plant blijft een stuk smaller en wordt minder hoog. Daarnaast bloeit de ‘Watanabe’ niet een keer maar bijna de hele zomer door. Extra hoog maar met dezelfde kenmerken als de ‘Mariesii’ is de Viburnum plicatum ‘Kilimanjaro’. Deze nieuwe cultivar heeft op jonge leeftijd een uitgesproken piramidale vorm - vandaar de naam van de plant.
De Japanse sneeuwbal geeft de voorkeur aan een plaats in de zon of halfschaduw en in een humus- en voedselrijke grond en heeft door zijn breed uitwaaierende takken minstens één vierkante meter per plant nodig. Maak voor het planten de grond goed los; gebruik eventueel aanplantgrond voor een snellere en betere start van uw tuinplant. Maak een plantgat iets groter dan de pot, meng met aanplantgrond. Dompel de plant met pot in een emmer water; verwijder de pot en zet de Japanse sneeuwbal in het plantgat. Voeg wat extra aarde toe en druk de plant goed aan met uw voet. Aanplantgrond kunt u ook kopen bij Tuinplantenwinkel.nl
Veel snoeiwerk heeft deze tuinplant niet nodig; de hoofdvorm wordt er gewoonlijk niet beter van. De beste snoeitijd is in de late zomer na de bloei. Soms groeien er scheuten vanuit de voet, die de karakteristieke gelaagdheid verstoren. Deze scheuten kunnen wel verwijderd worden. Oudere scheuten die niet goed meer bloeien, mogen ook verwijderd worden; maar u kunt ook in plaats daarvan enkele verticaal groeiende scheuten aanhouden. Sterk snoeien is af te raden, behalve als u de struik in zijn geheel wil verjongen. Snoei dan alles in de late winter weg tot kort boven de grond. Zorg dat de grond rond de Japanse sneeuwbal los en voedzaam blijft. Dit kan worden bereikt door ieder jaar wat turfstrooisel aan te brengen rondom de voet van de plant. Pas geen verharding toe dicht bij de plant. Geef tijdens langdurige droogte voldoende water, zodat de grond vochtig blijft. Vooral in het eerste jaar na aanplant is dit erg belangrijk.
Alle prijzen zijn inclusief BTW
Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.