De wetenschappelijke naam van de Wilde wingerd is Parthenocissus. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar waarvan de Parthenocissus tricuspidata 'Veitch Boskoop' of ‘Veitchii' en de quinquefolia het bekendste zijn. Het verschil tussen deze twee soorten zit hem vooral in de bladvorm. Waar het blad van de 'Veitch Boskoop' of 'Veitchii' bestaat uit één handvormig geheel bestaat uit het blad bij de quinquefolia uit 5 afzonderlijke bladeren die samen op een een steel staan. Beide soorten hebben groen blad in de zomer en groeien plat tegen een gevel of schutting aan. In de herfst verkleurt het blad van de Wilde wingerd naar allerlei tinten rood, oranje en geel. Door de vaak rode herfstkleur wordt de plant ook wel eens rode klimop genoemd, maar niets is dus minder waar. Wilde Wingerd hecht zich met zijn zuignapjes zelf tegen de muur of afrastering. In vergelijking tot Klimop laat dit minder sporen na, bij het eventueel verwijderen van de plant. Deze klimplant kan bloeien in het voorjaar met onopvallende, groengele bloemen. In de zomer en najaar verschijnen er soms enkele vruchtjes aan de plant in de vorm van kleine blauwgrijze bolletjes.
Wilde Wingerd is een snelgroeiende klimplant, waar u een afscheiding mee kunt maken of een kale muur of schutting mee kunt verfraaien. Dus er is in ieder geval een klim-object nodig. De plant zal zich er uit zichzelf aan hechten. U kunt het eventueel wel wat sturen door de stengels een bepaalde richting op te leiden. Elke goed doorlaatbare, voedselrijke tuingrond is geschikt, maar deze plant stelt over het algemeen weinig eisen aan de bodem. Maak de grond voor het planten eerst goed los; vooral bij de muur extra opletten dat er geen harde lagen in de grond zitten. Graaf dan een plantgat dat iets dieper is dan de kluit van de plant en net wat breder. Meng wat aanplantgrond door de aarde in het plantgat, om het aangroeien te stimuleren. Giet vervolgens wat water in het gat, of dompel de plant met pot en al even onder zodat de kluit voldoende vochtig is. Haal de pot van de plant en zet hem in het gat. Zorg ervoor dat de bovenzijde van de kluit ongeveer gelijk komt te staan met het maaiveld van de tuin. Dat vult u nu met omliggende aarde weer op. Druk alles stevig aan. Haal de stengels van uw aankoop wat los en verdeel ze tegen de muur.
Door de snelle groei heeft de Wilde Wingerd de neiging om wat te woekeren. Het is echter een plant die zich goed laat snoeien. Snoeien kan in de late winter/vroege voorjaar en verder het gehele jaar door. Knip de plant dan eenvoudig terug tot de gewenste hoogte en haag eventueel overhangende takken weg. In het voorjaar kunt u wat organische mest (koemestkorrels) geven, maar meestal is dit niet nodig.
Antwoord: De winterhardheid van de Parthenocissus planten is zeer goed. Ondanks dat deze klimplant bladverliezend is deze in de winter zeker de moeite waard. De fijne takken worden zichtbaar na het najaar als het fel rood gekleurde bladeren zijn gevallen. In het begin de takken wel vastzetten zodat deze op den duur zelf vast kunnen groeien. In de lente verschijnt het jonge blad en de wand of pergola zal weer vlug dicht zijn.
Antwoord: Parthenocissus is een makkelijke klimplant die men tegen muren kan laten groeien, de klimplant krijgt nieuwe scheuten die een soort zuignapjes maakt waarmee deze zich vast hechten. De planten groeien redelijk snel. Er zijn verschillende Parthenocissus soorten verkrijgbaar. Zoals de Parthenocissus quinquefolia ook wel vijfbladige wingerd genoemd.
Antwoord: Parthenocissus kan in de schaduw aangeplant worden, maar ook in de halfschaduw en zon. Maar in de halfschaduw en schaduw zal het blad het mooiste blijven, zeker met heel warm weer.
Antwoord: Parthenocissus is een behoorlijk snelgroeiende klimplant. De groengele bloemen zijn onopvallend. Wel kunnen er bessen verschijnen na de bloei. De bladeren krijgen een super mooie herfst verkleuring. Na de vorst begint het blad te vallen. Er is geen maximale hoogte voor deze klimplanten.
Op zoek naar klimplant die snel groeit zodat uw schutting of hek vlug dicht is, dan is de Wilde wingerd een goede optie.
Snoeien van de wilde wingerd is geen probleem, de beste tijd om dit te doen is laat in de winter of vroeg in het voorjaar.
Wilde wingerd is bladverliezend, maar voordat hij zijn blad laat vallen kunt u nog genieten van een prachtige herfstverkleuring.
Alle prijzen zijn inclusief BTW
Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.